Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Zen in umetnost doživljanja sreče

Na zalogi
SKU
978-961-92121-1-0
Dodaj v primerjavo
Cena 15,90 €

Preprosta in duhovita knjižica je jedrnato berilo za vsakogar, ki se spopada z vsakodnevnim stresom, ki stremi za duhovnim napredkom, in ki si prizadeva izboljšati svoje telesno, čustveno in duševno počutje. Dobrodejen je že sam pogled na nekoliko čudaškega trebušastega Budo na naslovnici, čigar širok nasmeh je kar nalezljiv!

Dodaj na seznam želja

PREBERITE EKSKLUZIVNI INTERVJU Z AVTORJEM >>

Zen in umetnost doživljanja sreče

Preprosta in duhovita knjižica je jedrnato berilo za vsakogar, ki se spopada z vsakodnevnim stresom, ki stremi za duhovnim napredkom, in ki si prizadeva izboljšati svoje telesno, čustveno in duševno počutje. Dobrodejen je že sam pogled na nekoliko čudaškega trebušastega Budo na  naslovnici, čigar širok nasmeh je kar nalezljiv!

Zagotovo ste že slišali za rek, češ da sreča pride in hitro mine. In če temu niste verjeli, ste imeli še kako prav! Terapevt Chriss Prentis nam namreč z nazornimi razlagami dokazuje, da je sreča res na dosegu roke, in da lahko tudi sami dosežemo dolgotrajno stanje srečnega človeka, pa čeprav smo morda  prepričani, da nam življenje še malo ne prizanaša.

Vse kar se nam zgodi, je absolutno najboljši možno dogodek

Avtor nas najprej dobrohotno popelje onstran meja naših običajnih razmišljanj, in sicer z izhodiščno resnico, da smo mi sami ustvarjalci svojega lastnega življenja. Mi sami namreč uravnavamo potek dogodkov v svojem življenju, in to z osebno filozofijo, ki usmerja naše odzive. Razkrije nam tudi spoznanje,  da je sleherni dogodek, ki nas doleti, absolutno najboljši dogodek, ki se nam sploh lahko zgodi.  In to moramo razumeti dobesedno in ne v smislu, češ da je še tako slaba stvar za nekaj dobra. Med absolutno najboljše možne dogodke, ki se nam sploh lahko pripetijo, namreč spadajo tudi vsi tisti dogodki, ki nam prinašajo neprijetnosti, izgubo in bolečino… in ko si to enkrat to spoznanje vtisnemo v zavest, je tudi konec obžalovanja.

In od kod prihaja sreča? Vedno od znotraj in nikoli iz zunanjega sveta. Prikliče jo namreč prav naša miselna naravnanost, naše dojemanje zunanjih okoliščin.

Srečno življenje

Chriss Prentiss nam razkrije tudi to, kako razmišljati s celotnim telesom in zakaj je tako zelo pomembno, kakšne družabnike si izbiramo. Avtorjev nauk o tem, kako lahko na osnovi Univerzalnega zakona vzroka in učinka prenovimo svojo osebno filozofijo ter na ta način postanemo ustvarjalci svoje srečne prihodnosti, pa je morda največji dragulj te knjige. Avtor je črpal tako iz bogate zakladnice vzhodnjaške in zahodnjaške modrosti kot tudi iz sodobne znanosti. Razlago univerzalnih resnic pa je začinil še z duhovitim opisom svojih, včasih kar grozljivih izkušenj. Z pomočjo zgodb in nasvetov boste zaživeli srečno življenje - ne glede na situacijo v kateri ste.

Njegovemu povabilu, naj se pridružimo njegovemu radostnemu pogledu na svet, se nikakor ni moč upreti …

"Bistvena značilnost te knjige je, da verjetno na doslej najbolj izviren, zahodnjaškemu načinu razmišljanja prilagojen način izraža zenovski pogled na življenje. Tega sicer ne verjamemo zlahka, toda življenje pač ni tisto, kar MISLIMO, da je. Temeljna človekova zaznava je naravnana predvsem na minljivo bivanje v fizičnem svetu. Po vzorih iz okolice ga poskušamo čim bolj obvladovati s svojimi intelektualnimi sposobnostmi in verjamemo, da velja stvari podrediti logičnim razlagam. In kadar kaj ne deluje, si jih razum neredko preprosto izmisli. Toda ko smo sami s seboj – če smo dovolj iskreni – ugotovimo, da življenje pravzaprav kljub temu ne teče vedno v domišljeno, želeno in pričakovano smer. V ozadju tiho teče kompleksen proces izravnavanja naših karmičnih dolgov, ki jih sicer ne vidimo, a jih preprosto ne moremo zaobiti. Tok življenja nas tako ali drugače prisili, da se skozi težave spreminjamo, medtem pa ozaveščamo nova spoznanja. Težave imamo predvsem s sprejemanjem dejstva, da nas življenje včasih ne uboga. Naš um seveda ima možnost »svobodne« izbire, vendar takrat naši duši zmore naložiti tudi nova bremena. Tu seveda lahko izbiramo …

Zenovski tradicionalni pristop se pogosto zdi nekoliko vzvišen nad modrovanjem logikov in le-te rad šokira z navidezno nesmiselnimi ugankami. S preprosto mislijo, da vsako težavo sprejmemo z naravnanostjo, »da je to pač najbolje, kar se mi lahko zgodi, saj bom smisel šele doumel«, Chris Prentiss na izviren način presega zahodnemu bralcu pogosto težko prebavljive, običajne zenovske uganke. Ljudje smo različni, zato je tudi toliko različnih poti. Izkušnje kažejo, da na Zahodu zenovsko literaturo pogosto prebirajo svobodomiselni ljudje, ki jim niti ni toliko mar za budizem, temveč so nagnjeni k nenavadnim stvarem nasploh in imajo radi nekoliko šokantne efekte.

Ta knjiga bralca šokira zlasti z izvirno preprostimi povezavami iz vsakdanjega življenja in omogoča lažje sprejemanje neizrekljivega – tistega, kar smo nekje med vrsticami že izvedeli, morda tudi verjeli, a se nas tedaj ni dovolj globoko dotaknilo, ker ni bilo dovolj smiselnih povezav. Odlično napisana knjiga, toda ne pozabimo – zen je praksa. Uporabite ga."
Roman Leohar, učitelj ozaveščanja bivanja skozi AikiDo  --- več informacij www.aikido.si

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-92121-1-0
Leto izdaje 2007
Število strani 155
Dimenzije 11,4 x 18,0
Vezava Mehka
Izdal Zavod Gaia planet
Avtor Chris Prentiss
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Zen in umetnost doživljanja sreče
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Zen in umetnost doživljanja sreče (3. natis)

Cena 15,90 €