Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Tone Kralj in prostor meje

Na zalogi
SKU
9789612821876
Dodaj v primerjavo
Cena 49,98 €
Dodaj na seznam želja

Slikovno izjemno bogata in vsebinsko presenetljiva monografija predstavlja do zdaj prezrt pomen dela slikarja Toneta Kralja. Gre za fenomen »slovenske nacionalne markacije prostora« v času med svetovnima vojnama in celo med drugo svetovno vojno, ko so primorski Slovenci ječali pod fašizmom. Projekt sistematičnega cerkvenoslikarskega »pokritja« etnično izpostavljenega obmejnega prostora od Svetih Višarij do Jadranskega morja, ki ga je umetnik uresničil v sodelovanju s tajno organizacijo primorske duhovščine in krščanskosocialnega gibanja, v vsej Evropi in tudi v svetu nima primerjave. 

Knjiga predstavlja ozadja zgodbe, ki vse do danes zaznamuje omenjeni prostor. Po eni strani osvetljuje zgodovinsko ozadje nastanka cerkvenih poslikav, po drugi pa v slikovnem delu predstavlja konkretne politične motive, vključene v posamezne freske. 

Taras Kermauner je nekoč zapisal: »Kraljevo zadevno delo ni danes niti od daleč ustrezno (o)cenjeno. Prepričan sem, da Kraljev čas šele prihaja.« Ta čas je nastopil z izidom pričujoče monografije.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789612821876
Leto izdaje 2016
Število strani 240
Dimenzije 28,5 x 22,8
Vezava Trda
Izdal Cankarjeva Založba, d.o.o.
Avtor Egon Pelikan
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Tone Kralj in prostor meje
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Tone Kralj in prostor meje

Cena 49,98 €