Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Skrivnostno življenje rastlin

Na zalogi
SKU
9789616282154
Dodaj v primerjavo
Cena 27,90 €

Skrivnostno življenje rastlin je izredno zanimiva knjižna uspešnica avtorjev Petra Tompkinsa in Christopherja Birda, katere vsebina je pritegnila zelo zanimive bralce. Priporočamo vsem, ki jih zanima odgovor na vprašanje – Ali so rastline sposobne razmišljati in živeti kakor ostala živa bitja?

Dodaj na seznam želja

Rastline

Skrivnostno življenje rastlin je izredno zanimiva knjižna uspešnica avtorjev Petra Tompkinsa in Christopherja Birda, katere vsebina je pritegnila zelo zanimive bralce.

Dva izmed njih sta bila Isaac Tigrett in Stevie Wonder. Prvi je eden od ustanoviteljev verige lokalov Hard Rock Cafe, drugi pa izjemno priznani, večkrat z Grammyem nagrajeni glasbenik. Kaj imata skupnega s to knjigo? Isaac Tigrett je vrsto let dobival metafizične “obiske” in v enem od njih mu je bilo rečeno naj kupi knjigo Skrivnostno življenje rastlin. Knjiga ga je prevzela do te mere, da je poiskal producente ter podpisal pogodbo z Warner Brothers za snemanje dokumentarnega filma na to temo. S Steviejem Wonderjem sta več mesecev potovala po svetu in obiskovala inštitute in laboratorije, kjer so se ukvarjali s stvarmi, ki so opisane v knjigi. Stevie Wonder je v ta namen posnel tudi istoimenski album – The Secret Life of Plants.

Odlomek iz knjige:

V eni od zgodnejših knjig, Oploditev orhidej, objavljeni leta 1862, ki predstavlja eno od najbolj mojstrskih in popolnih študij življenja posamične rastlinske vrste, kar jih je sploh kdaj izšlo, je Darwin v popolnoma tehničnem jeziku razložil način, kako žuželke povzročijo oploditev teh nenavadnih cvetlic, kar je spoznal med dolgimi urami posedanja v travi in s potrpežljivim opazovanjem dogajanja.

V več kot dvanajstih letih poskusov na petinsedemdesetih vrstah rastlin je Darwin ugotovil, da so rezultati navzkrižne oploditve imeli posledično številčnejše, večje, krepkejše in rodovitnejše potomstvo celo pri vrstah, ki so normalno samooploditvene, in je s tem odkril skrivnostni razlog za izdelavo tako obilnih količin cvetnega prahu. Čeprav je verjetnost ena proti milijon, da bi se cvetni prah negibne rastline lahko pomešal z oddaljeno sorodnico, bi si njeno potomstvo verjetno pridobilo tisto, kar je poznano kot “hibridni učinek”. O tem je Darwin pisal, da “prednosti navzkrižne oploditve ne sledijo iz neke skrivnostne prednosti same združitve dveh različnih posameznic, ampak ker sta bili taki posameznici med predhodnimi generacijami pod vplivom različnih pogojev, ali ker sta bili spremenjeni na način, ki ga navadno imenujemo spontan, tako da so bili v obeh primerih njuni seksualni elementi v določenem obsegu spremenjeni.”

Kljub njegovi teoretični natančnosti je pritisk Darwinove teorije evolucije in preživetja najsposobnejših nakazoval, da je v igri nekaj več, kot zgolj naključje. Da bi se ta nekaj lahko prilagajal človekovi želji, pa so nakazovala naslednja nenavadna dogajanja.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789616282154
Leto izdaje 2020
Število strani 290
Dimenzije 14,0 x 22,0
Vezava Mehka
Izdal Mavrica d.o.o.
Avtor Christopher Bird, Peter Tompkins
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Skrivnostno življenje rastlin
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Skrivnostno življenje rastlin

Cena 27,90 €