V vrečki ni artiklov.
Tragedija ljudstva Ruska revolucija 1891–1924

Tragedija ljudstva je eden najbolj ambicioznih poskusov večplastne zgodovinske analize obdobja med prelomno lakoto, ki je prizadela rusko podeželje leta 1891, in Leninovo smrtjo leta 1924, ko so bile vzpostavljene že vse temeljne institucije stalinistične totalitarne države. Monumentalno delo britanskega zgodovinarja obravnava rusko revolucijo kot skupek dolgotrajnih ločenih kriznih procesov, ki so skupaj dosegli vrhunec v letu 1917. Zgodovinarji so se pri obravnavanju ruske revolucije navadno posvečali predvsem letu 1917, Figes pa v prvem delu knjige temeljito obdela predrevolucijski razvoj ruske družbe.

Problemskemu pregledu stebrov carističnega režima (carska družina in dvor, birokracija, vojska, cerkev) sledi analiza narodnostnega vprašanja v večnacionalnem carskem imperiju, nato pa izjemno natančen prikaz ruskega kmetstva, oblikovanja liberalnega javnega mnenja, nastanka anarhistične in radikalne oporečniške ilegale, nastopa marksizma ter nastanka socialdemokratskega gibanja in boljševiške ideologije. Sledi opis revolucije leta 1905, kratkega obdobja ruskega parlamentarizma, in absolutističnega sistema, ki je zaradi nepripravljenosti na demokratične spremembe dokončno izgubil oporo in se nazadnje zapletel v prvo svetovno vojno.

Dramatično dogajanje med februarsko revolucijo leta 1917, ki je strmoglavila carja Nikolaja II., in oktobrskim prevzemom oblasti opisuje Figes tako podrobno in plastično, da je zgodovinsko dogajanje bralcu živo pred očmi. Sledimo razvoju dogodkov v prestolnici Petrogradu, v uporni in izmučeni carski vojski in na podeželju, kjer kmetje samostojno izpeljejo lastno revolucijo ter se polastijo plemiške in cerkvene zemlje. Po vsej Rusiji vzniknejo sovjeti kot neposredni demokratični organi samouprave v mestih, vaseh, tovarnah in vojaških enotah; vzporedno z nastankom nove neposredne demokracije docela razpade aparat stare carske države; zatirani narodi v obmejnih deželah se drug za drugim osamosvajajo od Rusije.

Znotraj sovjetskega gibanja se krepi Leninova boljševiška stranka, ki jo skrivaj finančno podpirajo Nemci. Ko začasna vlada jeseni 1917 po aferi Kornilova izgubi podporo vojaških voditeljev in liberalnih meščanskih slojev, Lenin spozna, da jo bo sovjetsko gibanje prej ali slej zrušilo. Izkoristi oklevanje in notranjo razklanost večinskih strank v sovjetskem gibanju in tik pred prvim kongresom sovjetov v njihovem imenu izpelje udar proti začasni vladi.

Na osnovi izvršenega dejstva boljševiki iz sovjeta izrinejo menjševike in desne esere ter oblikujejo prvo sovjetsko vlado z Leninom na čelu; začne se obdobje državljanske vojne in izgradnje enopartijske totalitarne države, predhodnice in vzornice totalitarnih diktatur 20. stoletja. Zadnji del knjige je posvečen izgradnji komunističnega sistema, ponovni vzpostavitvi imperialistične ruske države, tokrat s sovjetskim predznakom, neuspehu projekta svetovne revolucije, lakoti in uporom, ki so leta 1921 prisilili Lenina, da je razglasil novo ekonomsko politiko in v omejenem obsegu dopustil svobodno tržno menjavo.

Delo je opremljeno z vrsto zemljevidov in robustnim aparatom; avtor je črpal podatke tako iz standardnih del o ruski revoluciji kot iz tedaj prvič dostopnih ruskih arhivov in iz najnovejših specialističnih študij o posameznih aspektih dogajanja. Privlačen slog pripovedi dodatno približa bralcu zapletene dileme, v katerih se je v začetku 20. stoletja znašla Rusija in z njo Evropa.

NAGRADA NCR ZA NAJBOLJŠE STVARNO DELO LETA

WOLFSONOVA NAGRADA ZA NAJBOLJŠE ZGODOVINSKO DELO

KNJIŽEVNA NAGRADA W. H. SMITHA

NAGRADA LONGMAN IN ČASOPISA HISTORY TODAY ZA NAJBOLJŠE DELO LETA

NAGRADA ČASNIKA LOS ANGELES TIMES

978-961-241-781-9 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/t/r/tragedija.gif 978-961-241-781-9
55.5 EUR 2020-08-17 Zaloga: Na zalogi

Tragedija ljudstva Ruska revolucija 1891–1924

Tragedija ljudstva Ruska revolucija 1891–1924 Orlando Figes

Tragedija ljudstva je eden najbolj ambicioznih poskusov večplastne zgodovinske analize obdobja med prelomno lakoto, ki je prizadela rusko podeželje leta 1891, in Leninovo smrtjo leta 1924, ko so bile vzpostavljene že vse temeljne institucije stalinistične totalitarne države.
Cena: 55,50 €

Podrobnosti artikla Tragedija ljudstva Ruska revolucija 1891–1924

ISBN 978-961-241-781-9
Leto izdaje 2013
Število strani 1000
Dimenzije 16,0 x 23,5
Vezava Trda vezava
Izdal Modrijan
Avtor Orlando Figes

O avtorju Tragedija ljudstva Ruska revolucija 1891–1924

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).