V vrečki ni artiklov.
Žižkovi vici - Ste že slišali tistega o Heglu in negaciji?

Filozof Slavoj Žižek je eden najvplivnejših svetovnih mislecev, sinonim za provokativno in pronicljivo misel, ki motri in buri stanje svetovnega duha, sam pa se najraje predstavlja kot »heglovski komunist«. Napisal je več kot petdeset knjig, stotine člankov in sodeloval pri številnih filmih. Tudi o njem je bilo napisanih kar nekaj knjig, od stripov do kritičnih študij, in posnetih več filmov. 

Žižkovi vici so zbirka šal, kakor jih je navajal in interpretiral v svojih delih. Pogosto so prav vici bližnjica do filozofskega uvida, najsi gre za freudovske, vulgarne, ponarodele ali nekorektno vzhodnoevropske. Iz Žižkovih objavljenih del in še neobjavljenih rokopisov jih je prvi zbral norveški pesnik Audun Mortensen, že obstoječe slovenske prevode je poiskal in priredil, nove pa prevedel Stojan Pelko, avtor pa je posebej za slovensko izdajo dodal predgovor. 

Nekje med prvovrstnima zbirkama filozofskih šal (Ste že slišali tistega o Platonu) in političnih vicev (Aristotel in svinjka se gresta politiko) najdemo Žižkove vice, ki prepletajo obe področji: modrost in ideologijo. Iz filozofskih traktatov, ki slovijo po inovativnem lepljenju idejnih plasti z vezivom humorja, je najbolj izstopajoče primerke zbral norveški pisatelj južnokorejskega porekla Audun Mortensen, Žižek pa je k domači izdaji pripisal predgovor, v katerem filozofsko pojasni brezplodnost samožrtvovanja.

Gre za zelo razgiban izbor odlomkov, kjer poleg samega vica ved­no dobimo »nekaj več«. Vulgarnost, perverznost in banalnost so odskočna deska za tematiziranje rasizma, snobizma, aristokracije, Jezusa (in Marije Magdalene), boljševizma, hladne vojne, ameriških predsednikov, spolnih relacij, feminizma, tesnobe, korupcije, politične korektnosti, družine, medijev, Boga, Hollywooda, nacionalizma, psihoanalize, Drugega in mazohizma, pri tem pa mislec črpa iz zelo različnih virov: iz judovstva, grške mitologije, krščanstva, balkanskega humorja ali popularne kulture. Smeh se znova pokaže kot gonilo zdrave misli.


9789619411513 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/r/e/res_t_9789619411513_maketa.jpg 9789619411513
24 EUR 2020-10-29 Zaloga: Na zalogi

Žižkovi vici - Ste že slišali tistega o Heglu in negaciji?

Žižkovi vici - Ste že slišali tistega o Heglu in negaciji? Slavoj Žižek

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 120 zlatnikov = 1,20 €.
Filozof Slavoj Žižek je eden najvplivnejših svetovnih mislecev, sinonim za provokativno in pronicljivo misel, ki motri in buri stanje svetovnega duha, sam pa se najraje predstavlja kot »heglovski komunist«. Napisal je več kot petdeset knjig, stotine člankov in sodeloval pri številnih filmih. Tudi o njem je bilo napisanih kar nekaj knjig, od stripov do kritičnih študij, in posnetih več filmov. Žižkovi vici so zbirka šal, kakor jih je navajal in interpretiral v svojih delih. Pogosto so prav vici bližnjica do filozofskega uvida, najsi gre za f...
Cena: 24,00 €

Podrobnosti artikla Žižkovi vici - Ste že slišali tistega o Heglu in negaciji?

ISBN 9789619411513
Leto izdaje 2016
Število strani 156
Dimenzije 20,0 x 14,0
Vezava Trda vezava
Izdal Totaliteta d.o.o.
Avtor Slavoj Žižek

O avtorju Žižkovi vici - Ste že slišali tistega o Heglu in negaciji?

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).