V vrečki ni artiklov.
Seks ob zori Predzgodovinski izvori moderne spolnosti

Ljudje smo vsaj od Darwina naprej prepričani, da je monogamija za človeka nekaj naravnega. Popularna znanost kot tudi religijske in kulturne vede vztrajajo pri prepričanju, da so moški in ženske od nekdaj živeli v skupnostih, v katerih sta bila moška zaščita in iskanje prebivališča ekvivalent ženski plodnosti in zvestobi. A ta zgodba je majava. Vse manj je poročenih parov, vse več ločitev, prešuštev in šibkega libida v sicer trdnih zakonskih zvezah.

Ali lahko to resničnost naših spolnih in družbenih življenj povežemo z očitno zastarelo in napačno predstavo, ki nam jo vsiljuje standardno prepričanje? Raziskovalni psiholog Christopher Ryan in psihiatrinja Cacilda Jethá v svoji provokativni knjigi Seks ob zori dokazujeta, da je to mogoče, ko na glavo obrneta vse, kar »vemo« o spolnosti, in ponudita jasno alternativno razlago.

Njuna temeljna ugotovitev je, da so ljudje nekoč živeli v egalitarnih skupnostih, kjer so si delili hrano, skrb za otroke in celo spolne partnerje. S prepletanjem doslej spregledanih dokazov iz antropologije, arheologije, primatologije, anatomije in psihoseksualnosti avtorja dokažeta, kako daleč od človeške narave je pravzaprav monogamija. Avtorja pojasnita predzgodovinske izvore človekove spolnosti, obenem pa predlagata optimistične smernice našega prihodnjega spolnega vedenja, ki je osvetljeno z ljubeznijo, sodelovanjem in velikodušnostjo.

Knjiga zelo duhovito odgovarja na vprašanje, kako človeška promiskuitetna preteklost odraža naše boje z monogamijo, spolno usmerjenostjo in družbeno dinamiko. Pojasnjuje, zakaj so dolgoročne resne zveze za nekatere posameznike tako težaven cilj; zakaj spolna sla ugasne, tudi ko se ljubezen poglobi; zakaj je vedno več moških, ki so pripravljeni zavreči vso preteklost in družinsko življenje zaradi bežnih afer z mlajšimi ženskami; zakaj homoseksualnost vztraja standardnim pogledom navkljub; in kaj nam človeško telo lahko pove o naših predzgodovinskih koreninah.

978-961-241-724-6 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/s/e/seks-ob-zori.gif 978-961-241-724-6
38.2 EUR 2020-03-03 Zaloga: Na zalogi

Seks ob zori Predzgodovinski izvori moderne spolnosti

Seks ob zori Predzgodovinski izvori moderne spolnosti Več avtorjev

Avtorja knjige Seks ob zori brez dlake na jeziku in brez opravičevanja naše negotove predpostavke in neutemeljene zaključke obrneta na glavo ter ponudita revolucionarno razumevanje našega načina življenja in ljubljenja.
 
Cena: 38,20 €

Podrobnosti artikla Seks ob zori Predzgodovinski izvori moderne spolnosti

ISBN 978-961-241-724-6
Leto izdaje 2013
Število strani 376
Dimenzije 16,0 x 23,5
Avtor Več avtorjev
Vezava Mehka vezava
Izdal Modrijan
Kategorija Kulturna zgodovina

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).