V vrečki ni artiklov.
Ven iz uma

Ven iz uma

Da bi prišli k pameti, kot je pogosto dejal Alan Watts, je včasih treba iti ven iz uma. Alan Watts, slavni avtor, nekdanji anglikanski duhovnik in samooklicani duhovni zabavljivec je bil morda bolj kot kateri koli drugi učitelj na Zahodu tisti, ki je neštete iskalce modrosti navduševal nad duhovnimi in filozofskimi biseri Indije, Kitajske in Japonske.

V knjigi Ven iz uma se lahko poglobite v šest najbolj privlačnih naukov tega legendarnega misleca o preseganju meja racionalnega uma, razširjanju zavesti in občutenju hvaležnosti za t. i. veliko igro, ki se odvija povsod okoli nas.

Alan Watts

Knjiga vsebuje najpomembnejše izvlečke vrhunskih predavanj Alana Wattsa in tako predstavlja navdihujoč nov vir, ki zajema samo bistvo tega genialnega učitelja v akciji.

Ta knjiga je namenjena tako tistim, ki Wattsa že poznate, kot tistim, ki ga še ne, saj vas popelje na popotovanje po njegovih najljubših poteh iz pasti običajnega zavedanja, med drugim:

  • umetnost »nadzirane nesreče« – kaj se zgodi, ko nehate jemati življenje tako resno in začnete v njem povsem iskreno uživati
  • kako začnemo verjeti v »mit o sebi« – da smo ego, ujet v kožo, ki je ločen od preostanka sveta – in kako to iluzijo presežemo
  • zakaj moramo v celoti sprejeti kaos in praznino, da najdemo svoj najgloblji smisel
  • neobičajni in sveži vpogledi v globlja načela budizma, hinduizma, zahodne filozofije, krščanstva ter še veliko več

Alan Watts

Predgovor Marka Wattsa

V petdesetih letih prejšnjega leta si je moj oče z javnimi radijskimi govori na postaji KPFA v Berkleyju v Kaliforniji pridobil precejšnje število privržencev. Tem govorom je kmalu sledila prodajna uspešnica Pot Zena ter pionirska Psihoterapija Vzhoda in Zahoda. V svojih govorih je pogosto namigoval, da bi Budizem morali razumeti kot vrsto psihoterapije, ki ni primerljiva z Zahodnimi religijami. Bil je namreč mnenja, da sta ekološka ozaveščenost in mistična izkušnja v osnovi izraz iste oblike zavestnega izkustva. V začetku šestdesetih so ga njegovi radijski govori in prelomne knjige potisnili v predavateljske kroge na višjih šolah, naslednjih dvanajst let pa je izvajal velika javna predavanja ter bolj zasebne seminarje za skupine po ZDA. Številna od teh so bila posneta in zbrana.

Po tem ko sem pred skoraj desetimi leti pregledal na ducate seminarjev, ki jih je oče posnel na koncu šestdesetih in začetku sedemdesetih let, sem zbral posnetke – ki so se čudovito dopolnjevali – šestih nepozabnih dogodkov, iz česar je nato nastala zvočna zbirka Ven iz uma. Gre za izjemna predavanja z naslovi, kot so: »Narava zavesti«, »Mreža življenja«, »Neizogibna ekstaza«, »Svet, takšen kot je«, »Svet kot sebstvo« in »Svet kot praznina«.

Ven iz uma je bil takojšen uspeh, skozi leta pa je postal ena najbolje poslušanih serij Alana Wattsa vseh časov, ki je privlačila poslušalce iz vseh delov sveta.

Serija govorov se je začela z vseobsegajočimi temami, ki se nanašajo na bistvena vprašanja skupnega zaznavanja, primerjalne kozmologije in vloge človeka v naravnem svetu. V teh govorih je oče prepričljivo dokazal, da večina zdrave pameti v Zahodnem svetu temelji na zastareli znanosti in prevladujočih kulturnih izumih devetnajstega stoletja. Vedno pripravljen na soočenje s statusom quo je pod drobnogled postavil domneve, ki so jih številni imeli za samoumevne, in s tem dokazal, kako brez stika s sodobnim znanjem je »vsakdanja realnost« Zahodnega sveta.

Ko se je njegovo delo razvijalo naprej, je ponudil tudi rešitve, tako psihološke kot kozmološke. Na podlagi budističnega pogleda na svet, ki ga je vse pogosteje raziskoval v okviru teh seminarjev, je ponudil svež in prepričljiv pogled na vesolje, v katerem smo tako neločljivi kot dobrodošli udeleženci, hkrati pa tudi izrazi »celotnega delovanja«. V tem izjemno vzajemnem pogledu na svet ne najdemo le svojega mesta v naravi in kot del nje, ampak tudi orodja, s katerimi bomo ta pogled na življenje, ki vključuje »premik uma«, lahko delili z drugimi.

