Ko spoznavamo in se začnemo zavedati sebe, to pomeni, da se ne samo zavedamo sebe v okolju in svojega telesa, ampak se zavedamo, da se zavedamo sebe. To je samospoznanje. Samospoznanje pomeni, da smo ves čas pozorni na svoje občutke, čustva in vzgibe. 


Samospoznanje se nanaša na zunanje samospoznanje in notranje samospoznanje. Nekateri znanstveniki domnevajo, da imajo prste vmes zrcalni nevroni, saj naj bi ti pomagali ne samo posnemati obnašanje drugih, ampak se lahko usmerijo tudi navznoter, kar morda velja za osnovo introspekcije, samospoznanje pa se potem povezuje tudi s spoznanjem o drugih ljudi. Seveda ne vemo točno, kaj od obojega naj bi se razvilo prej, vendar gresta očitno z roko v roki pri spoznanju o sebi in svojem jazu, ki je značilno za sodobnega človeka.  Seveda se zastavlja tudi vprašanje, kateri del možganov je zadolžen za samospoznanje in kako smo biološko programirani za samospoznanje. Samospoznanje naj bi se začelo razvijati že pri malčkih pri okoli 18 mesecih starosti, pri čemer gre sprva za spoznanja v zvezi s svojim telesom.


Samospoznanje kot temeljno vprašanje


Seveda velja samospoznanje tudi za eno temeljnih vprašanj, s katerimi se ukvarja sodobna psihologija, ki jo zanima, kako ljudje vrednotimo svoje obnašanje na podlagi svojih standardov in vrednot. Samospoznanje pomeni, da spoznavamo svoje globine in predelujemo svoje strahove, skrbi, omejujoča prepričanja, samospoznanje pomeni, da iščemo nove poti in se sprašujemo o svoji evoluciji. Dan za dnem delamo korake v smeri iskanja širše slike, sestavljanja mozaika življenja. S samospoznanjem se je tradicionalno ukvarjala filozofija, bilo je tudi domena religije, sedaj pa se je razširilo v vse pore življenja z New Age-om. Samospoznanja ne smemo mešati z zavestjo, ki je širši pojem. Samospoznanje okrepi tudi najrazličnejša čustvena stanja, ki so odvisna od poznavanja (spoznavanja) samega sebe in vzgibov, ki nas vodijo. Po mnenju socialno kognitivne teorije so za razvoj osebnosti in samospoznanje ključni učenje z opazovanjem, izkustva v družbi in vzajemna determiniranost.V knjižni rubriki samospoznanje priporočamo knjige: Božanska matrikaMed znanostjo in duhovnostjoČlovek, kam greš?Vse, kar morate vedeti, če ste empatPlacebo ste viFantomski jazVen iz umaSporočilo tišinePrebujeni moškiKNJIGA LETA 2018: Neskončna modrost akaških zapisovDuhovna moč empatije, Edino pomembnoProces PrisotnostiNova zemljaZen in umetnost doživljanja srečeMir v vsakem korakuZdaj!Živeti v sedanjem trenutku.

Samospoznanje

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 130

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 130

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top