V vrečki ni artiklov.
Veronika se odloči umreti

Zdi se, da je življenje 24-letne Ljubljančanke Veronike popolno, vendar jo njeni enolični dnevi utrujajo in navdajajo z občutkom praznine. Vrednosti življenja se Veronika zave po neuspelem poskusu samomora, ko se zbudi v psihiatrični bolnišnici. Zdravniki ji povedo, da ima pred seboj le še nekaj dni življenja. 

V hladu zimskih dni, med ljudmi v sanatoriju, kjer se ni bati obsojanja dejanj in besed, Veronika odkrije sebe, svojo svobodno voljo in neprecenljivo vrednost življenja. V preostanku življena zato hoče oživiti vsa čustva, ki si jih prej nikoli ni upala.

Paulo Coelho nam skozi Veronikino zgodbo sporoča: upajmo si biti to, kar smo, upajmo si narediti to, kar si želimo, upajmo si biti drugačni, upajmo si biti nekoliko nori. In če bi imeli samo še nekaj ur življenja, kaj bi naredili? Koliko časa nam je sploh odmerjenega? Zgodbo Veronika se odloči umreti poznajo milijoni bralcev po vsem svetu, Veronika pa je ena od maloštevilnih protagonistov svetovnih uspešnic, ki živi v slovenski prestolnici.

Po knjigi je bil leta 2008 posnet istoimenski film z igralko Sarah Michelle Gellar v glavni vlogi in v režiji Emily Young. 

978-961-6468-54-1 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/v/e/veronika_prednja.jpg 978-961-6468-54-1
6.9 EUR 2021-01-29 Zaloga: Na zalogi
-47%

Veronika se odloči umreti

Veronika se odloči umreti Paulo Coelho

Paulo Coelho nam skozi Veronikino zgodbo sporoča: upajmo si biti to, kar smo, upajmo si narediti to, kar si želimo, upajmo si biti drugačni, upajmo si biti nekoliko nori. In če bi imeli samo še nekaj ur življenja, kaj bi naredili? Koliko časa nam je sploh odmerjenega?

Vroča cena: 6,90 €

Prihranek: 6,00 € (47%)

Redna cena: 12,90 €

Podrobnosti artikla Veronika se odloči umreti

ISBN 978-961-6468-54-1
Leto izdaje 2009
Število strani 188
Dimenzije 12,0 x 20,0
Vezava Mehka vezava
Izdal Založba VBZ
Avtor Paulo Coelho

O avtorju Veronika se odloči umreti

Paulo Coelho

Paulo Coelho

Paulo Coelho (1947), brazilski pisatelj se je rodil v Rio de Janeiru, kjer je obiskoval jezuitsko šolo; tako je njegovo mladost pomembno zaznamovala vera. Tudi njegovi starši so bili strogo religiozni in konservativni. Kasneje je študiral pravo, a je študij opustil ter odšel na potovanje po Mehiki, Peruju, Boliviji, Čilu, Evropi in Severni Ameriki. Po dveh letih se je vrnil v Brazilijo ter začel pisati besedila za popularno glasbo. Coelho je bil vseskozi politično angažiran. Nanj je pomembno vplivalo spoznanje z deli spornega angleškega mistika Aleisterja Crowleyja; spoznanje je vplivalo tako na njegova besedila kot tudi na ustanovitev protikomunistične organizacije Alternativna družba. Alternativna družba se je zavzemala za anarhistične vrednote. Brazilska policija je priprla vse pomembne člane organizacije, tudi Coelha in Seixasa. Med aretacijo naj bi bila oba žrtvi mučenj. V priporu se je samopoškodoval in sodišče ga je spoznalo kot duševno neprištevnega ter ga zato izpustilo.

Med leti 1974 in 1976 je napisal skupno 65 rokovskih pesmi, ki so postale v Braziliji zelo popularne. Coelho se je zanimal za različne alternativne načine življenja, med drugim za ideologijo Hare Krišna. Leta 1977 je skupaj s prvo ženo zapustil Brazilijo in eno leto živel v Londonu, kjer se je posvetil pisateljevanju, a ni požel uspeha. Po vrnitvi v Brazilijo je bil tri mesece zaposlen kot vodja založbe, nato pa tudi kot urednik glasbene revije in lastnega časnika. Nenadoma se je odpovedal poklicnim ambicijam in se ločil od svoje žene.

Na nekem potovanju po Evropi je skupaj s prijateljico in kasnejšo ženo Cristino obiskal koncentracijsko taborišče v Dachauju. Coelho je pravil, da je tam doživel vizijo, v kateri se mu je prikazal moški, ki ga je čez dva meseca zopet srečal v amsterdamski kavarni. V pogovoru ga je moški prepričal, da je prestopil v katoliško vero in šel na romanje v Santiago de Compostela. Med letoma 1980 in 1985 je Coelho živel odmaknjen v enem od starih španskih katoliških redov, kjer je študiral krščanski simbolni jezik. Nemara je šlo za red z imenom R.A.M. (Regnus Agnus Mundi), ki je bil ustanovljen leta 1492. Leta 1986 se je naposled odločil za romanje v Santiago de Compostela. Paulo Coelho je prvi zahodnjaški nemuslimanski pisatelj, ki je obiskal Iran po revoluciji leta 1979. 

25. julija 2002 je Coelho prejel najbolj prestižno nagrado za brazilske pisatelje - postal je član akademije z nazivom „Academia Brasileira de Letras“ (Brazilska akademija družbenih ved), katere naloga je med drugim tudi skrb za portugalščino. Je tudi svetovalec Unescovega projekta „Convergences spirituelles et dialogues interculturels“, ki se ukvarja z medkulturnim dialogom. Z lastnim premoženjem je ustanovil sklad „Instituto Paulo Coelho“, ki pomaga ubožnim otrokom in starostnikom ter podpira prevajanje brazilskega leposlovja v tuje jezike.

Coelho je prodal preko 86 milijard knjig v več kot 150 državah sveta. Njegova dela so bila prevedena v 56 jezikov, tudi v slovenščino. Knjige vsebujejo številne avtobiografske prvine; v njih opisuje dežele in pokrajine, ki jih je sam obiskal. Njegov jezik je preprost in skop. Vključuje številne verske, simbolne in metafizične elemente. Velikokrat v zgodbo vplete svetopisemske in spiritualistične motive. Kot motivi se v njegovih delih često pojavljajo ljubezen do druge osebe kot nasprotje ljubezni do sebe, iskanje življenjskega smisla, spiritualistična samoizpopolnitev. Svetovni uspeh je Coelho požel zlasti z romanom Alkimist, ki je bil doslej preveden v 56 jezikov. Coelho sodi med svetovno najbolje znane avtorje in je doslej najbolje prodajan pisatelj, ki piše v portugalščini. 

Več o Paulo Coelho

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).