V vrečki ni artiklov.
Sladke pogačice

V začetku pesništva Toneta Škrjanca ali celo pred njim stoji telo. Tam ni niča, ni praznine. Motim se, tam je nič, je praznina, toda iz njega se najprej dvigne telo, ne beseda, telo, ki vzpostavi mejo med tu in tam in s tem omogoča izrekanje.

Toda v nasprotju s precejšnjim delom moderne poezije, ki je monološka, je Škrjančeva poezija izrazito dialoška, pri čemer telo z drugimi telesi ne govori le s pomočjo besed, ampak tudi z gibi, dotiki, vonji, okusi - naslov njegove pesniške zbirke Sladke pogačice ni izbran slučajno.

Besede v teh pesmih zato pogosto prihajajo s polja čutnega, in zdi se mi, da so tudi one telesa, čutna kot sleherno drugo telo. Zato je treba tudi z besedami ravnati skrbno - poezija Toneta Škrjanca je redko besedna, povečini krajših verzov, stavkov, pri čemer je marsikdaj že en sam stavek lahko pesem, nanizani v daljše pesmi pa v bralčevem pogledu tkejo tekst, ki ima vse značilnosti odprte strukture.

V njegovi pesmih se tako na isti ravni srečujejo opis, ki s svojo stiliziranostjo evocira daljnovzhodno liriko, izjave, ki se jim neredko na nevsiljiv, tipično škrajnčevski način pritakne usodnost ("Samo polovica je podedovanega, /ostalo smo našči sami. Tudi gostilno, / kjer na ulici piješ pivo (Dom)), tok misli, spominov...

V novih Škrjančevih pesmih se zavest o minevanju zapisuje na drugačen, nemara bolj trpek način, kot se je do zdaj: "Tam, / kjer je bil včasih mož / ali grb, je zdaj podoba / plavajoče želve./.../ Nekdaj / je bil čas počasnejši / od mene" (Denar).

Toda to ni poezija resignacije, prej nasprotno: Škrajnčeva pesem morda še nikoli ni bila tako prepričljiva, tako erotična, tako telesna, kot je v pričujoči zbirki.

In tudi ko spregovori o izgubljenih, izbrisanih stvareh, ki jih ne najdemo več, o njih spregovori na sebi lasten, odprt način. Ne, ne prodaja nam varljivega upanja, toda tudi ne toži - preprosto je, tako kot so vsa čudovita telesa, o katerih govori in s katerimi stopa v dvogovor.

 

9789616952415 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/u/n/unnamed_2__1.jpg 9789616952415
19 EUR 2021-04-27 Zaloga: Na zalogi

Sladke pogačice

Sladke pogačice Tone Škrjanec

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 95 zlatnikov = 0,95 €.
V začetku pesništva Toneta Škrjanca ali celo pred njim stoji telo. Tam ni niča, ni praznine. Motim se, tam je nič, je praznina, toda iz njega se najprej dvigne telo, ne beseda, telo, ki vzpostavi mejo med tu in tam in s tem omogoča izrekanje. Toda v nasprotju s precejšnjim delom moderne poezije, ki je monološka, je Škrjančeva poezija izrazito dialoška, pri čemer telo z drugimi telesi ne govori le s pomočjo besed, ampak tudi z gibi, dotiki, vonji, okusi - naslov njegove pesniške zbirke Sladke pogačice ni izbran slučajno. Besede v teh p...
Cena: 19,00 €

Podrobnosti artikla Sladke pogačice

ISBN 9789616952415
Leto izdaje 2015
Število strani 74
Dimenzije 14,2 x 20,0
Vezava Mehka vezava
Izdal LUD Literatura
Avtor Tone Škrjanec

O avtorju Sladke pogačice

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).