V vrečki ni artiklov.
Sneg (žepnica)

Sneg je mojstrsko zasnovana simfonija simetrij in še zlasti nasprotij, s katerimi se spopada sodobni človek, toliko bolj, če živi v deželi, kakršna je Turčija. Kot je pri Pamuku navada, se dogajanje romana osredotoča na pet dni, v katerih se nekdanji študentski levičar, sicer pesnik patricijskega istanbulskega porekla z imenom Ka, po dolgih letih nemškega izgnanstva vrne v domovino in obišče mesto Kars na skrajnem severovzhodu anatolske planote. Tja gre, da bi za časopis poročal o lokalnih
volitvah in epidemiji samomorov med dekleti z naglavno ruto, še bolj pa, da bi srečal mladostno ljubezen, ki ločena živi v mestu.

Kakor hitro pa sredi snežnega meteža pride v zaspano, revno in obupano mesto, ga posrka bliskoviti tok dogodkov, v katerih spoznavamo galerijo absurdnih likov, ki poosebljajo današnjo turško stvarnost, in dosežejo vrhunec v krvavem udaru, ki ga ob pomoči vojske izvede vodja potujoče gledališke skupine.

Skoraj odveč je pripovedovati, da Pamuk pogosto neusmiljeno ironizira situacije, ljudi in dogodke, da velikokrat niha na meji sanjskega in resničnega, absurda in groteske, pa vendar prav s pomočjo teh nasprotij ustvarja literarno fresko, ki je verjetnejša in prepričljivejša od še tako realističnega opisa. Pamuk se do nasprotij, ki povezujejo in razdvajajo Kars in s tem Turčijo, vrednostno ne opredeljuje, enako neusmiljeno ironizira 'divjeoke' islamistične skrajneže, nekdanje levičarje, oportunistične
politike, otopele vojake in policiste, pa tudi novinarje, ki se udinjajo tistemu, ki pač ima oblast. 

Zdi se, da je še najbolj na strani neukih, otopelih brezposelnih množic, ki molče opazujejo srhljivo dogajanje in ga jemljejo z enako ravnodušno gotovostjo, s katero vedo, da se bo snežni (kot tudi vsak drugi) metež prej ali slej končal. Pamukov Sneg je še toliko dragocenejši, ker na zelo prepričljiv način pripoveduje o nasprotjih med sodobnim sekularnim Zahodom, ki ves svet nenehno bombardira s poplavo izpraznjenih podob, idej in naukov, in tesnobo islamskega sveta, ki zaradi svojega izročila te
izpraznjenosti ne zna upoštevati. 

"... mojstrsko zasnovana simfonija simetrij in še zlasti nasprotij, s katerimi se spopada sodobni človek, toliko bolj, če živi v deželi, kakršna je Turčija." 
Jure Potokar

"Kako kompleksna in pretanjena je Pamukova literarna mojstrovina, potrjuje tudi raven kompozicije in pripovednih postopkov, ki nevsiljivo podpirajo izjemen idejni naboj romana."
Petra JagerKnjiževni listi9789612740719 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/7fcb6c8101ee80c32a9da7dd78e8d271/r/e/res_t_9789612740719.jpg 9789612740719
14.99 EUR 2021-10-25 Zaloga: Na zalogi

Sneg (žepnica)

Sneg (žepnica) Orhan Pamuk

Sneg je mojstrsko zasnovana simfonija simetrij in še zlasti nasprotij, s katerimi se spopada sodobni človek, toliko bolj, če živi v deželi, kakršna je Turčija. Kot je pri Pamuku navada, se dogajanje romana osredotoča na pet dni, v katerih se nekdanji študentski levičar, sicer pesnik patricijskega istanbulskega porekla z imenom Ka, po dolgih letih nemškega izgnanstva vrne v domovino in obišče mesto Kars na skrajnem severovzhodu anatolske planote.
Cena: 14,99 €

