V vrečki ni artiklov.
Sanskrtsko-slovenski slovar

Več kot 13.000 gesel, strnjen prikaz sanskrtske slovnice in kratka zgodovina sanskrta!

"Sanskrt je najpomembnejši jezik stare Indije, ki že več kot 3000 let ima pomembno vlogo na indijski podcelini in je kot nosilec staroindijske kulture imel tudi veliko vlogo v številnih drugih deželah Azije. Pomen sanskrta za Indijo in širši azijski kulturni prostor je podoben vlogi klasične grščine in latinščine za evropske kulture. 

V sanskrtu je ohranjen obsežen korpus tekstov iz področja literature, religije, filozofije, lingvistike, matematike, astronomije itd; ti teksti, v originalih ali v prevodih v druge azijske jezike, so imeli velik vpliv na razvoj številnih kultur Azije – od Jugovzhodne Azije do Tibeta, Kitajske, Koreje in Japonske, od Centralne Azije do Indonezije. Poznavanje sanskrta je pomembno za vse, ki raziskujejo stare azijske kulture, njihove literature in verstva, zlasti budizem. 

Od 19. stoletja naprej sanskrt predstavlja temelj indoloških študij v Zahodnih deželah – sanskrtu se posvečajo študenti jezikoslovja, azijskih religij, antropologije, zgodovine, filozofije, literature itd.; zanimanje za ta jezik, ki je nosilec izjemno bogatih tekstov indijske civilizacije, v zadnjem desetletju narašča po vsem svetu. Sanskrt je v sorodu z vsemi slovanskimi jeziki in presenetljivo blizu slovenščini, zato je še posebej privlačen – in tudi ne preveč zahteven! – za Slovence." 

Oddelek za azijske in afriške študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani


V Podučnem delu Narodnega koledarja v Letopisu Slovenske matice za leto 1868 Matevž Ravnikar – Poženčan v svojem članku piše: "… Skoraj nobeno ljudstvo ne najde svojega jezika Sanskritu tako podobnega kot Slovenci. Sanskrit ali Samskrit se zove tudi bramanski jezik, ker ga vedo Bramani še rabiti. Pravi se mu tudi Devanagara (Božji govor), Grandoniš ali Grandhamiš, to je, književni jezik. In ta je slovenščini posebno podoben. Iz Sanskrita se vidi, da so Indjani in Slovenci neposredno iz enega še starejšega naroda. Sanskrit je bil v Indii to stran Gang-a v navadi.

Njegova silna starost se v tem razodeva, da je mnogo njegovih besed enacih več besedam druzih starih jezikov, čemur ne more biti drug vzrok, kakor ta, da so vsa ta ljudstva ob svojem začetki in predno so se razkropila, k enemu narodu spadala. Na pozneje vsojenje teh besed, ali na poznejo zmes pri ljudstvih, ki so silno daleč narazen, ni misliti. Sanskrit ima to prednost, da mnoge besede, ki v druzih jezikih odločene in zapuščene stojé, v Sanskritu svojo sorodnost najdejo.

Sanskrit je pretresovalcu i razlagalcu slovenščine neobhodno potreben. Ker sta si Sanskrit in slovenščina v sorodi, zato ni čuda, da v Indiji mnogo zemljepisnih imen ima na prvi pogled slovensko lice, n. pri. Himaus = Zimav. Sanskritsko Hima pomeni zimo, mraz. Dandanašnji se en oddelek tega pogorja imenuje Himalaja = Zimelega…"

17116 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/sielpreview/preview527b872ea63a809793180caf2e1386e0.jpg 978-961-6654-88-3
135 EUR 2020-12-07 Zaloga: Na zalogi

Sanskrtsko-slovenski slovar

Sanskrtsko-slovenski slovar Bogdan Kristofer Meško

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 675 zlatnikov = 6,75 €.
Več kot 13000 gesel, strnjen prikaz sanskrtske slovnice in kratka zgodovina sanskrta
Cena: 135,00 €

Podrobnosti artikla Sanskrtsko-slovenski slovar

ISBN 978-961-6654-88-3
Leto izdaje 2012
Število strani 450
Dimenzije 14,9 X 21,0
Vezava Ne
Izdal Amalietti & Amalietti
Avtor Bogdan Kristofer Meško

O avtorju Sanskrtsko-slovenski slovar

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).
Sanskrtsko-slovenski slovar

Oglejte si tudi