V vrečki ni artiklov.
Tretji rajh

Tretji rajh

Zakaj je bil Hitlerju dopuščen vzpon na oblast, čeprav je njegovo stranko podpirala le tretjina volivcev?

Zakaj so bili firerjevi podaniki pripravljeni v njegovem imenu početi nezaslišana grozodejstva?

Kako je mogoče, da je Hitler, ki je stran od govorniških odrov in tulečih množic veljal za povsem brezizraznega, tako presenetljivo vplival na nemško ljudstvo?

Kronika mračnih let tretjega rajha je polna protislovij. 

Kombinacija zanimivega besedila, številnih dokumentov in fotografij prikazuje grozote genocida, holokavsta in terorja ter osvetljuje strukturo in delovanje tretjega rajha.

Čeprav se je diktatura tretjega rajha obdržala le 12 let, je s pogubno vojno, taborišči, prisilnim delom in z množičnim iztrebljanjem političnih nasprotnikov, homoseksualcev, invalidov, umsko bolnih, Slovanov in Judov posegla daleč prek meja Nemčije in odzvanja še danes.

Natančnih podatkov o tistih, ki so umrli v 12 letih rajha sicer ni, število žrtev pa zagotovo znaša okrog 60 milijonov.

Če želite izvedeti več o nacizmu pred drugo svetovno vojno in med njo, je ta kronika tretjega rajha več kot primerno branje.

Napisana je na podlagi primarnih virov in ponuja odličen vpogled v jedro zločinske nacistične ideologije in delovanje tretjega rajha, v katerem so še s posebno krutostjo obravnavali Slovane, Slovencem pa namenili kar izbris (etnocid, povezan z genocidom).

  • privlačno napisana in bogato dokumentirana knjiga, ki celovito osvetljuje strukturo in delovanje tretjega rajha

  • vključuje pomembne dokumente, pisma, presunljiva ustna pričevanja, kratke življenjepise Hitlerjevih najožjih sodelavcev…

  • med številnimi fotografijami so tudi takšne, ki jih v slovenskih knjigah še nismo videli

Tretji rajh (nemško Drittes Reich) oz. Velikonemški rajh (nemško Großdeutsches Reich) je oznaka za nemško državo v času nacizma med letoma 1933 in 1945.

Ime se je v propagandi začelo uporabljati po vzponu Nacionalsocialistične nemške delavske stranke, pod vodstvom Adolfa Hitlerja, na oblast (1933).

V zgodovinopisju se je uveljavilo kot sinonim za nacistično Nemčijo v obdobju od leta 1933 do kapitulacije Nemčije, maja 1945.

Nacizem

Ideološko so nacisti podpirali koncept »Velike Nemčije« (Großdeutschland), ki je predvideval življenje vseh Nemcev v eni državi. Nacisti so se namenili celotno vzhodno Evropo poseliti z Nemci, večino tam živečih Slovanov, ustrezajočih nemškim rasnim zahtevam, germanizirati, ostale pa bi poslali v koncentracijska taborišča.

Rasizem je bil zelo pomemben del nacizma.Nacisti so bili tako antisemiti, kot tudi antikomunisti, nasprotovali pa so tudi svetovnemu kapitalizmu, saj so trdili, da je to stvaritev zarotniških Židov. Rusko revolucijo so imenovali »Židovska boljševistična revolucija podljudi«. Takšne ideje so pozneje pripeljale do zatriranja in iztrebljanja Židov. V uničevalnih taboriščih je bilo ubitih okrog šest milijonov. V splošnem je bila rasna politika usmerjena proti Judom in tudi Romom, Sintom ter Slovanom. Tarča nacističenga preganjanja so bili tudi homoseksualci, Jehovove pričein prostozidarji.

Adolf Hitler 

Adolf Hitler je bil rojen v Braunau am Inn, Avstrija 20. aprila 1889. Leta 1907 po smrti svoje matere se je Hitler preselil na Dunaj in delal kot borilen umetnik. Hitler je bil zavrnjen z Akademije za likovno umetnost in ob izbruhu prve svetovne vojne se je Hitler pridružil nemški vojski. Med vojno je bil Hitler poškodovan v bitki pri Somme in dobil Iron Cross in značko črne rane.

Prva svetovna vojna je leta 1919 sklenila s podpisom Versajske pogodbe. Ker je bila Nemčija glavna agresorka za prvo vojno, so bili prisiljeni plačevati velike zneske denarja in demilitarizirati svoje sile. Hitler je skupaj z mnogimi Nemci ugotovil Versajsko pogodbo kot vir ponižanja za Nemčijo.

