Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Zajtrk prvakov

Na zalogi
SKU
9789616767774
Dodaj v primerjavo
Cena 9,99 €
Kaj vse se lahko pripeti, ko se srečata samotna, suha, še kar stara bela moža na svetu, ki hitro umira? Do bizarnega srečanja nas privede pletež kritike ameriške družbe in znanstvene fantastike, na debelo prežet z ostrim humorjem. Ne gre drugače, z nami je Vonnegut v svojem najboljšem: groteskno parodičnem, neizprosno ščemečem razbijanju mitov o Ameriki kot indijskokoromandijski sanji.
Dodaj na seznam želja

Kaj vse se lahko pripeti, ko se srečata samotna, suha, še kar stara bela moža na svetu, ki hitro umira? Do bizarnega srečanja nas privede pletež kritike ameriške družbe in znanstvene fantastike, na debelo prežet z ostrim humorjem. Ne gre drugače, z nami je Vonnegut v svojem najboljšem: groteskno parodičnem, neizprosno ščemečem razbijanju mitov o Ameriki kot indijskokoromandijski sanji. Neolikan je, vročekrven in neusmiljen, ko govori o rasizmu, trgovskem pohlepu, hujskaštvu, ekologiji, licemerstvu, kapitalizmu, imperializmu.

Vedno znova navdušujoči roman, ki se nikdar ne upeha, je Vonnegut razgibal s preprostimi, iskrenimi, duhovitimi risbami, ki so vsaj tako povedne kot njegov pisani, satirični jezik. Ta z lahkotnostjo frkne od političnih vprašanj, eshatologije, teologije in statistike do spolnosti, straniščnih grafitov in tehnik prodaje avtomobilov. »Amerika?« porečete. Tako gre to.

"Iz bolj zaposlenih delov možganov požene misel: Nekdo, od nekoč do nekoč, poskusil je. Gong naznani konec raztegnjenega obdobja telečjega buljenja. V srečni, pravični in razumni deželi nesrečnih zemljanov veliki humorist ustvari paradoks. Dejanje, ki se razplamteva od ponosa, je nepreklicni tour de force. Navidez ravnodušni, ki ne odvrnejo na vprašanje Kaj je smisel življenja?, ob dvanajstem udarcu ure napno oči, ušesa in vest – in pogoltnejo prvi bacil epidemije zastrupitve misli. In tako dalje. Ostudno nepravično bi bilo izvreči dlakocepsko podrobnost več. Hej, človek, bon voyage!"
(Tjaša Koprivec, urednica)


RECENZIJE:

... eden največjih ameriških pisateljev in eden največjih svetovnih humoristov. Samo največji humoristi so namreč pogruntali, da je humor toliko bolj žlahten, kolikor večje tragedije se loteva.
- Branko Gradišnik

Vonnegut je ilustriral tudi svoj roman Zajtrk prvakov iz leta 1973. Ilustracije so romanu dodale humorni vizualni element ...
- mmc rtv slo


Z na videz naivnimi in preprostimi opisi dregne v vsa najbolj problematična mesta ameriške družbe in jih tako razkrije v vsej njihovi bedi. 
- Nina Sivec, AirBeletrina

... v romanu se preplete, kompozicijsko spretno, precej zgodb in usod. Gre za knjigo s slikarskimi intervencijami, kot bi bili z drugega planeta, nas seznanja z najbolj osnovnimi fakti o življenju ...
- Matej Bogataj, Mladina

Vonnegut je George Orwell, Dr. Caligari in Flash Gordon, spojen v enega pisatelja ... Ekscentričen, vendar moralen nori znanstvenik. 
- Time

Svobodomiselno, divje in izjemno ... Edinstveni Vonnegut.
- Publishers Weekly 

Nezaslišano, duhovito, provokativno, neodložljivo, bleščeče, poživljajoče, povzdigujoče, razsvetljujoče in mojstrsko.
- Spectator

Velika mera duhovitosti in igrivosti ... ustvarjeno je celo vesolje nereda.
- Guardian

Včasih se zdi, kot da bi se Voltaire vrnil in ustvaril satiro na podlagi grozljive Amerike, ki je plastična in za enkratno uporabo.
- Sunday Times

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789616767774
Leto izdaje 2010
Število strani 285
Dimenzije 16,0 x 24,0
Vezava Mehka
Izdal Sanje
Avtor Kurt Vonnegut
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Zajtrk prvakov
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Zajtrk prvakov

Cena 9,99 €