V vrečki ni artiklov.
Zadnji blišč somraka

MARCEL ŠTEFANČIČ, JR. (1960), po izobrazbi magister filozofije, je voditelj televizijske oddaje Studio City, filmski kritik, publicist in avtor mnogih knjig, ki tudi v tretjem tisočletju sistematično in angažirano spremlja družbeno-ekonomsko dogajanje po vsem svetu. Od začetka svetovne gospodarske krize sredi leta 2008 je Štefančič pedantno, z njemu lastno eruditsko strastjo, ki jo je križal z mnogimi primeri iz sodobne popularne kulture, obdelal vse pomembne vidike delovanja neoliberalnega kapitalizma in jih združil v napeto analizo družbene aktualnosti. Knjigo Zadnji blišč somraka lahko tako beremo tudi kot sodobno potovanje v srce teme postindustrijskega kapitalizma, ki prisega na čim večjo ekonomsko liberalizacijo in kar se da popolno ukinitev socialne države, hkrati pa iz nje ves čas žari poziv k spremembam, ki jim je prvi korak samozavedanje, do kam je v svojem brezmejnem pehanju za napredkom nazadovala moderna družba zahodnjaškega tipa.

»Finančna reforma predvideva marsikaj: ustanovitev sistemskega nadzornega sveta, ki naj bi preprečeval potencialne finančne zlome, možnost, da centralna banka likvidira velike finančne institucije, ki bi zašle v težave, večjo kapitalsko osnovo bank, omejitev bančnega trgovanja z derivati in ničvrednimi vrednostnimi papirji, celo urad, ki naj bi potrošnike varoval pred slabimi posojili. Bo to finančni sektor spravilo v red? Malo verjetno. Prvič, vsi stari finančni igralci so ostali v igri. So koga zaradi finančnih manipulacij zaprli? Ne. So koga razlastninili? Ne. So banke nacionalizirali? Ne. Drugič, predloga, ki bi preprečeval, da bi katera koli banka kontrolirala več kot 10 % vseh ameriških zavarovanih depozitov, niso sprejeli. Tretjič, monopola velikih bank in drugih mamutskih finančnih institucij niso razbili, tako da so ostale prevelike, da bi smele propasti. Bodo lahko še naprej špekulirale z nereguliranimi finančnimi produkti in drugimi smetmi? Absolutno. Le en ali dva papirja več bodo morale izpolniti. Bodo lahko postale še večje, kot so? Absolutno. In četrtič, tudi vsi stari regulatorji so ostali v igri. So katerega zaprli? Ne. So kako nadzorno agencijo ukinili? Ne. Ergo: isti regulatorji bodo nadzorovali iste finančnike kot prej. Pa menda ja ne mislite, da bodo regulatorji, ki so pred finančno krizo mižali, zdaj nehali mižati?« Marcel Štefančič, jr. (iz knjige)

978-961-6803-24-3 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/s/o/somrak.jpg 978-961-6803-24-3
28.9 EUR 2021-03-12 Zaloga: Na zalogi

Zadnji blišč somraka

Zadnji blišč somraka Marcel Stefančič jr.

Vzpon in propad ideologije prostega trga

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 144 zlatnikov = 1,44 €.
MARCEL ŠTEFANČIČ, JR. (1960), po izobrazbi magister filozofije, je voditelj televizijske oddaje Studio City, filmski kritik, publicist in avtor mnogih knjig, ki tudi v tretjem tisočletju sistematično in angažirano spremlja družbeno-ekonomsko dogajanje po vsem svetu. Od začetka svetovne gospodarske krize sredi leta 2008 je Štefančič pedantno, z njemu lastno eruditsko strastjo, ki jo je križal z mnogimi primeri iz sodobne popularne kulture, obdelal vse pomembne vidike delovanja neoliberalnega kapitalizma in jih združil v napeto analizo družbene aktualnosti.
Cena: 28,90 €

Podrobnosti artikla Zadnji blišč somraka

ISBN 978-961-6803-24-3
Leto izdaje 2011
Število strani 394
Dimenzije 15 x 21
Vezava Trda vezava
Izdal Založba UMco
Avtor Marcel Stefančič jr.

O avtorju Zadnji blišč somraka

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).