V vrečki ni artiklov.
Zavedanje

Zavedanje

Duhovnost pomeni prebujenost. Mnogi, četudi se tega ne zavedajo, spijo. Rodijo se speči, živijo speči, speči se poročijo, speči vzgajajo otroke, tudi umro speči, ne da bi se sploh kdaj prebudili. Nikoli se ne zavedajo lepote tega, kar imenujemo "človeško življenje".

Znano je, da so vsi mistiki - pa naj gre za katoličane, kristjane ali nekristjane in ne glede na to, kakšna je njihova religija, - soglasni v tem: da je vse dobro, da je vse vredu. Četudi je vse zmedeno, je vse dobro. Pravzares čuden paradoks. Toda žalostno je, da se večina nikoli ne zaveda, da je vse dobro, ker spijo. Tlači jih mora.

Knjiga je postala klasika takoj po izidu. Tako gledajo nanjo vsaj tisti, ki so jo skozi leta prebrali po dvakrat ali večkrat. Lahko bi ji rekli tudi esejistična humoristična grozljivka v gledališču ega, saj duhovito obravnava vsa področja, kjer se ljudje istovetimo z vsem, kar nismo.

"Grozljivost" pride do izraza, ko nam avtor iz stavka v stavek brezkompromisno osvetljuje, da sploh nič od vsega nismo in da so vse identitete namišljene, čeprav niso njihove posledice (trpljenje in nasilje) prav nič namišljene, ampak krvavo resnične. Svoboda nastopi šele, ko so identitete v praksi prepoznane kot zgolj relativne in prividne utrdbe ega.

978-961-6748-47-6 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/z/a/zavedanje_1.jpg 978-961-6748-47-6
12 EUR 2020-02-25 Zaloga: Na zalogi

Zavedanje

Zavedanje Anthony De Mello

Izšel je 2. natis priljubljene knjige Zavedanje, avtorja Anthonyja de Mella. Po svetu je postal priljubljen kot duhovni pisatelj. Pisal je lahkotno, konkretno, slikovito, humoristično, a hkrati izzivalno. Prebuditi namreč želi človeka, ki si zastavlja temeljna življenjska vprašanja o sreči, trpljenju, tesnobi, osvoboditvi, ljubezni.
 
Cena: 12,00 €

Podrobnosti artikla Zavedanje

ISBN 978-961-6748-47-6
Leto izdaje 2017
Število strani 176
Dimenzije 10,5 x 20,0
Avtor Anthony De Mello
Vezava Mehka vezava
Izdal Založba Dravlje
Kategorija Veliki duhovni učitelji

O avtorju Zavedanje

   

Anthony de Mello (1931-1987) je bil Indijski jezuit, mistik in duhovni pisatelj.

Rojen v Santa Cruzu v Indiji v katoliški družini. Že od ranega otroštva se je želel pridružiti jezuitom. Na srednji šoli, ki so jo vodili jezuiti, se je izkazal kot dober učenec, še posebej nadarjen za medčloveške odnose. Rad so ga imeli sošolci in učitelji. Kljub nasprotovanju staršev se je z nedopolnjenimi šestnajstimi leti pridružil jezuitom v Bombayu.

V Španiji je študiral filozofijo, v Indiji pa teologijo. Leta 1961 je bil posvečen v duhovnika. Po diplomi je v ZDA študiral psihologijo. Gladko je govoril dva indijska jezika, angleško in špansko. V Rimu se je dokončno zaobljubil leta 1965. V Indiji je opravljal različna služenja. Leta 1972 je ustanovil in vodil Inštitut za pastoralno svetovanje in duhovnost, pozneje preimenovan v Inštitut Sadhana  (»pot do Boga«). Umrl je nenadne smrti, na potovanju v New Yorku.

Na začetku jezuitskega služenja je pojmoval katoliško doktrino precej dobesedno, sčasoma pa je prerasel rigidnost in začel širiti srčno duhovnost. Do konca je bil lojalen cerkvi in ljubljenemu jezuitskemu redu, čeprav je njegovo pisanje presegalo vsakršne okvire organizirane religije. Združeval je krščanske koncepte z vzhodnjaškimi tradicijami, sodobno psihologijo in duhovne vaje Ignacija Lojolskega, ustanovitelja jezuitskega reda. Želel je narediti katoliško cerkev res KATOLIŠKO, namenjeno vsem ljudem, kristjanom, nekristjanom in dvomljivcem.

Potoval je po celem svetu, pisal duhovne knjige, vodil duhovne vaje in seminarje. Njegove knjige so hitro postale uspešnice, ne samo pri katolikih, ampak pri ljudeh vseh verstev sveta kot tudi pri tistih, ki ne pripadajo nobeni organizirani religiji. Prevedene so v več kot dvajset jezikov. Uspeh njegovih knjig in videokaset s predavanji, ki pogosto presegajo katoliško doktrino, je po njegovi smrti sprožil poskuse nekaterih vatikanskih kardinalov, da bi prepovedali izdajanje de Mellovih knjig.

De Mello je ljubil zgodbe: »Najkrajša razdalja med človekom in resnico je zgodba.«  Njegova predavanja in seminarji so pri mnogih ljudeh povzročili globoke notranje spremembe. Bil je zabavljač, pripovedovalec zgodb in izzivalec. Prikazoval je reči na neobičajne načine in vodil ljudi, da so prišli v stik sami s seboj in mnogi so poročali o doživetju globokega notranjega miru. Vedel je, da raje kot veliko besed o Bogu, ljudje želijo začutiti Boga.

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(5)
4
(1)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).

Ocene in komentarji

SPELA

Objavljeno 12.09.2014

knjiga, ki jo je vredno prebrati vsakič znova in

knjiga, ki jo je vredno prebrati vsakič znova in katera je ob desetem branju še vedno tako dobra kot ob prvem.

GOST

Objavljeno 12.09.2014

Odlična knjiga. Žal mi je le lahko da je nisem

Odlična knjiga. Žal mi je le lahko da je nisem prej prebrala. Ključ do mira v življenju je točno to kar piše de Mello. Odlični primeri in pojasnitve. Pripočam tudi njegove ostale knjige. Mojčica

MAJA

Objavljeno 12.09.2014

Prišla je točno v trenutku, ko sem to potrebovala.

Prišla je točno v trenutku, ko sem to potrebovala. In razbila vse iluzije, ki so se nagrmadile v meni skozi leta. Ko odvržeš vse, prideš v stik z resničnostjo. Zopet si srečen. Brezpogojno. Vse to želim tudi vam.

JULIJA

Objavljeno 12.09.2014

Knjigo sem prebrala že pred leti, pa jo bom še

Knjigo sem prebrala že pred leti, pa jo bom še enkrat. Najbolj v spominu mi je ostala zgodba, ko je lev odraščal med ovcami, je tudi sam mislil, da je ovca, bil je nežen in igriv, ter je veselo poskakoval v čredi, dokler se nekega dne ni zagledal v odsevu vode in ugotovil, da je drugačen!!! Vse nam je dano, le izkoristiti je treba talente!

JOŽI

Objavljeno 12.09.2014

Luštna knjiga, za nasmeh na ustih ..

Luštna knjiga, za nasmeh na ustih ..

JOŽEF

Objavljeno 12.09.2014

zelo poučna knjiga ta človeka postavi v

zelo poučna knjiga ta človeka postavi v razmišlanju na realna tla
lJože

Oglejte si tudi