V poskusu ponovne vzpostavitve nacionalizma in moči Nemčije se je Adolf Hitler pridružil Nemški delavski stranki. Hitler je hitro zagledal svojo slavo v tej zabavi, saj so njegovi navdušeni govori v lokalnih pivnicah zahtevali obnovo Nemčije. Hitlerjev antisemitski program je postal del njegovih govorov, saj je želel "očistiti" Nemčijo Judov in, v njegovih očeh, druge nezaželene etnične, družbene in politične skupine. Hitlerjevi močni govori so skupaj z njegovo knjigo Mein Kampf omogočili, da postane pomemben politik po vsej Nemčiji.

30. januarja 1933 je nemški predsednik Paul von Hindenburg imenoval nemškega kabineta Adolfa Hitlerja in vodjo ali führer Nacionalne socialne nemške delavske stranke (nacistična stranka). Ta trenutek je zaznamoval pomembno zgodovino, saj je Hitler hitro razširil moč in obseg državne policije, znanega kot Gestapo. Hitler je končno lahko nadziral tako zakonodajne (zakonodajne) kot izvršilne (zakonske) podružnice, ki so Nemčiji daleč malo preprečile njegovo voljo.

Adolf Hitler je kmalu začel sprejemati protisemitske zakone, ki so židovskim državljanom prepovedali lastništvo premoženja ali podjetij in jih nazadnje prisilili v geto od svojih domov. S temi zakoni je Hitler lahko pravno opredelil, kaj je "čisti nemški", in da odtujiti vsak etnični ali politični cilj.

Vojna

1. septembra 1939 je Nemčija napadla Poljsko. Ta invazija je začela krvavi konflikt v svetovni zgodovini, znani kot druga svetovna vojna. Skozi samo vojno je Hitler še naprej stopnjeval preganjanje nad evropskim židovskim prebivalstvom z ustanovitvijo koncentracijskih taborišč v večjem delu Nemčije in Poljske. V teh koncentracijskih taboriščih je prišlo do smrti milijonov Judov, Ciganov, invalidov, komunistov, homoseksualcev in številnih drugih "sovražnikov države". Ne samo, da je bil Hitler odgovoren za to množično ubijanje po vsej Evropi, vendar je njegova invazija v Združeno kraljestvo, Afriko in Rusijo povzročila milijone mrtvih vojakov in civilistov. Ko je vojna napredovala, so se zavezniške sile potopile globoko v Evropo, spremenile plimovanje vojne in povzročile uničujoče udarce Nemčiji.

Adolf Hitler je 30. aprila 1945 storil samomor v svojem bunkerju v Berlinu. 7. maja 1945 se je Nemčija brezpogojno predala zavezniškim silam. Hitlerjeva politična in rasna ideologija mu je omogočila, da se je spustila na oblast v Nemčiji in povzročila vojno, ki je vzela milijone in milijone življenj. V zgodovini je malo imelo tako zloglasno vlogo, Adolf Hitler pa se bo za vedno gledal kot enega izmed najbolj, če ne najbolj, najbolj razvitih in prezrtih voditeljev vseh časov.

Richard James Overy

Avtor knjige, Richard James Overy, član Britanske akademije in Kraljeve zgodovinske družbe ter eden vodilnih britanskih zgodovinarjev, ki raziskujejo drugo svetovno vojno in tretji rajh, je avtor več kot dvajsetih knjig o drugi svetovni vojni in diktatorjih 20. stoletja.

9789612820893 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/t/r/tretji_rajh1.jpg 9789612820893
37.96 EUR 2020-06-06 Zaloga: Na zalogi

Tretji rajh

Tretji rajh Richard James Overy

Čeprav se je kruta diktatura tretjega rajha obdržala le 12 let, je s pogubno vojno, taborišči, prisilnim delom in z množičnim iztrebljanjem političnih nasprotnikov, Ciganov, homoseksualcev, invalidov, umsko bolnih, predvsem pa Slovanov in Judov posegla daleč prek meja Nemčije in odzvanja še danes. 
Cena: 37,96 €

Podrobnosti artikla Tretji rajh

ISBN 9789612820893
Leto izdaje 2015
Število strani 408
Dimenzije 25,3 x 19,0
Vezava Trda vezava
Izdal Cankarjeva Založba, d.o.o.
Avtor Richard James Overy

O avtorju Tretji rajh

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).