Zakaj je branje pomembno? 21 razlogov ZA

 


1. Knjige imajo moč, da vam spremenijo življenje, saj so največje ideje v zgodovini človeštva našle svoje mesto na straneh knjig.

2. Ponujajo nam številne nasvete, ki jih lahko preizkusite tudi v praksi in to znanje uporabite v svojo korist.

3. Vaše telo potrebuje rekracijo, da ostajate zdravi, krepiti pa morate tudi svoj um – najpreprosteje z branjem.

4. Branje je »vodeno razmišljanje«, saj takrat možgani izvajajo kompleksne duševne funkcije, kot so pomnenje, domišljanje, sklepanje, povezovanje ...

5. V našem umu se skriva nešteto potencialov in preko branja se jim lahko zelo približamo, jih odkrijemo ter razvijamo. Postanete lahko aktivni ustvajalci svoje prihodnosti.

6. Branje vam pomaga postati bolj zanimiva osebnost, saj skozi knjige spoznavate nove dimenzije, svetove, odkrivate neznano, razbijate okostenele predsodke in širite svoja obzorja. Branje prav tako spodbuja vašo domišljijo.

7. Branje knjig vas bo vedno in povsod zabavalo. Z dobro knjigo v torbi vam nikoli več ne bo dolgčas, ne med vožnjo z vlakom, v čakalnici, med počitnicami …

8. Dobra knjiga vas lahko v mislih odpelje v kraje, tako realne kot fantazijske, ki jih še niste obiskali. Lahko vas prestavi tudi v druga časovna obdobja, ki jih sami nikoli ne bi mogli doživeti.

9. Branje vas seznani z osebnostmi, poklici in ljudmi, ki jih še niste imeli priložnosti spoznati.

10. Branje je vpogled v tuje izkušnje in beg v lastne sanje, spoznavanje sebe, drugih, različnih uporabnih informacij, nasvetov ter koristno kratkočasenje.

11. Branje knjig je zelo pomembno za človeka, saj s tem razširi svoj besedni zaklad, poveča koncentracijo, spodbuja domišljijo ter razmišljanje o prebranem. Ponuja intimen čas zase, v katerem se lahko poglobimo v lastne misli.

 

12. Knjige vam ne ponujajo le številnih podatkov, koristnih za vašo splošno razgledanost, ampak lahko v njih najdete tolažbo in dragocene nasvete, kadar se v življenju prestopate na mestu.

13. Ob branju knjig pozabimo na stresen dan, saj knjige zlahka zamotijo.

14. Branje lahko pomirja kot nič drugega. Poleg tega se moramo ob branju usesti in mirovati - gre za svojevrstno meditacijo.

15. Mnogokrat mislimo, da vemo, česa si resnično želimo v življenju. Pa vendar ob branju odkrivamo stvari, ki jih prej nismo vedeli o sebi. Misli nam odtavajo k rečem, ki bi jih resnično radi počeli, in kaj hitro pričnemo o tem pogosteje premišljevati. Isti cilji se nenehno pojavljajo in tako spoznamo, kaj si zares želimo.

16. Življenje v povprečnosti vam ne bo prineslo sreče, ki si je zaslužite. Dovolite, da vas knjige navdihnejo k spremembam, s katerimi že od nekdaj želite obrniti stvari na bolje. Le na ta način vam bo uspelo.

17. Branje otrokom že od najzgodnejšega obdobja naprej je najboljša oblika poučevanja. Med branjem otrok posluša jezik, v katerem pripovedujete, in s tem mu pomagate, da svoje misli spremeni v besede ter se istočasno uči osnovnih pravil uporabe jezika.

18. Z branjem vašemu otroku ne vzbujate le občutkov vzajemnosti in bližine, temveč ga hkrati tudi učite, kako razumeti lastna čustva in čustva drugih, sprejemanja družbenih načel in odnosov ter spodbujate njegov razvoj govora, spomina in sklepanja.

19. Knjige predstavljajo svet, ki ga je že nekdo odkril. Omogočajo nam, da ne odkrivamo že odkritega ter nas seznanjajo z zemljevidom znanega sveta.

20. V vsaki knjigi lahko najdete veliko novih idej. Morda ideje ne bodo absolutno nove, a bodo vsekakor nove za vas, v kolikor jih poprej niste poznali.

21. Obstaja rek, ki pravi, da se pot proti znanju začne z obračanjem strani. Zato ne čakajte, čim prej obrnite prvo stran …

Back to Top