Kaj je moč uma in kaj je zavest?


Zavest (ang. consciousness) se od zavedanja (ang. awareness) razlikuje po tem, da obstaja ne glede na to, ali se je mi zavedamo ali ne. Zavest se povezuje z različnimi pojmi, kot so um, introspekcija, izkustvo, dojemanje in volja. Najpreprosteje bi jo lahko opisali kot zavedanje notranjega oziroma zunanjega obstoja.

  

Kljub temu, da se o njej že dolgo krešejo mnenja med filozofi in znanstveniki, si še vedno nismo edini, kaj točno zavest opredeljuje. Morda se strinjamo samo o tem, da obstaja zavest (zavest posameznika, nadzavest, višja zavest, kolektivna zavest, nova zavest…). Zavest se opredeljuje vse od preprostega stanja budnosti do zavedanja lastnega jaza in duše, ki ju prepoznamo s pogledom navznoter, lahko gre tudi za tok vsebine, mentalno stanje, dogodek ali proces možganov,  morda pa zavest predstavlja tudi krmiljenje našega uma. In kakšna je moč uma?


Kako lahko zavest in moč uma opredelimo


Danes prevladuje stališče, da gre pri zavesti za mentalno stanje, proces v možganih, kar izhaja od filozofa Johna Locka in Descartesa (ki enači zavest z umom, Cogito ergo sum, Mislim, torej sem), vse pa je nastalo po renesansi (ki je človeka postavila v središče vsega) in nastopu pozitivizma v znanosti. Filozofi zavest še vedno doživljajo širše, vključena je tudi introspekcija, notranje življenje človeka. Seveda se človek še naprej sprašuje, ali lahko zavest enačimo s svojo intuicijo, od kod zavest prihaja, ali zares obstaja samo v možganih oziroma kot del možganov in izven njih ne obstaja.

 

Še toliko ne vemo – morda pa je tudi zavest še en subjektivni pojem? Ali zavest umre z našim telesom ali ne? Nenazadnje je treba vzeti pod drobnogled tudi zavest s stališča sodobne medicine, ki zavest povezuje z odzivnostjo. Veliko filozofov zavest tudi povezuje z izkustvom, zato po mnenju nekaterih znanstvenikov zavest imajo tudi določene živali. Poznamo tudi različna stanja zavesti, vse od polne zavesti do spremenjenih stanj zavesti (spanje in sanje – lucidna zavest) in stanj, v katerih naj bi bila zavest odsotna (koma in smrt), vendar tudi na tem področju potekajo še mnoge raziskave. Sama moč uma je tudi skrita v tančico in se vsak dan bolj razkriva kakšna je res dejanska moč uma. Vemo da je naša moč uma neskončna vendar se iščejo poti do te moči uma….čas bo pokazal kakšna je res naša moč uma.


Vsak človek si lahko zavestno izbere usodo, vendar pa je za to potrebno spoznanje, da je za samouresničenje odločilno preseganje na egu temelječega stanja zavesti. To se zgodi, ko človek ozavesti svojo pravo naravo in spozna resnično notranje Bitje, ki biva v vsakomur izmed nas. 


V knjižni rubriki zavest in moč uma priporočamo knjige: Biologija prepričanjVaša neskončna moč obogatetiZdravljenje notranje lučiPlacebo ste viUpravljalec realnostiBodi ti, spremeni svetIntuicijaSpreminjamo sebe, spreminjamo svetBiocentrizemMoč vaše podzavesti.

Zavest in moč uma

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 71

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 71

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top