Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Trg in stolp

Na zalogi
SKU
978-961-7050-25-7
Dodaj v primerjavo
Cena 28,90 €

Avtor s svojo najnovejšo knjigo predstavi svoje mnenje, da zgodovino delajo omrežja. Ne elite in ne ljudske množice. Temveč omrežja. Omrežja so elementarno, a praviloma spregledano družbeno dejstvo. 

Dodaj na seznam želja

Omrežja

Svetovna zgodovina in njen potek se večinoma obravnavata s hierarhičnega vidika, torej s perspektive kraljev, vojsko­vodij, papežev in predsednikov vlad. To se zdi logično, saj so bili ti tisti, ki so sprejemali ključne zgodovinske odločitve. A vendar: je temu tako tudi zato, ker so ti hierarhični vrhovi ustvarjali tudi zgodovinske arhive? Kaj pa, če ob tem spregledujemo velikokrat enako pomembna in vplivna omrežja vseh vrst, ki so bila v toku zgodovine veliko manj vidna in tudi zato velikokrat prepuščena teoretikom zarote?

Enaindvajseto stoletje lahko smatramo za dobo omrežij. Vendar pa ugledni angleški zgodovinar Niall Ferguson v svoji najnovejši knjigi Trg in stolp dokazuje, da socialna omrežja vseh vrst niso nič novega. Od tiskarjev in duhovnikov, ki so sprožili reformacijo, do prostozidarjev, ki so vodili ameriško revolucijo, so bila raznovrstna omrežja tista, ki so prekinila s starimi družbenimi redovi papežev in kraljev. Tudi sedanja, druga informacijska doba z osebnim računalnikom in pamet­nim telefonom, ki sta vseskozi povezana s svetom, sta na podoben način naslednika tiskanih novic in časopisov.

Tisti, ki gledajo na prihodnost kot na neke vrste utopijo, ki jo predstavlja enotna mreža povezanih posameznikov, bodo ob branju te knjige presenečeni. Omrežja se povezujejo in združujejo, a se tudi okužijo in razpadajo, konflikti šestnajstega in sedemnajstega stoletja pa neprijetno vzbujajo vzporednice s časom Facebooka, Islamske države in Trumpovega načina komuniciranja. Niall Ferguson s knjigo Trg in stolp briljantno pokaže, da so mnoge ključne zgodovinske spremembe pogosto nastale kot rezultat povezovanja enako mislečih ljudi brez izrazite formalne oblastne moči, ki so kot omrežje sčasoma pripeljali do odločilnih družbenih prelomov.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-7050-25-7
Leto izdaje 2018
Število strani 700
Dimenzije 21,0 x 15,0
Vezava Mehka
Izdal UMco
Avtor Niall Ferguson
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Trg in stolp
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Trg in stolp

Cena 28,90 €