V vrečki ni artiklov.
Vlado Kreslin, Slovenija in jaz

Si predstavljate, da na spletnem portalu YouTube odkrijete pevca iz tuje države, ki nemudoma osvoji vaša ušesa in vam seže v srce, se plaho odločite, da mu pošljete e-pismo, in čez nekaj mesecev sedite pri njem doma, medtem ko vam njegova žena pripravlja večerjo, on pa igra in poje samo za vas?

Zveni kot kakšna filmska pravljica, pa vendar se je Teksašanki Ruth Dupré zares zgodilo: »Še zmeraj me skrbi« so bile tiste besede Vlada Kreslina (iz pesmi Rulet), ki so, nasprotno, odpihnile njene skrbi in jo ponesle v drug svet; najprej samo v mislih, kmalu pa tudi čisto zares: v Slovenijo, državo, o kateri ni vedela skoraj ničesar, in k človeku, ki je znan vsakemu Slovencu, sama pa je o njem vedela le to, kar je našla na spletu. Premagala je svojo bojazljivost in sramežljivost ter naredila to, kar je učil že Horacij: užila je dan. Dan neskončnih sanj.

S to knjigo boste vstopili vanj skozi njene oči. Odkrili boste, da Teksas ni tako daleč od Slovenije in Prekmurja (in celo Bleda), kot se zdi na prvi pogled (zlasti če pogledamo le na zemljevid); tako kot je Ruth odkrila, da nima samo Amerika Toma Sawyerja in Hucka Finna in močvirij in komarjev in čudovitih ljudi in v srce segajočih pesmi. Še več; na nov način boste uzrli tisto, kar se nam, Slovencem, zdi že samoumevno – pa naj bo to naša pokrajina, naša mesta, naša hrana – ali, seveda, naši ustvarjalci.

Če je za nas Vlado Kreslin že skoraj del naše »folklore« in si ne moremo predstavljati sveta, v katerem nas ne bi spremljali zvoki in besedila njegovih hitov, pa je Ruth vse to šele postopoma odkrivala, in to večinoma v družbi svojega vodnika, prijatelja in idola Vlada Kreslina pa tudi njegove družine in prijateljev. In tako je lahko o njem izvedela več in ga doživela bolj kot večina nas, njegovih sorojakov, ki sicer vemo in čutimo, da je Vlado »naš«, ne vemo pa, na primer, da so ga iskali v Muri, misleč, da je utonil, ko je – še bosopetec – prespal v cirkusu. Knjiga pred nami izriše ne le samega Vlada in delno njegovih najbližjih, temveč tudi prostor in čas, v katerih se je Vlado kalil, zlasti nežno Prekmurje, tako da kar vidimo »meglice nad mursko vodo«.

Knjiga je bila izdana v sodelovanju z Založbo Kreslin.

O AVTORICI:

Ruth Dupré je ameriška pisateljica, ki se je rodila v New Orleansu v ameriški zvezni državi Louisiani, zdaj pa živi v regiji Dallas-Fort Worth na severu Teksasa. Pred letom 2010 je pisala samo glasbene igre in šaljivo-srhljive romane. Nato je spoznala glasbo Vlada Kreslina – in njeno življenje se je obrnilo v nenavadno, osupljivo smer. Sama pravi takole: »Zame je 'dom' najsilnejša podoba, najgloblje hrepenenje. Nisem razumela besed v Vladovih pesmih, a to ni bilo pomembno; zame Vlado poje o 'domu' – ne o hiši mojega otroštva, temveč o prvinskem prostoru globoko v meni. Zato sem njegovemu glasu preprosto morala slediti, da bi odkrila, kam me bo pripeljal.« Pripeljal je k prijateljstvu in nato h knjigi: Vlado si je vzel čas, da je Ruth predstavil svojo deželo in kulturo.

 


978-961-241-834-2 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/c/l/clipboard01_9_5.jpg 978-961-241-834-2
29 EUR 2020-02-29 Zaloga: Na zalogi

Vlado Kreslin, Slovenija in jaz

Vlado Kreslin, Slovenija in jaz Ruth Dupré

Si predstavljate, da na spletnem portalu YouTube odkrijete pevca iz tuje države, ki nemudoma osvoji vaša ušesa in vam seže v srce, se plaho odločite, da mu pošljete e-pismo, in čez nekaj mesecev sedite pri njem doma, medtem ko vam njegova žena pripravlja večerjo, on pa igra in poje samo za vas?
 
Cena: 29,00 €

Podrobnosti artikla Vlado Kreslin, Slovenija in jaz

ISBN 978-961-241-834-2
Leto izdaje 2014
Število strani 312
Dimenzije 15,0 × 22,5
Avtor Ruth Dupré
Vezava Trda vezava
Izdal Modrijan
Kategorija Spomini, biografije

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).