Čeprav sem razumel moč teh govorov, nisem bil pripravljen na to, kar se je začelo dogajati, ko so uzrli luč sveta. Ne samo, da so bili popularni pri številnih poslušalcih zvočnih posnetkov Sounds True, zbirka je začela privabljati tudi novo, mlajše občinstvo, nekaj let po izdaji pa so se v družbenih medijih redno začeli pojavljati citati in videoposnetki iz zbirke. Ustvarjalni video posnetki, narejeni iz krajših posnetkov, so dosegali na milijone ogledov (nazadnje smo jih našteli 20 milijonov), največje poplačilo za nadaljevanje očetovega dela pa mi je opazovati, kako so te ideje sprejete v življenju številnih ljudi ter kako se pri tem nadalje razvijajo in dobivajo nove oblike. 

***

»Razsodnost zavedanja Alana Wattsa je nekaj resnično posebnega. Ta knjiga je dobra spremljevalka njegovih najboljših del in pokazatelj, zakaj sem ga izbral tako za svojega filozofskega kot književnega mentorja. Zelo jo priporočam kot odlično vstopno mesto v prečudoviti svet Alana Wattsa.«


978-961-94248-7-2 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/7fcb6c8101ee80c32a9da7dd78e8d271/u/n/untitled_1_10_5.jpg 978-961-94248-7-2
23.99 EUR 2021-10-03 Zaloga: Na zalogi
-7%

ven iz uma knjiga

  • ven iz uma knjiga
  • alan watts
  • do pameti ven iz uma

Ven iz uma Alan Watts

O zvijačah gurujev, medsebojni prepletenosti in kozmični igri skrivalnic

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 167 zlatnikov = 1,67 €.
Da bi prišli k pameti, kot je pogosto dejal Alan Watts, je včasih treba iti ven iz uma. Knjiga vsebuje njegove najpomembnejše izvlečke vrhunskih predavanj in tako predstavlja navdihujoč nov vir, ki zajema samo bistvo tega genialnega učitelja v akciji.    

Vroča cena: 23,99 €

Prihranek: 1,91 € (7%)

Redna cena: 25,90 €

TOP 100

Podrobnosti artikla Ven iz uma

ISBN 978-961-94248-7-2
Leto izdaje 2017
Število strani 180
Dimenzije 13,0 x 21,0
Vezava Mehka vezava
Izdal Zavod Gaia planet
Avtor Alan Watts

O avtorju Ven iz uma

Alan Watts

Alan Watts

Med duhovnimi iskalci številnih generacij je Alan Watts znan kot najbolj dostopen – in zabaven – razlagalec vzhodne filozofije na Zahodu. Od 16. leta naprej, ko je napisal članek za revijo Buddhist Lodge v Londonu, je Watts pridobil milijone bralcev in poslušalcev svojih knjig, posnetkov, radijskih oddaj in javnih govorov.

Napisal je več kot 25 knjig, ki vključujejo klasike, kot je Knjiga: O tabuju, zaradi katerega se ne poznate in To je to: in drugi eseji o zenu in duhovni izkušnji. Ko je zapustil Ameriško akademijo za azijske študije, je v 60. in70. letih prejšnjega stoletja nadaljeval s pisanjem in potovanji ter v tem času posnel na stotine intervjujev, predavanj, seminarjev ter dve televizijski seriji. Pisal je za Elle, Playboy, Redbook in Chicago Review, zagovorniki kontrakulture pa so si ga prisvojili za svojo duhovno ikono. 

Več o Alan Watts

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(4)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).

Ocene in komentarji

Samo

Objavljeno 01.03.2021

Njegove misli, znanja spremljam sicer preko

Njegove misli, znanja spremljam sicer preko drugih medijev, ampak je tale knjige dober uvod razumevanje naših mej in zavesti

Peter

Objavljeno 04.03.2020

Top knjiga, že dolgo nisem prebral tako dobre

Top knjiga, že dolgo nisem prebral tako dobre knjige o duhovnosti

Miran

Objavljeno 21.05.2018

Super knjiga, ki sem jo "požrl". Nauki, katerih se

Super knjiga, ki sem jo "požrl". Nauki, katerih se mogoče začneš zavedati šele po prebrani knjigi in se zamisliš nad samim seboj.

Jure

Objavljeno 24.04.2018

Zelo dobro napisana knjiga, ki ti da misliti, da

Zelo dobro napisana knjiga, ki ti da misliti, da je življenje eno samo, z vzponi in padci. Treba ga je sprejeti takšnega kot je in ga zajemati z veliko žlico.

Ven iz uma

Alan Watts

Vroča cena: 23,99 €

Prihranek: 1,91 € (7%)

Redna cena: 25,90 €

Ven iz uma

Oglejte si tudi