Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Prehod

Na zalogi
SKU
978-961-6897-57-0
Dodaj v primerjavo
Cena 18,00 €
Nova pesniška zbirka Boruta Gombača, ki predstavljajo nov pesnikov slog: pesmi v prozi.
Dodaj na seznam želja

Nova pesniška zbirka Boruta Gombača z naslovom Prehod se oblikovno razlikuje od avtorjevih predhodnih zbirk. Če je bila poezija v prvi zbirki (Razblinjene dlani, 2003) ritmično in vizualno razgibana in so bile za drugo zbirko (Sence in sinkope, 2007) značilne rimane štirivrstične kitice, sinkopirane z refrenom, gre pri »Prehodu« za pesmi v prozi. Za literarno zvrst torej, ki naj bi bila na meji med poezijo in prozo.

V primeru Gombačeve zbirke  pa bi vsekakor bolj kot o meji morali govoriti o prehodnosti. Pa ne o prehodnosti ene zvrsti v drugo, temveč o prehodnosti, ki omogoča prepletanje obeh zvrsti - ne samo znotraj posamezne pesmi, ampak tudi znotraj zbirke kot celote.

Prav zato lahko posamezni motivi tako vehementno preidejo  iz konteksta ene pesmi v kontekst druge. V zbirki se ob gombačevsko samosvojem tematiziranju sodobnega urbanega sveta z vsemi svojimi mikro in makro relacijami in atributi pojavlja pisana paleta pesniških postopkov: od nepričakovanih asociativnih preskokov, pretanjenih menjav prostorskih in časovnih optik,  izbranosti in ekspresivnosti detajla, barvitega vizualnega ali zvočnega slikanja, do zamolkov oziroma govoreče tišine.

Enainosemdeset pesmi, enakomerno razdeljenih v devet ciklov, povezuje razgiban dramaturški lok večsmernih prehajanj iz čiste liričnosti v epičnost, iz krajših kontemplativnih utrinkov v zgodbo, pa tudi iz monologa v dialog.    In prav v odprtosti  prehajanja je razlog, da je pričujoča zbirka pravzaprav sinteza in polnokrvna nadgradnja celotnega Gombačevega dosedanjega literarnega ustvarjanja, pa naj gre za poezijo, pravljice ali radijske igre. 

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-6897-57-0
Leto izdaje 2014
Število strani 120
Dimenzije 12,0 x 21,0
Vezava Mehka
Izdal Pivec
Avtor Borut Gombač
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Prehod
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Prehod

Cena 18,00 €