V vrečki ni artiklov.

William Glasser

Dr. William Glasser je bil ameriški psihiater rojen v Clevelandu, Ohio. Glasser je razvijalec Realitetne terapije in Teorije izbire. Njegove ideje se osredotočajo na osebno izbiro, osebno odgovornost in osebne transformacije. Glasser je bil znan po uporabi svoje teorije na področju socialnih vprašanj, kot so izobraževanje, vodenje, zakonske zveze...

Glasser se je oddaljil od konvencionalnih psihiatrov z opozorilom javnosti o možni škodi za stroko psihiatrije, ki jo povzroča v svoji tradicionalni obliki zaradi skupnega cilja po diagnosticiranju bolnika z duševno boleznijo in predpisovanju zdravil za zdravljenje posamezne bolezni. Glasser je zavzel za obravnavo duševnega zdravja kot vprašanje javnega zdravja.

William Glasser

William Glasser je psihiater svetovnega slovesa. Študij medicine in magisterij psihologije je William Glasser pridobil na univerzi v Clevelandu, nato pa leta 1961 specializiral še psihiatrijo. Prakso je opravil v bolnišnici Veterans’ Administration na kalifornijski univerzi v Los Angelesu (UCLA). Poleg zasebne prakse je William Glasser delal na področjih rehabilitacije, prevzgoje prestopnikov, problematike šolanja, zasvojenosti, v zadnjem času pa tudi na področju menedžmenta.

Leta 1965 je William Glasser objavil knjigo Realitetna terapija, s katero je izzval tradicionalne poglede psihiatrije na naravo duševne bolezni, proces pomoči, uporabo preteklosti in številna druga vprašanja človekovega življenja.

Po mnenju Williama Glasserja je tako ’duševna bolezen’ vedenje, ki ga posameznik izbere v poskusih ohranjanja ravnovesja v svojem življenju. »Ta izbira ni nujno zavestna, vendar je vedno posameznikov najboljši poskus nekega trenutka, da bi zadovoljil svoje potrebe.« Prepričanje Williama Glasserja v absolutno pozitiven namen vsakega človekovega vedenja nasprotuje mnogim drugim pogledom, ki vidijo določena človekova vedenja kot ’motnje’.

Dve leti po izdaji knjige je William Glasser ustanovil Inštitut za realitetno terapijo, ki jo je aktivno vodil do svoje smrti, leta 1968 pa ustanovil še Izobraževalni center za učitelje in vzgojitelje, v katerem se je doslej izobraževalo več kot 300.000 pedagogov.

William Glasser je tekom svojega plodnega življenja zaslovel kot izjemno iskan predavatelj in avtor številnih knjig s področja psihoterapije, od katerih jih je več kot ducat prevedenih tudi v slovenščino. Pri založbi so se potrudili, da so tej zbirki dodali še en prevod. Izšlo je namreč Glasserjevo delo iz leta 1998, t.j. Teorija izbire – Nova psihologija osebne svobode.

Knjigo je William Glasser z razlogom napisal preprosto, da bi načela teorije izbire dosegla tiste, ki so jim namenjena, t.j. vse tiste povsem običajne in vsakdanje ljudi, ki mislijo in doživljajo življenje drugače kot domnevno ’pravi’ in ’normalni’.

Ker avtor pri tem dosledno izhaja iz predpostavke, da imajo ljudje dobre namene, saj jih v življenju vodi temeljna potreba po sodelovanju in ljubezni, je avtorjev prispevek k osvobajanju posameznika od pritiska nezdrave družbene konformnosti pa tudi čislanje resničnega razumevanja in sprejemanja različnosti med ljudmi praktično neprecenljiv.

Naraščajoče Padajoče
po strani

Naraščajoče Padajoče
po strani