Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Svoboda in prepoved: Kultura v obdobju terorja

Na zalogi
SKU
9789616952446
Dodaj v primerjavo
Cena 29,00 €
Dodaj na seznam želja

Mihail Riklin (1948, Leningrad) je ruski filozof, kulturolog in prevajalec, „eden glavnih in neutrudnih posredovalcev zahodne filozofije ruskemu bralcu“, kot ga je označila njegova tragično umrla žena, Ana Alčuk.

 

Študiral in doktoriral je je v Moksvi, kjer se je tudi prvič zaposlil kot asistent na Filozofskem inštitutu Akademije znanosti ZSSR. Predaval je na številnih tujih univerzah, zadnja leta je tesneje sodeloval s Humboldtovo univerzo v Berlinu, v zimskem semestru 2014/2015 je deloval kot raziskovalec na kölnski univerzi. Zase pravi, da je učenec M. Mamardašvilija in J. Derridaja. Teme, ki ga najbolj privlačijo in se jih loteva že v svoji prvi knjigi Terorologike (1990), so fenomen zavesti in govora, kolektivnih teles ter kulture v obdobju terorja.

 

Riklin ugotavlja, da se teroristični univerzum opira na tri stebre: na neobčutljivost oz. sledenje svojim nagnjenjem, na občutje osamljenosti ter na primat transgresije pred užitkom. To so tudi tri temeljne lastnosti sovjetske in protisovjetske družbe. Riklin ves čas vztraja pri neistovetnosti komunističnega terorja ter, posledično, njune krivde: prva privzema obliko depresivne nevroze. O psihotičnem in halucitanogenem potencialu postsovjetskega vsakdanjika govori v Času diagnoze (2003), o razsežnostih postsovjetskega religioznega patriotizma in fašizma pa v knjigi Svastika, križ, zvezda. Umetniško delo v času vodene demokracije (2006).

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789616952446
Leto izdaje 2015
Število strani 254
Dimenzije 14,0 x 20,0
Vezava Mehka
Izdal LUD Literatura
Avtor Mihail Riklin
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Svoboda in prepoved: Kultura v obdobju terorja
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Svoboda in prepoved: Kultura v obdobju terorja

Cena 29,00 €