KNJIGA MESECA - svetovna uspešnica Moč Zemlje + GRATIS dostava:)

V vrečki ni artiklov.
Revolucija ene slamice

Japonska  knjiga  Revolucija  ene  slamice  zelenega  revolucionarja  Masanobu  Fukuoka (1913–2008) o naravnem kmetovanju je izvirno izšla leta 1975. Gre za pomembno delo o odnosu  med človekom  in  naravo,  ki  spodbuja  k  razmišljanju.  Masanobu  Fukuoka  je študiral mikrobiologijo in agronomijo, pred tem pa delal na področju fitopatologije.  

Ko je hudo zbolel, je spremenil svoj pogled na človekovo udejstvovanje v naravi, bolezen pa mu je prinesla tudi globoko duhovno izkušnjo. V obdobju po drugi svetovni vojni, ko se je vrnil domov na kmetijo svojih staršev, je zavrnil aktualni način poljedelstva, ki je veljal na Zahodu ter začel pridelovati po principu čim manjšega vmešavanja človeka v naravo. Zahodnjaški način poljedelstva je označil za največje zlo, saj je zagovarjal stališče, da je narava popolna sama po sebi ter da je človek ne more prelisičiti in preseči.
 
Lastna  praktična  spoznanja  je  z  japonskim  načinom  razmišljanja  nadgradil  v  t.i. zenkmetijstvo,  ki jih je objavil  v  več delih,  svetovno  slavo pa je požel  z Revolucijo  ene slamice. Temu je sledilo veliko potovanj s predavanji po vsem svetu, kjer je predstavljal svoja dognanja. A tako kot se zgodi nemalokrat, je bil deležen tudi nekaj kritik v smislu, da njegove trditve o  sonaravnem kmetijstvu  z izjemnimi donosi hrane niso primerne  za vse,  predvsem  pa  za  ameriške  kmetije, ostaja knjiga  Revolucija  ene  slamice  tudi  v današnjem  sodobnem  času,  ko  se  vračamo  k samooskrbi  s  hrano,  pričujoče  delo  in pomemben  vodnik, ki poleg stremenja k zdravemu  in  naravnemu  življenjskemu slogu, ljudi tudi preobraža in ozavešča. 
Knjiga, ki jo je neposredno iz japonščine prevedel Domen Kavčič, je zanimiva ne le za vse, ki jih zanima permakultura in naravno kmetovanje, ampak ima tudi globlji, če ne kar trajni in večni pomen, saj je prežeta s »filozofijo niča« in nič manj kot zenovskim pristopom do kmetovanja, prehrane in življenja nasploh. 

Revolucija ene slamice (1975), nedvomno Fukuokovo najvplivnejše delo, je zeleni manifest o kmetovanju, prehranjevanju in mejah človekovega spoznanja, hkrati pa razkriva spomine moža, čigar duhovno prepričanje je bilo temelj vsakega vidika njegovega svežega, a vendar prastarega načina kmetovanja. Močna in ganljiva kritika odtujevanja človeka od narave in z njim povezane industrializacije pridelave in predelave hrane je klic k prevrednotenju globalnih sistemov, ki jim prepuščamo skrb za živež.

Prevedena je v čez dvajset svetovnih jezikov in že vse od nastanka, še zlasti pa po izidu angleške izdaje leta 1978, navdihuje kmetovalce in borce za vrnitev k naravi po vsem svetu. Njena brezčasna modrost, ki združuje in obenem presega kulture in vere, zarezuje globoko v srž obstoja človeštva – in njegovega soobstoja z drugimi bitji na tem planetu. 
9789619311349 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/1/_/1_13.jpg 9789619311349
25 EUR 2021-06-21 Zaloga: Na zalogi

Revolucija ene slamice

Revolucija ene slamice Masanobu Fukuoka

Japonska  knjiga  Revolucija  ene  slamice  zelenega  revolucionarja  Masanobu  Fukuoka (1913–2008) o naravnem kmetovanju je izvirno izšla leta 1975. Gre za pomembno delo o odnosu  med človekom  in  naravo,  ki  spodbuja  k  razmišljanju.  Masanobu  Fukuoka  je študiral mikrobiologijo in agronomijo, pred tem pa delal na področju fitopatologije.   Ko je hudo zbolel, je spremenil svoj pogled na človekovo udejstvovanje v naravi, bolezen pa mu je prinesla tudi globoko ...
Cena: 25,00 €

Podrobnosti artikla Revolucija ene slamice

ISBN 9789619311349
Leto izdaje 2014
Število strani 384
Dimenzije 21,8 x 15.0
Vezava Trda vezava
Izdal Porezen d.o.o.
Avtor Masanobu Fukuoka

O avtorju Revolucija ene slamice

Masanobu Fukuoka

Masanobu Fukuoka

Zeleni revolucionar Masanobu Fukuoka (1913-2008), oče naravnega kmetovanja, filozof in goreč zagovornik neposeganja v voljo narave je študiral mikrobiologijo in agronomijo. Po večletnem strokovnem delovanju na področju fitopatologije je tok njegovega življenja preobrnila globoka duhovna izkušnja. Soočenje s smrtjo ga je v štiriindvajsetem letu starosti napeljalo na korenit premislek o smotru človekovega udejstvovanja, ki je na družinskem posestvu dozorel v filozofijo, na njenem temelju pa v svojstven način kmetovanja zunaj meja znanstvenega, danes znan tudi kot Fukuokova metoda.  

Jedro Fukuokove filozofije tvori pojmovanje narave kot popolne same po sebi; največje zlo sodobnega sveta vidi v človekovem prizadevanju izboljšati, celo preseči jo, predvsem pa si jo podrediti. Svoje kmetovanje je sam občutil ne le kot sredstvo za pridelovanje hrane, ampak kot estetski in duhovni pristop k življenju, katerega skrajni cilj je »izpopolnitev človeka«.  

Več o Masanobu Fukuoka

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).