Podrobnosti artikla Sneg (žepnica)

ISBN 9789612740719
Leto izdaje 2012
Število strani 440
Dimenzije 15,0 x 23,5
Vezava Žepna knjiga
Izdal Založba Sanje
Avtor Orhan Pamuk

O avtorju Sneg (žepnica)

Orhan Pamuk

Orhan Pamuk

Orhan Pamuk je vodilni romanopisec turške postmoderne literature in eden najbolj branih pisateljev v Turčiji, njegova priljubljenost po svetu pa iz leto v leto narašča. Prejel je številne ugledne nagrade, najvišja med njimi je Nobelova nagrada za književnost (2006).

Rojen v premožni družini v Istanbulu. Izobraževal se je na ameriški visoki šoli Robert College v Istanbulu, zatem je nekaj let obiskoval predavanja arhitekture na Istanbulski tehnični univerzi. Leta 1974 se je odločil za pisateljevanje; diplomiral je leta 1977 na Inštitutu za novinarstvo na Univerzi v Istanbulu. V letih 1985-1988 se je dodatno izobraževal na Kolumbijski univerzi v New Yorku.

Njegov prvi roman Karanlik ve IÅŸik (Tema in svetloba) je bil soprejemnik nagrade Milliyet Press Novel Contest (1979). Z Belo trdnjavo (Beyaz Kale, 1985) se je v Turčiji tedaj že dodobra uveljavljeni Orhan Pamuk vpisal v mednarodno bralsko zavest: leta 1990 je zanjo prejel Independent Award for Foreign Fiction. Sledili so romani Kara Kitap (Črna knjiga, 1990), Yeni Hayat (Novo življenje, 1995), ki velja za »najhitreje prodajano« knjigo v turški zgodovini, Benim Adim Kirmizi (Ime mi je rdeča, 2000) in Kar (Sneg, 2002), njegov najnovejši, težko pričakovani roman pa nosi naslov Muzej nedolžnosti

Pamuk je tudi avtor knjige esejev Öteki Renkler (Druge barve, 1999) in avtobiografskega dela Istanbul  - Spomini mesta, ki je odločilno nagnilo tehtnico proti Nobelovi nagradi.  Knjige Orhana Pamuka so prevedene v več kot štirideset jezikov, v slovenščini imamo doslej Belo trdnjavo (Sanje), Ime mi je rdeča (Mladinska knjiga), Sneg (Sanje), Istanbul - Spomini mesta (Sanje).

Pamuka ne cenijo le kritiki, ampak tudi bralci: s svojimi tekočimi, napetimi zgodbami nagovarja široko občinstvo, zahtevne bralce pa z literarno kvaliteto in poglobljeno obravnavo najrazličnejših tem od otomanskega slikarstva preko radikalnega islamizma do vprašanj umetniškega ustvarjanja. Kompleksno turško izkušnjo izpisuje v zahodnim bralcem domači govorici postmodernistične estetike. V Turčiji uživa ugled pomembnega komentatorja družbenih tem, čeprav se ima sam za "čistega" pisatelja (ki pa se pogosto oglaša v medijih, zlasti glede kurdskega vprašanja, svobode izražanja - med prvimi je podprl Salmana Rushdieja, ko ga je zaradi Satanskih stihov doletela znamenita fatva - in, kar je najbolj razvpit primer, glede armenskega genocida, zaradi česar mu je pred časom celo grozil sodni proces).

Njegove romane so poskušali označiti s pomočjo primerjav z najrazličnejšimi mojstri dvajsetega stoletja, od Kafke preko Eca do Calvina. V vsakem primeru je Orhan Pamuk imeniten pripovedovalec, vešč zgodbar, ki se je učil iz različnih pripovednih tradicij, predvsem pa je našel, kot vsak dober romanopisec, svoj lasten, nezamenljiv glas.

Več o Orhan Pamuk

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).
Sneg (žepnica)

Oglejte si tudi