V vrečki ni artiklov.

Sadhguru

Sadhguru je sodobni jogi. Poleg ustanovitve fundacije Isha za promocijo joge in pridobivanja študentov v ZDA, Angliji, Libanonu, Kanadi, Maleziji, Ugandi in Avstraliji je pogost udeleženec Svetovnega gospodarskega foruma ZN in z veseljem sodeluje z uglednimi ljudmi. Zavedajoč se pomena svojega odkritja, Sadhguru nenehno razvija in širi nove tehnike in metode, ki bi vsem omogočile podobne močne, mistične izkušnje, ker bi - po njegovem trditvi - korenito preobrazilo človeštvo kot celoto.

 

Sadhguru

Jaggi Vasudev, ki ga pogosto imenujejo Sadhguru, je indijski jogi in mistik, ki je ustanovil Isha Foundation, neprofitno organizacijo, ki ponuja joga programe po vsem svetu. Sadhguru je motivacijski govornik, filantrop in duhovni učitelj.

Sadhguru se je rodil kot Jagadish Vasudev 3. septembra 1957 v Mysoreju v Karnataki v Indij. Ima brata in dve sestri. Njegov oče je delal kot oftalmolog, družina pa se je zaradi očetove službe pogosto selila. Bil je aktiven, radoveden in inteligenten otrok, ki se je zaljubil v naravo in pustolovščine. Kot mlad fant se je Sadhguru pogosto odpravil v bližnjo džunglo in ure in ure opazoval prosto živeče živali, zlasti kače. Pri 12 letih je spoznal Malladihallija Šri Raghavendra Swamijija, uglednega učitelja joge. Swamiji ga je naučil nabora preprostih jogijskih asan, ki jih je redno vadil. Po končanem šolanju se je Sadhguru vpisal na univerzo v Mysore in diplomiral iz angleške književnosti. Med študijem se je zanimal za motocikle in veliko potoval.

Sadhguru se je po končani fakultetni šoli lotil kariere kot poslovnež. Pameten, inteligenten in delaven je kmalu odprl več podjetij, vključno s perutninsko kmetijo, zidaki in gradbenim podjetjem. Do srede dvajsetih let je bil uspešen poslovnež.

Njegovo življenje se je drastično spremenilo leta 1982, ko je imel duhovno izkušnjo, ki ga je prisilila, da je ponovno ocenil svoje življenje in prioritete. Sedel je na skali v Chamundi Hillsu, ko je imel zelo intenzivno duhovno izkušnjo, ki je trajala približno štiri ure in pol. V nekaj tednih te izkušnje je prijatelja prosil, naj prevzame njegovo podjetje in se odpravil na obširno potovanje, da bi dobil vpogled v svoje mistične izkušnje. Po približno enem letu je Sadhguru spoznal, da bi moral poučevati jogo in širiti znanje jogijske znanosti.

Leta 1983 je v Mysoreju začel izvajati tečaje joge; v njegovem prvem razredu je bilo le sedem udeležencev. Čez nekaj časa je začel izvajati tečaje joge po Karnataki in Hyderabadu. Odklonil je plačilo za poučevanje in plačeval svoje stroške iz izkupička, ki ga je prejel od svoje perutninske kmetije.

Leta 1992 je ustanovil Isha Foundation, neprofitno duhovno organizacijo, ki ponuja programe joge pod imenom Isha Yoga. Organizacija je z leti postala zelo priljubljena. Danes ponuja joga programe ne samo v Indiji, ampak tudi v državah, kot so ZDA, Anglija, Libanon, Singapur, Kanada, Malezija, Uganda, Kitajska, Nepal in Avstralija. Fundacija Isha sodeluje tudi v različnih dejavnostih družbenega razvoja in razvoja skupnosti. Leta 2003 je ustanovila Fazo za pomlajevanje podeželja (ARR), večfazni program za izboljšanje splošnega zdravja in kakovosti življenja revnih podeželskih prebivalcev. Cilj programa je vkjučiti milijone ljudi v tisočih vaseh v Tamil Nadu v Indiji. Fundacija je ustanovila tudi ekološko pobudo Projekt Zelene roke (PGH) v Tamil Naduu leta 2004. Cilj projekta je zasaditi 114 milijonov dreves po celotnem Tamil Naduu, da bi povečali gozdni pokrov v državi.

Sadhguru je svetovno znana osebnost in je govoril na Svetovnem mirovnem vrhu o tisočletjih Združenih narodov. Govori na različnih prireditvah po vsem svetu. Prav tako je Sadhguru nastopal na Svetovnem gospodarskem forumu v letih 2006, 2007, 2008 in 2009. 

Ugleden avtor je napisal več kot 100 naslovov v osmih različnih jezikih. Je tudi nadarjen pesnik in v prostem času obožuje skladanje pesmi.

Indijska vlada je Sadhguruju junija 2010 podelila nagrado Indira Gandhi Paryavaran Puraskar za projekt Projekt zelene roke (PGH). Leta 2012 so Sadhguruja med svojimi prispevki na področju varstva okolja in za spodbujanje sodelovanja javnosti pri ekoloških vprašanjih uvrstili med 100 najmočnejših Indijancev.

Naraščajoče Padajoče
po strani

Naraščajoče Padajoče
po strani