Joga, kakršno jo pozna današnji Zahod, predstavlja le del joge, ki kot duhovna, fizična in mentalna praksa izhaja iz antične Indije, od koder se je skozi zgodovino širila tudi po preostalem svetu, nazadnje v 20. stoletju pa tudi na Zahod, kjer pa velja predvsem za način gibanja in dihanja. 


Sama joga v Indiji velja za eno od šestih ortodoksnih šol hinduističnih filozofskih tradicij, zato joga na Vzhodu vključuje različne prakse, ki zajemajo celotnega človeka in razvijanje v skladu z njihovimi prepričanji vseh njegovih teles, ne samo fizičnega, nanaša pa se tudi na obvladovanje misli, čustev in dejanj. Joga je na Vzhodu torej namenjena prepoznavanju disfunkcionalnih zaznav in premagovanju trpljenja, dviganju zavesti in doseganju razsvetljene zavesti ter pridobivanju nadnaravnih sposobnosti. 


Joga ali pot preobrazbe


Tako imenovani jogini veljajo za nadvse spoštovane ljudi, ki so dosegli visoko stopnjo razvoja in morebiti tudi razsvetljenja, saj celovito obvladujejo svoje življenje, s čimer so zgled ljudem, ki jim na poti evolucije sledijo. Za razliko od širšega pogleda na jogo, ki malodane predstavlja holistično gibanje, pa je joga, s katero se ukvarjamo Zahodnjaki, namenjena predvsem gibanju, izvajanju različnih telesnih položajev oziroma asan in pravilnemu ter zavestnemu dihanju (pranajami), torej velja samo za tako imenovano hatha jogo, ki, kot že omenjeno, predstavlja le eno vejo celotne joge in se osredotoča le na fizični vidik. Z jogo smo se prvič seznanili po zaslugi Svamija Vivekenande, ki jo je iz Indije prinesel na naš konec sveta in jo prilagodil našemu načinu življenja. Izvorno naj bi joga izhajala iz asketskih in šamanskih gibanj v Indski civilizaciji okoli leta 3000 pred našim štetjem, omenjajo pa jo tudi v Rigvedi in Upanišadah. Torej naj bi imela joga prevedski izvor, verjetno pa naj bi za predhodnike joge veljali opisi asketskih praks, na katere naletimo v Vedah. V rubriki knjig joga boste našli knjige in DVD-je, ki učijo najbolj priljubljene jogijske vaje, in tudi takšne, ki se osredotočajo na različne vidike zdravljenja telesa, npr. hormonska joga, joga za nosečnice, joga za hrbtenico, joga za otroke, joga za stres, joga za zdrave sklepe in drugo.


Priporočamo knjige na področju joge: Joga za lahko nočJoga za ženske po metodi iyengarJoga mami in dojenčekZdrav duh v zdravem telesu z jogoHatha flow sadhanaPet tibetancev - Pet gibalnih vajDuhovna znanost Krija joge.

Joga

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 22

Stran
na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 22

Stran
na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top