V vrečki ni artiklov.

Terezija Nikolčič

Terezija Nikolčič je bila rojena leta 1935 v majhni vasici z imenom Blatna Brezovica. Že od otroštva je spoznala zdravilne rastline, z družino so jih tudi gojili. Kasneje se je vpisala v Društvo zeliščarjev Ljubljana in postala prva uradna zeliščarica v Sloveniji. S pomočjo družine je pripravila prvo razstavo zdravilnih rastlin v Sloveniji, ki so ji sledile še mnoge druge.

Terezija Nikolčič 

Na jugovzhodnem delu Ljubljanskega Barja leži vas Blatna Brezovica na istoimenskem osamelcu – griču, ki se dviga nad ravnino. Tam se je leta 1935 rodila Terezija Nikolčič. V družini so bili štirje otroci. V šolo je Terezija Nikolčič hodila v domači vasi, nato na Vrhniko, na državno nižjo gimnazijo. Za šolanje ni bilo denarja, zato se je zaposlila v podjetju Industrija usnja Vrhnika, kjer je ostala do upokojitve.

Že od rane mladosti je Terezija Nikolčič spoznavala zelišča, med prvimi trpotec. Nabirali sm veliko zelišč, na primer baldrijan, katerega je v tistem času na veliko  odkupovalo podjetje Gosad. V družini so zelišča začeli gojiti že leta 1984 in tako se je Terezija Nikolčič vpisala v Društvo zeliščarjev Slovenije. Še istega leta je opravila prvi tečaj o zeliščih. Izpiti so obsegali znanje iz botanike, tehnologije, pridelave učinkovin in fitoterapije. Kasneje se je udeležila še več tečajev in raznih predavanj.

Leta 1992 je Terezija Nikolčič s pomočjo družine pripravila prvo razstavo zdravilnih rastlin v Sloveniji, in sicer na Vrhniki. Kasneje je imela še dve razstavi. Občasno se Terezija Nikolčič pojavlja na radiu in televiziji, predava po šolah in knjižnicah. Vsak dan že 29 let prodaja svoja zelišča na osrednji živilski tržnici v Ljubljani. Njihovo delo je ekipno. Pri delu ji že več kot dvajset let pomagata vnuk Jure in njegova žena Jasmina. Oba sta zaposlena v družinskem podjetju Hedera d.o.o., ki skrbi za pridelavo in predelavo zdravilnih in aromatičnih rastlin.

Naraščajoče Padajoče
po strani

Naraščajoče Padajoče
po strani