V vrečki ni artiklov.
Rojstvo teorema

V svetovni uspešnici Rojstvo teorema je Cédric Villani skozi dnevnik, ki vsebuje tudi biografije številnih matematikov od Poincaréja do Nasha, popisal človeške plati matematičnega raziskovanja, od tega kakšno glasbo pri tem najraje posluša, do tega, katero hrano si ob tem privošči.

Tak pogled, kot nam ga ponuja Villani, je svež in redek pojav. Pravzaprav ne poznam nobenega sorodnega zapisa te vrste. Ustvarjalni proces večine matematikov in teoretičnih fizikov je ponavadi skrit javnosti, često še prijateljem in družini … Pa vseeno matematično ustvarjanje ni tako zelo drugačno od kakega drugega ustvarjalnega dela, napolnjeno je s frustracijo, iskanjem novih poti, zapiranjem navideznih bližnjic, ki nikamor ne vodijo, in nenazadnje, tako redkim, a pomembnim naključnim navdihom, ko »direkten klic od zgoraj« zapolni tisto prej na videz nepremostljivo vrzel … Potem je tu še tisti »matematični orgazem«, občutek delirija in nepredstavljivega zadovoljstva, ki lahko traja tudi nekaj dni, ko se zaveš oz. zavedaš, kako lep in skladen je nov košček matematičnega sveta, ki se ti je odstrl.

DR. TOMAŽ PROSEN, iz predgovora k slovenski izdaji

Skozi kombinacijo poezije, glasbe in neverjetne pronicljivosti karizmatični Cédric Villani spretno razpleta kompleksni in hkrati fascinantni svet matematike.

PATTI SMITH

Cédric Villani je matematik, dobitnik Fieldsove medalje, direktor Inštituta Henri-Poincaré na Univerzi Pierre in Marie Curie ter profesor na Univerzi Claude-Bernard-Lyon-I. Izhaja iz družine umetnikov, intelektualcev in matematikov ter je strokovnjak na področju analize, problemov statistične fizike, optimizacije in Riemannove geometrije.

V svetovni uspešnici Rojstvo teorema je skozi dnevnik, ki vsebuje tudi biografije številnih matematikov od Poincaréja do Nasha, popisal človeške plati matematičnega raziskovanja, od tega kakšno glasbo pri tem najraje posluša, do tega, katero hrano si ob tem privošči.

Tudi če ne razumemo formul, ki pripeljejo do Villanijevega izreka v zvezi z Landauovim dušenjem v fiziki plinov, in ki funkcionirajo tudi kot čudovita ilustracija k tekstu, počasi razumemo sistem, v katerem delujejo matematiki: regularizacija, ocene, norme, indeksi, vse to sestavi v pravi matematični puzzle, ki odseva neko posebno lepoto, lepoto znanosti.

Ali, kot bi rekel Villani, ki se ukvarja tudi z odnosom med matematiko in umetnostjo, in so ga oklicali za Lady Gaga matematike: “Matematika je seksi.”

978-961-94115-6-8 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/s/c/screen-shot-2017-03-27-at-11.15.38-1.png 978-961-94115-6-8
19.9 EUR 2020-07-09 Zaloga: Na zalogi

Rojstvo teorema

Rojstvo teorema Cedric Villani

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 99 zlatnikov = 0,99 €.
V svetovni uspešnici Rojstvo teorema je Cédric Villani skozi dnevnik, ki vsebuje tudi biografije številnih matematikov od Poincaréja do Nasha, popisal človeške plati matematičnega raziskovanja, od tega kakšno glasbo pri tem najraje posluša, do tega, katero hrano si ob tem privošči. Tak pogled, kot nam ga ponuja Villani, je svež in redek pojav. Pravzaprav ne poznam nobenega sorodnega zapisa te vrste. Ustvarjalni proces večine matematikov in teoretičnih fizikov je ponavadi skrit javnosti, često še prijateljem in družini &hel...
Cena: 19,90 €

Podrobnosti artikla Rojstvo teorema

ISBN 978-961-94115-6-8
Leto izdaje 2017
Število strani 224
Dimenzije 15,0 x 20,0
Vezava Mehka vezava
Izdal Totaliteta d.o.o.
Avtor Cedric Villani

O avtorju Rojstvo teorema

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).