V vrečki ni artiklov.
Veliki Nemško - Slovenski slovar - DZS

Pričujoči slovar obsega blizu 120.500 glavnih gesel, z dvojnicami v geslih pa približno 123.000 gesel iz sodobnega nemškega jezika. Pri izbiri gesel smo posebno pozornost posvetili jeziku vsakdanje komunikacije in strokovnim jezikom; v dosti manjši meri je, podobno kot v nemških slovarjih, upoštevan jezik lepe književnosti, ki je pogosto zelo individualno obarvan. Narečni izrazi, ki niso značilni za velika jezikovna območja, niso upoštevani. Slovenske strokovne izraze smo zbrali z obsežnim izpisovanjem nemških strokovnih in poljudnoznanstvenih knjig ter njihovih slovenskih prevodov.

Uporabnik, ki se srečuje s starejšim nemškim besedilom, bo moral vsaj vzporedno uporabljati tudi slovarje zadevnega časa, za 19. stoletje najbolje Wolf-Cigaletov Nemško-slovenski slovar, za 18. stoletje pa Adelungov nemško-nemški slovar, če bo hotel najti takratne pomene nemških besed in takratne, a danes zastarele ali odmrle besede in zveze.

V načelu je jezikovna raven in obarvanost besede v nemščini kar najzvesteje posneta v slovenščini. Samo tam, kjer v slovenščini ni ustreznice po stilu ali ravni, je ob prevodu dodana slogovna oznaka (npr. Aar, der, orel (poetično)). Pri nekaj zelo specifičnih nemških besedah je na slovenski strani podana razlaga v oklepajih.
Gesla vsebujejo naslednje informacije: naglas, če ni na prvem zlogu; glagolske oblike pri krepkih nesestavljenih glagolih (sestavljeni krepki glagoli so označeni z zvezdico, oblike je treba iskati pri osnovnem glagolu); sklanjatvene oblike pri običajnih nesestavljenih samostalnikih. Gesla, ki imajo več pomenov, so razčlenjena po skupinah pomenov, iskanje pravega slovenskega izraza naj olajšajo sinonimi, običajne zveze ter oznake strok. Fraze, idiomi in pregovori so v geslih izpostavljeni v polkrepkem tisku.

Uporabnik, ki bi potreboval informacijo o izgovorjavi besed, ki jih je nemščina prevzela iz drugih jezikov, razzlogovanju nemških besed in podobnem, bo seveda posegel po ustreznih Dudnovih priročnikih...

4202 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/sielimport/15f8b20ac1c48842ebf41479f3ee6104.jpg 86
83.5 EUR 2020-11-02 Zaloga: Na zalogi

Veliki Nemško - Slovenski slovar  - DZS

Veliki Nemško - Slovenski slovar - DZS Doris Debenjak

Pričujoči slovar obsega blizu 120.500 glavnih gesel, z dvojnicami v geslih pa približno 123.000 gesel iz sodobnega nemškega jezika. Pri izbiri gesel smo posebno pozornost posvetili jeziku vsakdanje komunikacije in strokovnim jezikom; v dosti manjši meri je, podobno kot v nemških slovarjih, upoštevan jezik lepe književnosti, ki je pogosto zelo individualno obarvan. Narečni izrazi, ki niso značilni za velika jezikovna območja, niso upoštevani. Slovenske strokovne izraze smo zbrali z obsežnim izpisovanjem nemških strokovnih in poljudnoznanstvenih knjig ter njihovih slovenskih prevod...
Cena: 83,50 €

Podrobnosti artikla Veliki Nemško - Slovenski slovar - DZS

ISBN 86
Leto izdaje 2005
Število strani 1386
Dimenzije 17,5 x 24,0
Vezava Ne
Izdal Založba DZS
Avtor Doris Debenjak

O avtorju Veliki Nemško - Slovenski slovar - DZS

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).
Veliki Nemško - Slovenski slovar  - DZS

Oglejte si tudi