Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Revolucija ene slamice

na zalogi pri dobavitelju- dobava 5-7 dni.
SKU
9789619311349
Dodaj v primerjavo
Cena 25,00 €
Dodaj na seznam želja

Japonska  knjiga  Revolucija  ene  slamice  zelenega  revolucionarja  Masanobu  Fukuoka (1913–2008) o naravnem kmetovanju je izvirno izšla leta 1975. Gre za pomembno delo o odnosu  med človekom  in  naravo,  ki  spodbuja  k  razmišljanju.  Masanobu  Fukuoka  je študiral mikrobiologijo in agronomijo, pred tem pa delal na področju fitopatologije.  

Ko je hudo zbolel, je spremenil svoj pogled na človekovo udejstvovanje v naravi, bolezen pa mu je prinesla tudi globoko duhovno izkušnjo. V obdobju po drugi svetovni vojni, ko se je vrnil domov na kmetijo svojih staršev, je zavrnil aktualni način poljedelstva, ki je veljal na Zahodu ter začel pridelovati po principu čim manjšega vmešavanja človeka v naravo. Zahodnjaški način poljedelstva je označil za največje zlo, saj je zagovarjal stališče, da je narava popolna sama po sebi ter da je človek ne more prelisičiti in preseči.
 
Lastna  praktična  spoznanja  je  z  japonskim  načinom  razmišljanja  nadgradil  v  t.i. zenkmetijstvo,  ki jih je objavil  v  več delih,  svetovno  slavo pa je požel  z Revolucijo  ene slamice. Temu je sledilo veliko potovanj s predavanji po vsem svetu, kjer je predstavljal svoja dognanja. A tako kot se zgodi nemalokrat, je bil deležen tudi nekaj kritik v smislu, da njegove trditve o  sonaravnem kmetijstvu  z izjemnimi donosi hrane niso primerne  za vse,  predvsem  pa  za  ameriške  kmetije, ostaja knjiga  Revolucija  ene  slamice  tudi  v današnjem  sodobnem  času,  ko  se  vračamo  k samooskrbi  s  hrano,  pričujoče  delo  in pomemben  vodnik, ki poleg stremenja k zdravemu  in  naravnemu  življenjskemu slogu, ljudi tudi preobraža in ozavešča. 
Knjiga, ki jo je neposredno iz japonščine prevedel Domen Kavčič, je zanimiva ne le za vse, ki jih zanima permakultura in naravno kmetovanje, ampak ima tudi globlji, če ne kar trajni in večni pomen, saj je prežeta s »filozofijo niča« in nič manj kot zenovskim pristopom do kmetovanja, prehrane in življenja nasploh. 

Revolucija ene slamice (1975), nedvomno Fukuokovo najvplivnejše delo, je zeleni manifest o kmetovanju, prehranjevanju in mejah človekovega spoznanja, hkrati pa razkriva spomine moža, čigar duhovno prepričanje je bilo temelj vsakega vidika njegovega svežega, a vendar prastarega načina kmetovanja. Močna in ganljiva kritika odtujevanja človeka od narave in z njim povezane industrializacije pridelave in predelave hrane je klic k prevrednotenju globalnih sistemov, ki jim prepuščamo skrb za živež.

Prevedena je v čez dvajset svetovnih jezikov in že vse od nastanka, še zlasti pa po izidu angleške izdaje leta 1978, navdihuje kmetovalce in borce za vrnitev k naravi po vsem svetu. Njena brezčasna modrost, ki združuje in obenem presega kulture in vere, zarezuje globoko v srž obstoja človeštva – in njegovega soobstoja z drugimi bitji na tem planetu. 
Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789619311349
Leto izdaje 2014
Število strani 384
Dimenzije 21,8 x 15.0
Vezava Trda
Izdal Porezen d.o.o.
Avtor Masanobu Fukuoka
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Revolucija ene slamice
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Revolucija ene slamice

Cena 25,00 €