KNJIGA MESECA - svetovna uspešnica Moč Zemlje + GRATIS dostava:)

V vrečki ni artiklov.
Spomini sokola
Čustva v veliki meri oblikujejo temeljno vsebino našega razmišljanja, razmerja do sveta in nas samih. Spomini sokola je knjiga spominov, podprta z določenimi zgodovinskimi dejstvi. 

Starejši Lenartčani bodo to knjigo z veseljem prebrali in podoživeli čas med vojnama ter obdobje, ki mu je sledilo. Avtor postreže z nekaterimi podatki in dejstvi, ki bodo koristila zgodovinarjem pri proučevanju takratnega časa pri Lenartu. Sokolsko gibanje s športnim in kulturnim delovanjem, podprto z narodno zavestno vsebino, je oblikovalo takratnega mladeniča. Mladostna zagnanost, kritičnost do nepravilnosti, dvoličnost in preračunljivost posameznikov v občutljivem času za obstoj naroda so se usedli v zavest avtorja in oblikovali čustva, ki živijo še danes.

Ne gre torej za nov doprinos k znanstvenemu raziskovanju telovadnega društva Južni sokol na Slovenskem v začetku 20. stoletja, temveč je osnovni namen knjige dodatno orisati dogodke v prvi polovici 20. stoletja na območju Sv. Lenarta v Slovenskih Goricah s pomočjo objavljene literature in osebnih pričevanj. V ospredju so predvsem spomini Frančka Toplaka, ki je bil rojen pri Sv. Lenartu, kasneje pa ga je pot zanesla na drugi konec sveta. Franček danes živi v Združenih državah Amerike, redno pa se vrača domov, v Lenart, na Štajersko, v Slovenijo, ki jo je na svojstven način prenesel v novo domovino. Svoje posestvo je imenoval Pohorje, predstavlja pa pomembno kulturno središče, ki so ga obiskali mnogi slovenski kulturni ustvarjalci, politiki, sorodniki in prijatelji. Tukaj ima tudi galerijo z bogato zbirko umetnin in predmetov z različnih koncev sveta.
15227 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/s/p/spomini_sokola.jpg 978-961-6817-21-9
15 EUR 2021-06-24 Zaloga: Na zalogi

Spomini sokola

Spomini sokola Franček Toplak

Čustva v veliki meri oblikujejo temeljno vsebino našega razmišljanja, razmerja do sveta in nas samih. Spomini sokola je knjiga spominov, podprta z določenimi zgodovinskimi dejstvi.
Cena: 15,00 €

Podrobnosti artikla Spomini sokola

ISBN 978-961-6817-21-9
Leto izdaje 2010
Število strani 79
Dimenzije 16,5 x 23,0
Vezava Ne
Izdal Založba Pivec
Avtor Franček Toplak

O avtorju Spomini sokola

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).
Spomini sokola

Oglejte si tudi