Kaj je odvisnost, in kako poteka zdravljenje odvisnosti? Pri veliko ljudeh je prvi korak na poti zdravljenja odvisnosti priznati si, da so odvisni od substanc, kot so alkohol, droge in kajenje, dandanes pa poznamo tudi druge vrste odvisnosti sodobne civilizacije, kot so odvisnost od nakupovanja, od iger na srečo, od spleta, od spolnosti in odvisnost od računalnika, ter telefona.

Zdravljenje odvisnosti je kompleksen proces, pri katerem pa je treba poiskati tudi program zdravljenja, ki pomaga povrniti zdravje, dobro počutje in srečo. Na voljo so različni programi zdravljenja odvisnosti, ki so na voljo, vse od skupinske in individualne psihoterapije, skupin za samopomoč do rehabilitacijskih centrov. Zdravljenje odvisnosti lahko poteka v bolnišnici ali izven nje. Seveda ni enega samega čudežnega recepta za zdravljenje odvisnosti, zato je potrebno poiskati program zdravljenja, ki se prilega konkretni osebi in ji pomaga do uspešnega premagovanja odvisnosti.

Vsako zdravljenje odvisnosti terja obilo moči volje in samodiscipline, obenem pa je pomembno vedeti tudi, da nismo sami. V skupinski terapiji zdravljenja odvisnosti se med seboj spoznajo ljudje, ki si lahko zaradi podobnih izkušenj med seboj pomagajo, saj razumejo, kaj nekdo na začetku poti prestaja. Seveda je pomembno tudi, da se pri zdravljenju odvisnosti vlaga veliko truda v okrevanje, ki pomaga ohraniti na novo pridobljene zdrave življenjske navade tudi po koncu zdravljenja odvisnosti.

Izkazalo se je, da so najuspešnejši programi zdravljenja odvisnosti tisti, pri katerih so posamezniki v samem programu aktivno vključeni v svoje zdravljenje. Na voljo so tudi različna zdravila, ki so lahko pri samem zdravljenju odvisnosti v pomoč. V določenih, hujših, primerih je potrebna tudi zunanja intervencija najbližjih. Psihoterapevtska pomoč pri zdravljenju odvisnosti se zelo razlikuje od primera do primera, najpogosteje pa se uporabljajo kognitivna vedenjska, izkustvena in holistična terapija. Zelo so znane tudi skupine za samopomoč, kot so Anonimni alkoholiki in podobno, ki se ravnajo po programu dvanajstih korakov zdravljenja odvisnosti.

V sloveniji velja zdravljenje alkoholne odvisnosti med prvih 5 odvisnosti.

V knjižni rubriki  zdravljenje odvisnosti priporočamo knjige: Sužnji zaslona, Pot samouresničevanja.

Zdravljenje odvisnosti

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

3 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

3 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top