V vrečki ni artiklov.
Praktični paleo: Popolni vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost

Ta knjiga je popoln vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost. Z njegovo pomočjo boste spoznali prebavno funkcijo od začetka do konca. 

Poučili se boste, kako sodobna hrana škoduje prebavi in s tem vsemu telesu: zakaj nas pestijo alergije, intoleranca za gluten, vnetja …
 
Med 11 skrbno oblikovanimi prehranskimi načrti boste lahko poiskali pravega zase, če imate avtoimunsko bolezen (astma, revmatoidni artritis, sladkorna bolezen …), težave s prebavo, ščitnico, živčevjem, srcem, če okrevate po raku, če vam primanjkuje energije. 

  • S paleoprehrano boste lahko tudi učinkovito shujšali.
  • Športniki se boste poučili o idealni prehrani za ohranjanje in povečanje telesne zmogljivosti.
  • Pri vsem pa se boste razvajali s skoraj 200 sočnimi recepti
  • Spoznali boste, da je paleoprehrana zakladnica nesramno dobrih jedi, ki jih sploh ni težko pripraviti. 


Besede urednice:

PRAKTIČNI PALEO ALI PREHRANA PO PAMETI

Kdor sliši izraz »paleoprehrana«, ki v sebi nosi kos besede »paleolitik«, si sprva gotovo misli, da gre za rahlo čudaško zamisel. Mar to pomeni, da naj bi zdaj, v 21. stoletju, jedli tako, kot so se prehranjevali naši jamski predniki? Da naj bi se pasli po grmičevju z jagodičevjem, brskali za koreninicami in jedli meso divjadi, ki smo jo po možnosti ujeli z lastnimi rokami? Obet ni pretirano privlačen, predvsem pa je skrajno nepraktičen, kajne? 

Pa vendar je to koncept, ki se v svetu zelo uveljavlja, kljub nekoliko zavajajočemu imenu. Za skovanko »paleoprehrana« se namreč ne skriva nič drugega kot težnja po vrnitvi k živilom, ki so čim bolj naravna, čim manj industrijsko predelana in »obogatena« s kupom kemije, sladkorja in soli, ki naši prebavi v resnici ne delajo nobene usluge. Po domače povedano, paleoživila so tista živila, ki ne prihajajo s tovarniških tekočih trakov, zapakirana v škatle in plastiko. Paleoživila si pridelamo in »nalovimo« sami, na tržnici in oddelkih s svežo hrano, potem pa jih doma skuhamo, spečemo ali pojemo surova, če so užitna tudi taka. 

Koncept paleoprehrane ima še dve pomembni značilnosti: odreka se žitom in podpira uporabo kakovostnih maščob. Današnja prehranska priporočila namreč temeljijo na ogljikovih hidratih kot osnovi prehrane. Samo spomnimo se prehranske piramide, ki je zgrajena prav na njih. Toda prehranske smernice – kot tudi marsikaj drugega – pišejo državni organi, ki so v službi velike industrije. Dejstvo je, da je žitno hrano najlažje poceni predelati in drago prodajati, kar pomeni, da živilska industrija s takimi smernicami kuje največje dobičke. Vse več prehranskih strokovnjakov pa opozarja, da se človekova prebava v kratkem času »žitne civilizacije« preobilju ogljikovih hidratov (sladkorjem in škrobu) ni povsem prilagodila. Seveda jih potrebujemo, vendar ne v tolikšni meri, kot jih uživamo danes. Zato se spopadamo z alergijami, vnetji in civilizacijskimi boleznimi, kakršna je sladkorna bolezen. Za marsikatero krivimo tudi holesterol iz maščob, ki pa ga v resnici potrebujemo za preživetje. Njegove povišane ravni niso posledica uživanja maščob v razumni meri, ampak so preplet dejavnikov sodobnega življenjskega sloga. 

Praktični paleo, ki prihaja v naše knjigarne, je odlična kombinacija priročnika za zdravo prehrano in kuharske knjige. Napisala ga je Diane Sanfilippo, ameriška prehranska strokovnjakinja, ki se je do svojega bogatega znanja in izkušenj prebila tudi zaradi lastnih zdravstvenih težav. Pričujoča knjiga je postala velika uspešnica. Nauči nas, kako izbirati dobra živila, kako poskrbeti za zdravo presnovo in prebavo, in kako si pomagati, kadar nas pestijo najrazličnejše zdravstvene težave.

Enajst skrbno izdelanih prehranskih načrtov je namenjenih ljudem, ki jih mučijo alergije in intolerance (denimo glutenska), ki imajo težave s prebavili (na primer kronično vnetno črevesno bolezen), ščitnico, srcem, živčnim sistemom (npr. multipla skleroza, Parkinsonova bolezen), ki so preboleli raka. Paleoprehrana pa je tudi pisana na kožo športnikom, seveda pa je odlična rešitev za vse tiste, ki želijo zdravo in trajno shujšati. Ko zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov, se kilogrami hitro poslovijo, kar potrjujejo že modne diete, kot sta Atkinsova in Dukanova. 

Prvinsko prehranjevanje pa nam prinaša še eno pomembno razodetje. Taka hrana je hudo okusna, o čemer priča okoli dvesto receptov, ki vas bodo prepričali, da s prehranjevanjem po tej metodi ne boste izgubili ničesar (razen kilogramov), še najmanj pa užitek v hrani. 
 
Morda bo nekdo odmahnil z roko, da je paleo kot »najbolj iskana dieta na googlu v letu 2013« zgolj modna muha tako kot že toliko diet pred njo. Pa vendar poudarimo: paleo ni shujševalna dieta, ampak smernica za bolj zdravo prehrano. Kot pri vsem v življenju je treba tudi pri hrani uporabiti mero in zdravo pamet ter preizkusiti, kaj nam v resnici najbolje ustreza. In Praktični paleo nam ponuja obilo koristnih znanj in predlogov. 

Sanda Šukarov, urednica 

9789610130086 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/7fcb6c8101ee80c32a9da7dd78e8d271/c/l/clipboard01_8_4.jpg 9789610130086
32.96 EUR 2021-09-23 Zaloga: Na zalogi

Praktični paleo: Popolni vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost

Praktični paleo: Popolni vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost Diane Sanfilippo

Kaj je paleo? To je odločitev za hrano, ki je bolj čista, preprosta, prvobitna. Ta knjiga je popoln vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost. Z njegovo pomočjo boste spoznali prebavno funkcijo od začetka do konca. Poučili se boste, kako sodobna hrana škoduje prebavi in s tem vsemu telesu: zakaj nas pestijo alergije, intoleranca za gluten, vnetja …
Cena: 32,96 €

Podrobnosti artikla Praktični paleo: Popolni vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost

ISBN 9789610130086
Leto izdaje 2014
Število strani 384
Dimenzije 19 x 23
Vezava Trda vezava
Izdal Založba Mladinska knjiga d.d.
Avtor Diane Sanfilippo

O avtorju Praktični paleo: Popolni vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).
Praktični paleo: Popolni vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost

Oglejte si tudi