Kaj je življenje duš in kaj je reinkarnacija?? Verjetno so to neskončna vprašanja…Duša v številnih tradicijah velja za esenco živega bitja. Veliko tradicij dušo enači s psiho (gr. psikhe, psikhein – dihati), ki se nanaša na naš mental, zavedanje in spomin. Nekateri menijo, da je duša smrtna in umre skupaj s telesom, drugi pa, da je nesmrtna in ob smrti zapusti telo ter živi naprej (reinkarnacija). Krešejo se kopja tudi o tem, ali imajo dušo tudi živali oziroma ali imajo živali kolektivno dušo. Ne znamo si tudi razložiti, kako je duša nastala oziroma ali nastane ob rojstvu ali obstaja že od prej. Hindujska tradicija in džajnizem dušo povezujeta z atmanom, tistim pravim jazom oziroma sebstvom ter menita, da so vsa živa bitja duša sama po sebi, telo pa je samo sredstvo, preko katerega se udejanja karma. Za razliko od vzhodnih tradicij pa ima po mnenju starogrških filozofov duša sposobnost logičnega delovanja, krščanstvo in judovstvo pa sta mnenja, da imamo nesmrtno dušo samo ljudje.


Kako je povezano življenje duš in reinkarnacija?


Nekateri nauki, imenovani animizem, pravijo tudi, da imajo dušo tudi reke in gore. Ali dejansko duša obstaja pred začetkom življenja in vdihuje življenje v telo? Z dušo je povezano tudi vprašanje, ali tukaj živimo le enkrat ali pa se morda utelesimo večkrat (reinkarnacija), kot to zagotavljajo vzhodne religije? Je reinkarnacija oziroma ponovno utelešenje resnično? Ali napredujemo v evoluciji ali se vrnemo kakšno stopnjo nazaj kot živali ali rastline? Tudi takšne teorije reinkarnacije obstajajo.


Z reinkarnacijo se v zadnjem času ukvarja tudi znanost, ki proučuje izven telesna stanja. Z njo se je ukvarjal tudi že pokojni znanstvenik Ian Stevenson, ki je zbiral primere, s katerimi je želel potrditi teorijo o reinkarnaciji. V zadnjem času postaja reinkarnacija priljubljena tudi na Zahodu in ni več samo domena vzhodnjaških tradicij. Sam izraz izhaja iz latinščine, ki dobesedno pomeni 'ponovno stopiti v telo.


V knjižni rubriki življenje duš in reinkarnacija priporočamo knjige: Sedež dušeOdkrivanje preteklih življenjV nebesa in nazajDar dušeKarma in reinkarnacijaSrečanja z dušami.

Življenje duš in reinkarnacija

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 29

Stran
na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 29

Stran
na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top