Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Tujci

Na zalogi
SKU
9789612133191
Dodaj v primerjavo
Cena 19,00 €

Cankarjev roman Tujci je v določenem delu avtobiografski, saj v osrednji zgodbi umetnika Pavleta Slivarja hitro prepoznamo Cankarjevo usodo na Dunaju.

Dodaj na seznam želja

Ivan Cankar

V domačem okolju kipar Slivar nima priložnosti, da bi se ukvarjal z umetnostjo in se preživljal, zato gre na Dunaj. A tudi tam se ne znajde in ga povsod spremlja občutek odtujenosti, kljub temu se celo zaljubi in poroči, občasno opravlja nekatera dela, a bolj obrtniška kot umetniška, kar od Slivarja zahteva konformistično prilagoditev njegovega estetskega čuta. Temu pa se Slivar nikakor noče odreči, ne želi se prilagoditi, ostaja drugačen, tuj, zato se na koncu povsem osami in stori samomor. A Slivarjeva usoda ne pomeni nujno osebnega in poklicnega umetnikovega bega in poraza, kakor se je doslej najpogosteje interpretiral Slivarjev samomor, pač pa lahko opazujemo globoko samospoznanje o lastnem bivanjskem položaju in zavestno odločitev za edino temu položaju primerno možnost.

Tujci torej niso povsem odraz pesimističnega fatalizma, pač pa lahko v tem prvem Cankarjevem romanu vidimo daljnosežno napoved sodobnih romanov, ki posebno pozornost posvečajo menjavi različnih literarnih perspektiv, v tem primeru različnih oblik tujosti, z namenom empatičnega vživljanja pisca – in kasneje bralcev – v različne literarne osebe in kontekste.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789612133191
Leto izdaje 2020
Število strani 134
Dimenzije 14,0 x 21,0
Vezava Trda
Izdal Slovenska Matica
Avtor Ivan Cankar
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Tujci
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Tujci

Cena 19,00 €