Kaj je stres? Kakšni so znaki in simptomi stresa, in katere vrste stresa poznamo? In kaj je depresija? Kakšni so pa znaki depresije? In kako pozdraviti stres, depresijo ali čustvene stiske?

Stres, depresija in čustvene stiske so zelo kompleksni in med seboj prepleteni pojmi. Stres tako pomeni občutek čustvene ali fizične napetosti zaradi konkretnega dogodka ali misli, ki sproža jezo, živčnost ali nejevoljo. S stresom se telo odziva na določen izziv oziroma zahtevo. Če traja kratek čas, je lahko pozitiven, saj nam lahko pomaga izogniti se nevarnosti ali oddati določen projekt v roku. Če pa stres traja dlje časa, lahko tudi škoduje celostnemu zdravju.

Stres, depresija in čustvene stiske so potemtakem zelo resne težave, ki jih je treba temu primerno tudi obravnavati. Samo treba je razlikovati med akutnimi stanji (ki trajajo kratek čas) in kroničnimi stanji, ki trajajo dlje časa, kar predstavlja hujši problem, recimo v primeru, da izgubimo službo, se znajdemo v finančnih težavah, smo nesrečni v partnerstvu in podobno. Če se ga ne naučimo obvladovati in se stresni hormoni preveč izločajo, lahko negativno vpliva na telo, na dolgi rok pa lahko prispeva tudi k težavam, kot so visok krvni tlak, bolezni srca, sladkorna bolezen, depresija in podobno. Ena od posledic kroničnega stresa so lahko tudi depresija in čustvene stiske. Zato je dobro čimpreje prepoznati simptome pri stresu in se primerno odzvati.

Depresija je zelo pogosta in resna bolezen, ki lahko negativno vpliva na naše čustvovanje, mišljenje in delovanje, na srečo pa je na voljo pomoč. Vsi smo kdaj žalostni in nesrečni, pa tudi simptomi se lahko razlikujejo vse od blagih do zelo hudih despresij, vendar je treba biti pozoren, če trajajo dlje časa (ali človek res kaže znake depresije in kakšni so ti simptomi depresije), za kar je potrebno poiskati strokovno pomoč, ker obstaja tudi nevarnost samomorilskih misli.  Če ste torej dlje časa zelo žalostni, ne uživate več v stvareh, v katerih ste uživali nekoč, težko spite, vas mučijo občutki krivde ali celo razmišljate o samomoru, potem je treba stres, depresijo in čustvene stiske zares vzeti skrajno resno.  Danes je zelo pogost pojav stres in depresija že pri otrocih, na kar morajo biti starši še posebej biti pozorni!

V knjižni rubriki  stres, depresija in čustvene stiske priporočamo knjige: Kar mirno, Ko telo reče ne, Skupaj premagujmo travme in stres, Vsakodnevni stres, Druga stran stresa, Stres - kako se ga znebimo, Ozdravimo depresijo, tesnobo in stres.

Stres, depresija in čustvene stiske

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 24

Stran
na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 24

Stran
na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top