Zelišča so rastline z aromatskimi lastnostmi, ki se uporabljajo za izboljšane okusa hrane, v medicinske namene in dišave, v kar ne sodijo zelenjava in druge rastline, ki se uporabljajo zardi makrohranil. V kulinariki se zelišča razlikujejo od začimb, nanašajo pa se predvsem na zeleni listnati del oziroma cvet rastline, ki je lahko svež ali posušen, začimbe pa nastanejo iz drugih delov rastlin. Kulinarična zelišča se od zelenjave razlikujejo po tem, da se uporabljajo v majhnih količinah in samo za izboljšanje posameznega živila.

Zelišča so lahko trajnice (timijan, sivka), dvoletnice (peteršilj) ali enoletnice (bazilika). Poznamo tudi grmovja, kakršen je rožmarin. Zdravilna zelišča slovijo po svojih fitohranilih, ki naj bi delovala zdravilno, zato so jih začeli uporabljati že v prazgodovinski medicini, obstajajo pa tudi dokazi za uporabo zelišč pri Sumercih in drugih antičnih ljudstvih.

Pri zeliščih in zdravilnih rastlinah je treba spregovoriti tudi o zeliščni kozmetiki, ki se je začela uporabljati na Zahodu pred približno šestimi stoletji. Na voljo so v različnih oblikah, vse od krem, losjonov, krem za obraz, naravnih dišav, praškov, olj za telo, deodorantov in krem za sončenje. V Indiji se zelo veliko uporabljajo tudi ajurvedska olja, ki vsebujejo izvlečke iz zelišč.

Zdravilne rastline se uporabljajo predvsem v tradicionalni medicini že od prazgodovine, saj rastline sintetizirajo več sto različnih kemičnih spojin, s katerimi se branijo pred žuželkami, boleznimi in drugim, kar imenujemo fitokemikalije. Tako zelišča kot zdravilne rastline so se uporabljali tudi v starem Egiptu, Rimu in drugih kulturah. Seveda so za njihovo delovanje potrebne še dodatne raziskave.
Zdravilne rastline pa imajo svojevrstne učinke in svojevrstno uporabno. Danes so najbolj pogoste zdravilne rastline za jetra, oči, srce in artritis.

Uporaba zelišč in zdravilnih rastlin je danes še vedno bolj priljubljena na Vzhodu kot na Zahodu, predstavljajo pa zelo veliko industrijo na svetovni ravni. Seveda ne smemo pozabiti na vzdržnost in trajnostnost uporabe vseh zelišč in zdravilnih rastlin.

V knjižni rubriki  zelišča in zdravilne rastline priporočamo knjige: Čaji dobre misli Terezije Nikolčič - 101 zelišče za ljudi in živali, Hildegardino zdravilstvo od A do Ž, Ščepec ustvarjanja, Zeliščni čaji, Zelišča za telo in dušo, Zdravilne rastline na Slovenskem, Kuhinjska zelišča, Čaji iz zelišč in sadežev, 300 vprašanj o zeliščih.

Zelišča in zdravilne rastline (učinki in uporaba)

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 32

Stran
na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 32

Stran
na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top