Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Ženska proste reje

Na zalogi
SKU
9789610704485
Dodaj v primerjavo
Cena 19,90 €

Ženska proste reje je družbeno angažiran roman, pripoveduje o ženskah in o moških, naravi in družbi, življenjskih izbirah in o svobodi.

Dodaj na seznam želja

Zgodba glavne junakinje Mirne se prične v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja in zaključi v dvajsetih letih novega tisočletja, največji del se dogaja v Ljubljani, čeprav Mirna kot mlada tudi mnogo potuje, predvsem po Evropi, ki jo čuti za svojo širšo domovino.

Mirna je sprva Afrodita, fokus njenega bivanja je iskanje ljubezni, v tem obdobju največ potuje in ob tem opazuje svet, ne da bi si ustvarjala sodbe o tem, kar vidi. Ko jo življenje posrka v temine in globine, mora odrasti in se preleviti v Ateno. Mirna postane samostojna, zrela ženska, mama, žena, prijateljica, strokovanjakinja na svojem področju. O svetu začne razmišljati kritično in angažirano, njena osebna zgodba se umika zgodbi o skupnosti, v kateri živi. Skuša vplivati, nagovarjajo jo družbeno relevantne teme. Vedno, ko je pred pomembnimi odločitvami, namesto varnosti izbira svobodo. Pri svojih razmislekih se opira na naravo. Morda zato, ker hodi po svojih poteh, izgleda vedno bolj osamljena, a ona svojo svobodo in svoje znanje doživlja kot vzvod, s katerim lahko vpliva na družbo.

V poznih letih Mirna postane Hestija, varuhinja ognja v domačem ognjišču, kot svoj dom Mirna dojema ves svet. Vse njene bitke so že davno mimo, zdaj poskuša z mirno in tiho močjo vsaj malo spreminjati svoje družbeno okolje. Spet gleda svet, tokrat ga vidi čisto drugače, kot v mladosti. Se je spremenil svet? Se je spremenila ona? Razmišlja o življenjskih izbirah in o poteh, po katerih je hodila, o ljudeh, ki jih je imela rada, o življenjskih odločitvah in o tem, kam gre človeštvo na valu rušilnega neoliberalizma.

Odlomek iz knjige:

Srce ji je divje razbijalo, sunkovito je dihala in v glavi čutila pritisk. Odeja, s katero je bila pokrita in rjuha, ki je prekrivala vzmetnico, sta bili vlažni od potu. Preden je odprla oči, ni vedela kje je in ni vedela, ali je bilo res ali je le sanjala.

»Doma sem. Slišim Majo, ki prihaja iz svoje sobe. Zdaj zdaj bom zagledala njen mali obrazek in radovedne oči,« si misli. »Samo sanje so bile.«

Ni pa si rekla »vse je dobro.«

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789610704485
Leto izdaje 2021
Število strani 245
Dimenzije 14,7 x 21,0
Vezava Mehka
Izdal Samozaložba
Avtor Alenka Stanič
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Ženska proste reje
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Ženska proste reje

Cena 19,90 €