Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Tole bo bolelo

Na zalogi
SKU
9789610154709
Dodaj v primerjavo
Cena 24,99 €

Le kaj piči človeka, da izbere poklic z 90-urnim delovnikom na teden, in to za manj denarja, kot ga parkomat pred bolnišnico nabere na uro? Ali tako rad brklja po človeškem drobovju in odloča med življenjem in smrtjo? Ali je delo zdravnika res sanjski poklic?

Dodaj na seznam želja

Zdravnik

Britanski pisatelj in scenarist Adam Kay je začel pisati dnevnik kot pripravnik, nadaljeval s pisanjem kot zdravnik sekundarij in kot mladi zdravnik ginekolog v javnih bolnišnicah. V dolgih dneh in neprespanih nočeh je pomagal nešteto bolnikom, na svet spravil več kot tisoč otrok, spil hektolitre kave in komaj kakšen vikend preživel doma.

Objavo dnevniških zapiskov je sprožila akcija ministra za zdravje, ki je leta 2015 mladim zdravnikom skušal vsiliti novo kolektivno pogodbo, zaradi katere so se zdravniki odločili za stavko, vladni propagandni stroj pa jih je obtožil pohlepa. Kayu se je ob spremljanju teh dogodkov trgalo srce in želel je nekaj ukreniti.

Adam Kay je dodobra spoznal javno zdravstvo in brez olepševanja opisoval zdravniški vsakdan, ko zdravniki pogosto presegajo meje človeškega, da bi pomagali drugim, čeprav so tudi oni samo ljudje, javno zdravstvo pa vselej na udaru, ko politika sklene varčevati.

Ko boste vzeli v roke tole knjigo, se boste hahljali, smejali, zamislili, potočili solzo, predvsem pa spoznali, zdravniški poklic še zdaleč ni sanjski. Brali boste sočne, komaj neverjetne zgodbe in anekdote, polne obešenjaškega humorja, a občutili tudi temne plati poklica. Izvedeli boste tudi, zakaj je opustil zdravniški poklic in postal »specialist komedije«.

Zelo živahno in dramatično opisuje vsakdan v porodnišnici, kjer »švigaš kot puščica iz ene porodne sobe v drugo«, … »rešuješ otročičke, ki so se zataknili ali jim je začelo primanjkovati kisika … Pripoveduje, kako se je na začetku res počutil »kot superjunak v senci, ki spretno vihti svoje orožje: skalpel, klešče in cev vakuumskega ekstraktorja,« potem pa je kmalu dojel, da resnica ni tako vedno tako veličastna, kot je videti na prvi pogled.

Kadar zdravniki kramljajo med sabo, si pogosto pripovedujejo zabavne zgodbice o bolnišničnih prigodah in z njimi požanjejo med kolegi hehet. Zgodi se na primer, da v središču pozornosti niso vedno bodoče mamice. Nekoč so Kaya nujno poklicali v eno od sob v porodnišnici zaradi poškodbe njenega moža. Mož se je zviral na porodni žogi in telebnil z nje naravnost na glavo ...
Neki drugi dan pa se je sprožil še alarm za reanimacijo. Kup ljudi je začelo dirjati gor in dol, vse je bilo zaprašeno, na tleh so ležali kosi ometa. Kaj se je zgodilo? Babica je vrvico, s katero sprožiš alarm, potegnila s tako silo, da je skupaj z njo izpulila tudi pol stropa.
Stari kirurg si je pri šivanju ovijalke preme trebušne mišice običajno pomagal s sterilno jedilno žličko, s katero je zaščitil tkiva pod ovojnico. Zgodilo se je, da mu je žlička padla v trebušno votlino, a se mu ni ljubilo ubadati z njo in jo pustil tam …

V zadnjem zapisu Kayevega zdravniškega dnevnika bralca mine smeh. Pretresljivo je opisan primer, ki se ni iztekel srečno kot večina drugih ─ in je obesil medicino na klin. Zaplet s carskim rezom, ki se je slabo končal, ni bil njegova krivda niti uradno niti neuradno, pa vendar tega ni mogel preboleti. Dobro se je zavedal, da si je tisti, ki tega ne more vzeti v zakup, izbral napačen poklic – pa čeprav bo v srcu vedno ostal zdravnik.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789610154709
Leto izdaje 2019
Število strani 272
Dimenzije 14,8 x 20,8
Vezava Trda
Izdal Mladinska knjiga Založba d.d.
Avtor Adam Kay
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Tole bo bolelo
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Tole bo bolelo

Cena 24,99 €