Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Pozneje se pomeniva - Zbi

Na zalogi
SKU
978-887-3421-97-9
Dodaj v primerjavo
Cena 14,00 €
Sedemnajst kratkih zgodb Mateje Gomboc je zelo žensko intoniranih. Čeprav le v treh svojo zgodbo predstavi prvoosebna pripovedovalka, je prelomni življenjski čas, kot ga doživlja ženski lik, osrednja tema tudi v večini tretjeosebnih pripovedi.
Dodaj na seznam želja

Sedemnajst kratkih zgodb Mateje Gomboc je zelo žensko intoniranih. Čeprav le v treh svojo zgodbo predstavi prvoosebna pripovedovalka, je prelomni življenjski čas, kot ga doživlja ženski  lik, osrednja tema tudi v večini tretjeosebnih pripovedi. In celo ko je tu in tam zgodba posredovana skozi moške oči, so te pretežno zazrte v žensko, živečo precej odločneje od moškega.

Vendar je odločnost lahko šele zgodbeni razplet in sprememba ob večjem ali manjšem življenjskem preobratu žensk različnih starosti – otroka, najstnic, študentk, mladenk, samskih in mladih mater, ženske srednjih let. Dogajanje je pretežno notranje, zato je zunanjega, vključno z dialogi, malo in ne teče le sintetično, ampak se s spominskimi obnovitvami bolj ali manj daljno preteklega skoraj v vseh zgodbah analitično dopolni v celovito informacijo o vzrokih za stanje osrednje osebe. Tako avtorica kljub kratkosti svojih pripovedi povzema celotne življenjske zgodbe oziroma tiste njihove sestavine, ki so za osebe ključne, ki jih zaznamujejo.

Protagonisti morajo razčistiti nejasnosti, ki mučijo njihovo psiho, pa naj vzroki zanje prihajajo iz nujnosti odraščanja in mladostniškega iskanja lastne identitete, odtujenosti v družini, pomanjkanja ljubezni, iz travmatične preteklosti ali z boleznijo zaznamovane sedanjosti, občutja osamljenosti, zaradi ljubezni, a tudi strahu pred izgubo svobode.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-887-3421-97-9
Leto izdaje 2014
Število strani 157
Dimenzije 15,0 x 21,0
Vezava Mehka
Izdal Mladika Trst
Avtor Mateja Gomboc
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Pozneje se pomeniva - Zbirka kratke proze
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Pozneje se pomeniva - Zbi

Cena 14,00 €