Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Trinajsti mesec: portreti morskih nomadov

Na zalogi
SKU
9789619401774
Dodaj v primerjavo
Cena 21,90 €

Potopisna pripoved Trinajsti mesec sledi ciklu enega leta, skozi katerega tečejo dnevi morskih nomadov, kot jih narekuje Mediteranska klima, politične razmere, osebni vzgibi in naključja.

Dodaj na seznam želja

Migracije

Antropologinja z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU dr. Nataša Rogelja je sedem let z družino plula med obalami Sredozemlja in z etnografsko metodo opazovala ter spoznavala, kako živijo morski nomadi, kako potekajo njihove migracije. Pri založbi Aktivni mediji je izdala knjigo, v kateri iskreno in pošteno opisuje portrete ljudi, ki se odločijo za tako drugačen način življenja.

To je knjiga o ljudeh, ki so nenehno na poti po svoji lastni volji. Migracije so njihov način življenja. Takšen slog bivanja antropologi imenujejo »življenjskoslogovne migracije« ali »selitve zaradi boljšega življenja«. V Sredozemlju po nekaterih ocenah na jadrnicah in drugih barkah živi od 3000 do 5000 ljudi. Plovilo je njihov prvi in velikokrat edini dom. Vendarle to ni strokovna knjiga o antropologiji morskega življenja – ta je že izšla –, v Trinajstem mesecu je literariziran zbir presunljivih žvljenjskih zgodb morskih nomadov, ki se prepletajo s potovanjem avtoričine družine po pristaniščih in zalivih Sredozemlja.

Zgodbe morskih nomadov so takšne, kot je življenje. Nekatere so srečne, nekatere so žalostne, veliko jih je v medprostoru med obema: »Potem sem zagledala morje. Bilo je dovolj široko in izpraznjeno, da sem lahko svojo žalost porinila vanj. Prazen prostor, ki je bil voljan sprejeti praznino moje duše. Po smrti mojega sina so odločitve postale preproste. Vse tiste nepomembne želje in skrbi so se razblinile pred obličjem smrti, ostala je pot okoli sveta. Arhetipsko romanje človeka k samemu sebi. Na oceanskih pasažah sem včasih ure in ure sedela sključena v kokpitu jadrnice in vpijala praznino. Nihče me ni ničesar spraševal, odgovarjala sem samo sebi. Bila sem vakuum in počasi, zelo počasi, sem začela loviti drobce neke nove sreče. Kot svetlikanje planktona v temi so se drobci začeli gostiti okoli mene. In nad menoj. Spet sem zagledala svojo zvezdo.«

Potopisna pripoved Trinajsti mesec sledi ciklu enega leta, skozi katerega tečejo dnevi Morskih nomadov, kot jih narekuje Mediteranska klima, politične razmere, osebni vzgibi in naključja. Čeprav se na prvi pogled zdi, da so zgodbe predstavljenih likov zgodbe uspeha in prestiža, pa skrben preplet etnografskih podatkov in literarizirane forme, ki osvetljuje čustvene stiske in radosti pobega kot tudi gola dejstva življenjskih poti predstavljenih likov, kritično usmeri pogled tudi na sodobno evropsko družbo, ki takšen pobeg proizvede, omogoča, idealizira in kritizira hkrati. 

Mestoma absurdne zgodbe popotnikov, ki s svojimi življenji ukrivijo popotništvo v obliko dolgotrajnejšega nomadskega življenja, se dotikajo prav vseh nas, akterjev hitrega, bežečega in izginjajočega časa. Povedano drugače, podobe, ki jih avtorica dr. Nataša Rogelja zarisuje, imajo namen bralca ustaviti, mu privoščiti čas tako za oddih kot za razmislek o ukradenem času, o trinajstem mesecu.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789619401774
Leto izdaje 2018
Število strani 255
Dimenzije 22,0 x 15,0
Vezava Mehka
Izdal Aktivni mediji d.o.o.
Avtor Nataša Rogelja
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Trinajsti mesec: portreti morskih nomadov
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Trinajsti mesec: portreti morskih nomadov

Cena 21,90 €