V vrečki ni artiklov.
Zlo - Zbirka Gostosevci - Mehka izdaja

Odnose do sošolcev in učiteljev vzdržuje s pestmi in z odličnim poznavanjem in interpretiranjem človeškega značaja in zla; s taktiziranjem veliko močnejše od sebe zato zmore kot za šalo. Kljub temu ga nasilje, s katerim si utira svoj družbeni položaj, moti in obremenjuje, rad bi ven iz začaranega kroga, pa ne ve, kako.

Ko se vpiše v internat, vidi Erik v tem priložnost, da spremeni življenje. Ne bo se več tepel. Nova šola se zdi sanjska, vendar Erik kmalu spozna, da se za principom tovariške vzgoje, ki je v veljavi v šoli, skriva brutalno izživljanje starejših učencev nad šibkejšimi. Sistemu se upre, zato se je prisiljen še več ukvarjati tako z vzgibi kot s posledicami zla. Z novim prijateljem Pierrom poskušata vzpostaviti intelektualno obrambo, ki pa je učinkovita le kratek čas - zlo je namreč veliko pametnejše, kot sta mislila. Eriku vendarle uspe, da se zlu postavi po robu - svoje nasprotnike pač brutalno pretepe. Koncept intelektualnega boja ne uspe.

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (izg. gijú) se je rodil leta 1944 v kraju Södertälje, ki se, mimogrede, kot geografsko ime pojavi tudi v romanu Zlo. Naključje to ni, saj nosi omenjeni roman avtobiografske sledi. Guillou se je v sedemdesetih letih podal v pisateljske vode. V leta 1971 izdani prvi knjigi Če bo vojna (Om kriget kommer) se loteva šestdnevne vojne med Izraelom in arabskimi sosedami. Leta 1973 je napisal članek o švedski obveščevalni službi in nezakonitem registru političnih oporečnikov in bil zaradi tega s prijateljem obtožen vohunjenja in obsojen na deset mescev zapora. Avtor je najbolj znan po seriji vohunskih romanov o agentu Hamiltonu. Roman Zloje izšel leta 1981. Leta 2003 so roman posneli in film je bil leto za tem nominiran za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film. Ker ZDA Jana Guillouja vodijo na seznamu teroristov, se dogodka ni smel udeležiti.

Jan Guillou je danes vpliven komentator aktualnih družbenih in političnih dogodkov, še posebno na Srednjem vzhodu in na Švedskem. Njegova družbenokritična drža se kaže v ponavljajoči se trditvi, da oblasti (pogosto) ne spoštujejo pravnega reda, ki so ga same vzpostavile, graja način, kako se ZDA in svet lotevajo boja proti terorizmu, pošilja sporočila, uperjena proti sovražnosti do tujcev in rasizmu.

978-961-6646-76-5 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/z/l/zlo_mehka_vezava.jpg 978-961-6646-76-5
17.9 EUR 2021-05-22 Zaloga: Na zalogi

Zlo - Zbirka Gostosevci - Mehka izdaja

Zlo - Zbirka Gostosevci - Mehka izdaja Jan Guillou

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 89 zlatnikov = 0,89 €.
Odnose do sošolcev in učiteljev vzdržuje s pestmi in z odličnim poznavanjem in interpretiranjem človeškega značaja in zla; s taktiziranjem veliko močnejše od sebe zato zmore kot za šalo. Kljub temu ga nasilje, s katerim si utira svoj družbeni položaj, moti in obremenjuje, rad bi ven iz začaranega kroga, pa ne ve, kako. Ko se vpiše v internat, vidi Erik v tem priložnost, da spremeni življenje. Ne bo se več tepel. Nova šola se zdi sanjska, vendar Erik kmalu spozna, da se za principom tovariške vzgoje, ki je v veljavi v šoli, sk...
Cena: 17,90 €

Podrobnosti artikla Zlo - Zbirka Gostosevci - Mehka izdaja

ISBN 978-961-6646-76-5
Leto izdaje 2009
Število strani 326
Dimenzije 13,5 x 21,0
Vezava Mehka vezava
Izdal Založba Didakta
Avtor Jan Guillou

O avtorju Zlo - Zbirka Gostosevci - Mehka izdaja

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).