Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Temeljni verzi o srednji poti

Na zalogi
SKU
9789617011692
Dodaj v primerjavo
Cena 24,00 €

Besedilo Temeljni verzi o srednji poti predstavlja enega največjih zakladov budistične misli. V knjigi razlaga in utemeljuje nekaj temeljnih pojmov mahayana budizma.

Dodaj na seznam želja

Nagarjuna

Besedilo Temeljni verzi o srednji poti predstavlja enega največjih zakladov budistične misli. Gre za osrednje delo filozofa Nagarjune (pribl. 150–250 n. št.), ki velja za ustanovitelja »šole srednje poti«. Nagarjuna imajo nekateri za najpomembnejšega budističnega misleca po Budi.

Nagarjuna v svoji filozofski pesnitvi razlaga in utemeljuje nekaj temeljnih pojmov mahayana budizma, zlasti praznino in soodvisno porajanje. Gre torej za ustanovno besedilo madhyamake oz. šole srednje poti, ki je eden od temeljnih gradnikov mahayana budizma. 

Budizem

Slednji predstavlja trenutno najbolj razširjeno različico budizma v Aziji (Tibet, Kitajska, Japonska), ki ima od sredine prejšnjega stoletja vse večji vpliv tudi na Zahodu: s pomočjo Temeljnih verzov se lahko bralec pobližje seznani z njegovimi miselnimi temelji. S pomočjo posebne štiričlene logične metode, znane tudi kot tetralema, dokazuje, da so vse ontološke pozicije nevzdržne in da so posledično vse obstoječe stvari brez lastne bitnosti, tj. medsebojno pogojene in prazne. 

Nagarjuna tako razširi in radikalizira tezo o neobstoju jaza ali ne-jazu, ki je bila prisotna že v starejših filozofskih šolah in predstavlja centralni (ne)steber budistične filozofije. Prevod enega najpomembnejših del indijske filozofije slovenskemu bralcu omogoča, da v lastnem jeziku vstopi v pisani svet te vse prevečkrat in po krivem spregledane miselne tradicije.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789617011692
Leto izdaje 2019
Število strani 320
Dimenzije 12,5 x 20,0
Vezava Mehka
Izdal Kud Logos
Avtor Nagarjuna .
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Temeljni verzi o srednji poti
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Temeljni verzi o srednji poti

Cena 24,00 €