Zdravje je nadvse širok pojem, ki je včasih vključeval samo pojem fizičnega zdravja (zdravja oči, dihal, kosti…), torej zdravja telesa. Zdrav je bil, komur je telo normalno delovalo, seveda pa so se vmes pojavljale tudi bolezni.

Kasneje pa je Svetovna zdravstvena organizacija v zdravje vključila ne samo zdravje fizičnega telesa, ampak tudi vsesplošno dobro počutje, kar vključuje tudi mentalno, psihično in socialno dobro počutje, torej zdravje ne pomeni več samo, da ni bolno naše telo, ampak se je pojem bistveno razširil – zdravje duha in telesa.

Sčasoma se je zdravje začelo povezovati ne samo s stanjem, kakršno je omenjeno zgoraj, ampak tudi z vzdržljivostjo, ki pa je dinamičen pojem. Čeprav marsikdo meni, da je definicija, ki vključuje tudi mentalno, psihično in socialno zdravje, preveč široka in ohlapna, pa zagotovo ni vnemar upoštevati vpliv spopadanja s stresom, usvajanja novih veščin, ohranjanja odnosov in drugih vidikov zdravja, ki nam pomagajo do vzdržljivosti, zdravja pa se lahko potemtakem naučimo in ga okrepimo.

Zdravje se ne povezuje samo s skrbjo za fizično (zdravje in šport, npr. tek, telovadba, tenis..), čustveno, mentalno in psihično zdravje, ampak se nanaša tudi na socialno dimenzijo, ki se povezuje z zdravimi skupnostmi, mesti in okolji.

Na naše zdravje seveda vplivajo številni dejavniki, kot so naše korenine, življenjski slog, družbeni stan in finančno stanje. Izkazalo se je tudi, da na zdravje močno vpliva tudi vsakodnevni stres in naša sposobnost spopadanja z njim. V 21. stoletju se večji poudarek daje tudi samo-oceni lastnega zdravja, kar pomeni, da naj bi se lahko nekdo počutil zdravega tudi, če ga muči več kroničnih bolezni. Takšen koncept se seveda razlikuje od koncepta zdravja, ki daje poudarek na zmanjševanju pojavnosti bolezni.

Skrb za zdravje je tako zunanja (zdravstvo) kot tudi notranja (skrb za ustrezen življenjski slog na ravni posameznika in družbe). Z zdravjem se ne povezuje samo klasična medicina, ampak postajajo vse bolj priljubljene tudi alternativne oblike zdravljenja.

V kategoriji zdravje in Alternativna medicina priporočamo avtorje: T. Colin Campbell, Thomas M. II Campbell, Mantak Chia, Anthony William, David Wolfe, Luis S. R. Vas, Maria Treben, Hipokrat, Victor Archuleta, Joe Dispenza, Barbara Ann Brennan, Dr. Joseph Mercola, Chris Idzikowski, Lora Pavilack, Nikki Alstedter, Michel Montignac, Donna Eden, dr. Li Wu, Lucy H. Pearce, Dr. Vinod Verma

Med slovenskimi avtorji za zdravje in Alternativna medicina pa priporočamo: prvo uradno zeliščarko v Sloveniji Terezija Nikolčič, Sanja Lončar, Darja Rojec, Maria Ana Kolman, Minka Gantar, Darja Lovšin, Vesna Juvan, Marjan Ogorevc, Ivan Soče, Tadej Pretner.

Zdravje in Alternativna medicina

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 416

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 416

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top