Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje

na zalogi pri dobavitelju- dobava 5-7 dni.
SKU
9789616627917
Dodaj v primerjavo
Cena 29,50 €

Peter C. Gotzche je danski specialist interne medicine, raziskovalec in eden od soustanoviteljev globalne raziskovalne organizacije The Cochrane Collaborati - on, ki je nastala zaradi zavedanja kritičnih znanstvenikov o globoki krizi raziskav in preizkušanja učinkovitosti in varnosti zdravil. 

Dodaj na seznam želja

Psihiatrija

Izšla je druga knjiga danskega zdravnika Petra Gotzscheja, Smrtonosna psihiatrija (novembra 2019 je izšla knjiga Smrtonosna zdravila in organizirani kriminal).

Avtor opozarja, da je sodobna psihiatrija pod pritiskom farmacevtskih lobijev pozabila na psihoterapijo in druge oblike pomoči mentalno prizadetim in se osredotoča skoraj izključno ma zdravljenje z zdravili. In to množično 'zdravljenje', saj se z razvojem vedno novih psihotropnih zdravil skokovito pojavljajo tudi vedno nove diagnoze mentalnih bolezni. Merila so skrajno ohlapna in etiketo te ali one motnje lahko dobi praktično vsak, od 'preveč živahnih' otrok v najzgodnejših letih, do starostnikov tisti hip, ko jim začne popuščati spomin. 

- Kot potrjujejo neodvisne raziskave, so psihiatrična zdravila učinkovita le v izjemnih primerih ob nekaterih zares hudih akutnih mentalnih stanjih.

- Že sama po sebi so zelo nevarna, saj spreminjajo človekovo osebnost in pri nekaterih uporabnikih spodbujajo agresivnost in samomorilno vedenje. 

- Pogosto so stranski učinki teh zdravil nove psihične motnje, kar vodi v kopičenje diagnoz in sočasnega predpisovanja različnih zdravil.

- Zdravniki pod pritiskom industrije zelo pogosto predpisujejo psihiatrična zdravila za nedovoljene rabe.

- Farmacevtska industrija skoraj popolnoma obvladuje raziskave in razvoj zdravil, z denarjem in pritiski vpliva na odločitve javnih agencij za zdravila, na stališča medijev in javnosti, predvsem pa na odločitve vrhov psihiatrične stroke. 

Stanje, piše avtor, je alarmantno, namesto znanosti o norosti smo dobili noro znanost, nujno je vračanje k temeljem in vse, kar bo manj od revolucije v psihiatriji, bo premalo, da bi odpravili nakopičene težave. 

Psihiatrija ni lahka specializacija. Zahteva veliko potrpežljivosti in razumevanja, povezana je s številnimi razočaranji. Psihiatri so pogosto obupani zaradi bolnikov, ki vztrajajo pri destruktivnem načinu življenja in zavračajo dobre nasvete, ki bi lahko spremenili njihov odnos do življenja. 

Toda to ni knjiga o težavah psihiatrov. Brali boste o tem, zakaj psihiatrija ne daje bolnikom tistega, kar ti potrebujejo, in kakšne so posledice, ko se pri zdravljenju osredotočajo na nevarna zdravila, katerih koristi so vprašljive. 

Večina bolnikov se na zdravila, ki so jim bila predpisana, ne odziva, razočaranje psihiatrov, ko ne vidijo napredka, pa žal pogosto vodi zgolj v predpisovanje vedno novih zdravil ali pa povečevanje odmerkov, kar pomeni še večjo škodo za bolnika. 

»Antidepresivi ubijajo, trdi danski znanstvenik prof. dr. Peter C. Gøtzsche, ki svojo znanstveno in publicistično kariero že nekaj desetletij posveča boju proti koruptivnim povezavam med farmacevtsko industrijo in vodilnimi ljudmi v svetovnih zdravstvenih sistemih. 

V prihodnjem letu bosta izšli dve knjigi profesorja dr. Gøtzscheja: Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje, ki je že v pripravi in bo izšla v prvih mesecih 2018, nato pa še knjiga 'Smrtonosna zdravila in organizirani kriminal: kako so velike farmacevtske korporacije skorumpirale zdravstvo.'Ključna ugotovitev dr. Gøtzscheja je, da antidepresivi ne zdravijo depresije, pač pa zelo pogosto pri bolnikih povzročajo odvisnost, motnje v spolnosti in samomorilnost. 

V starostni skupini nad 65 let v razvitih državah so antidepresivi tretji največji vzrok smrtnosti, takoj za obolenji srca in rakom. Razen tega pa tudi ni depresija prav vse, čemur takšno etiketo nalepijo psihiatri. 

Pogosto gre pri 'bolnikih' za sicer povsem zdrave ljudi, ki imajo v določenem trenutku izraziteje izražene simptome utrujenosti, izčrpanosti, vsakdanjega stresa. Vendar pa, kot opozarja Gøtzsche, psihiatrične diagnoze pogosto delujejo kot samouresničujoče prerokbe; pri pacientu, ki dobi diagnozo mentalne motnje, se lahko bolezen sčasoma dejansko razvije, še zlasti, če oseba brezrezervno zaupa svojemu zdravniku. 

V nadaljevanju, med pripravami slovenskega prevoda Gøtzschejvega dela, bom tule občasno objavljal zanimivejše odlomke iz knjige, kar bo v prihodnje postala stalna praksa tudi pri drugih novih izdajah. Za začetek spodaj ponujam del uvoda.« 

- Andrej Poznič 

»Psihiatričnim oligarhom smo dovolili, da so začeli zdraviti normalnost – celo pri šolskih in predšolskih otrocih … Res noro, prepovedano je pretepanje otrok, dovoljeno pa nam je uničevati njihove možgane. Psihiatrična zdravila so postala sodobna različica palice za kaznovanje neposlušnih. To je ostudna zloraba že tako popolnoma zgrešenega modela zdravljenja in resna kršitev otrokovih pravic.« 

- Dr. Peter C. Gotzsche, avtor knjige Smrtonosna zdravila in organizirani kriminal 

»Prepričan sem, da večina ljudi ne bi nikoli vzela psihiatričnih zdravil, če bi vedeli, kako škodljiva so, prav tako pa verjamem, da jih večina zdravnikov ne bi več predpisovala, če bi se vsaj megleno zavedali njihove nevarnosti. Popolnoma je treba prepovedati predpisovanje psihiatričnih zdravil za otroke, tako kot je prepovedano otroke fizično in spolno zlorabljati.« 

- Dr. Peter Breggin, psihiater, avtor knjige Medication Madness

 Psihiatrija temelji na napačnih, pomanjkljivih in izkrivljenih izhodiščih. Namesto znanosti o norosti smo dobili noro znanost. 

- Kim, Gomory in Cohen, avtorji knjige Mad Science

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789616627917
Leto izdaje 2020
Število strani 400
Dimenzije 13,0 x 20,0
Vezava Mehka
Izdal Ciceron
Avtor Peter C. Gotzsche
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje

Cena 29,50 €