Samopodoba (samozavest) se nanaša na podobo, ki jo imamo ljudje o sebi. Ne nanaša se samo na naše fizične značilnosti, ampak tudi na vse drugo, kar smo se naučili o sebi, ali izhajajoč iz osebnih izkušenj ali s ponotranjenjem sodb drugih ljudi. Samopodobo (samozavest) sestavljajo štiri prvine: kako mi sami vidimo sebe, kako drugi vidijo nas, kako mi menimo, da drugi vidijo nas, in kako mi menimo, da mi vidimo sebe.

Seveda je ta samopodoba oziroma samozavest lahko v skladu z resničnostjo ali ne, vse naše predstave o nas samih oziroma, kar mi menimo, da drugi menijo o nas, so lahko odraz dejanskega stanja, lahko pa so del naših vzorcev, ki smo se jih priučili skozi življenje in preko katerih svojo samopodobo izražamo navzven.

Tako samopodoba kot tudi samozavest se nanašata tudi na našo predstavo o naši vrednosti, o tem, kaj verjamemo o sebi, vanjo pa so vključena tudi različna čustvena stanja. Po Maslowovi piramidi se samopodoba in z njo povezana samozavest uvrščata v sam vrh naših potreb.

Samopodoba (samozavest) je lahko zdrava, kar pomeni, da verjamemo v določene vrednote in načela, katere smo pripravljeni tudi braniti, a jih v primeru nasprotnih informacij znamo tudi prilagoditi, se ne obremenjujemo preveč s preteklostjo in prihodnostjo, popolnoma zaupamo v svojo sposobnost reševanja problemov, se upiramo manipulacijam in sodelujemo z drugimi ljudmi samo, kadar se nam to zdi ustrezno.

Zdrava samopodoba pomeni tudi, da ne potrebujemo zunanjih potrditev za pozitiven pogled nase in na svet. Seveda se pojavljajo tudi različna odstopanja, kot je na primer narcisizem. Nizka samopodoba (samozavest) pa je povezana s pretirano kritiko samega sebe, perfekcionizmom, pesimizmom, zavistjo in podobnimi lastnostmi. Kot torej vidimo, samopodoba ni povezana samo s tem, kar vidimo v ogledalu, ampak kako gledamo nase tako navznoter kot navzven.

V knjižni rubriki samopodoba, samozavest in ljubezen do sebe priporočamo sledeče knjige: Pot odličnega moškega, Ne mečite puške v koruzo, Ti povem še eno zgodbo?, 81 svetovnih skrivnosti, Vse, kar morate vedeti, če ste empat, Šola življenja (Žepnica), Umetnikova pot, Onkraj Marsa in Venere, Neizmeren pogum.

Samopodoba, samozavest in ljubezen do sebe

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 190

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 190

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top