Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Zmeraj sestra Vendelina (2. izdaja)

Na zalogi
SKU
9789619303054
Dodaj v primerjavo
Cena 24,90 €

Marija Ilc, sestra Vendelina, najbolj priljubljena slovenska učiteljica kuhanja, je svoje recepte, ki jih je preizkušala in dopolnjevala vse življenje, zbrala v več knjigah. Z Edvino Novak sta pripravili kuharski priročnik s preprostimi domačimi, zdravimi jedmi, v katerem boste našli okusne recepte za razne juhe, rižote, testenine, zelenjavne priloge, prikuhe in solate, kruh, pecivo in odlične sladice.

Dodaj na seznam želja

Sestra Vandelina

Sestra Vandelina pravi, da je mladim treba zaupati gospodinjska dela in kuhanje. Pripraviti jih moramo do tega, da se z veseljem zanimajo za vsa hišna opravila. Starši naj jim zaupajo, jih usmerjajo in pohvalijo, zlasti takrat, kadar vidijo, da delajo z ljubeznijo. Ta ljubezen je zasidrana v volji, je nesebična in jo radi podarjamo. Ko si osvojimo to vrsto ljubezni, ne čutimo pri delu utrujenosti ter delamo sproščeno in učinkovito.

Pri delu v kuhinji je najpomembnejše načelo: delaj z ljubeznijo! Tečajnica sestre Vandeline je šla h kosilu v gostilno. Ko je jedla, ji je bila hrana izjemno všeč in čutila je, da ji dobro dene. Šla je v kuhinjo, da bi videla tistega, ki je kosilo skuhal. Ves kuharjev videz je sporočal, da kuha z ljubeznijo.

S prehrano se znanstveno ukvarjajo dietetologi že desetletja. Vse je preračunano, koliko beljakovin, hidratov, maščob in vitaminov potrebujemo. Zanimivo. Včasih smo jedli samo po občutku. Vendar je dobro, da so mladi o tem poučeni.

O prehranjevanju sestra Vandelina misli takole: kar je preveč in kar je premalo škoduje. Danes v modernem času, ko imamo vsega dovolj in na razpolago, se moramo naučiti pravilno izbirati.
Pri kuhanju pravilno uporabljajmo zlasti maščobe in sladkor. Spet pravijo; da je domača svinjska mast v zmernih količinah zdrava. Še boljše je oljčno, sončnično in bučno olje. Sestra Vandelina zelo ceni tudi smetano in maslo, ki ga ne smemo prežgati. In koliko naj jemo sladkih jedi? To pa bi moral vsak zase pravilno oceniti. Zagotovo pa nam bosta koristila sadje in zelenjava, ki blagodejno vplivata na naš organizem.

Pravilno sestavljena in skuhana hrana nam ohranja otroke zdrave, se po njej dobro počutimo in smo pripravljeni za vsako delo. Naš organizem zahteva kuhano hrano zjutraj, opoldne in zvečer. Prav tako sta pri prehranjevanju pomembna red in zmernost. Sedimo za mizo ob določeni uri, zaužijmo hrano v miru in brez hlastanja. Tudi pri današnjem tempu življenja bi se dalo z dobro voljo in nekaj truda tako urediti, da bi družina jedla pri skupni družinski mizi. Prav družinska miza nas povezuje. Dokler tega ne dosežemo, je družina razbita. Hude posledice nosijo naši mladostniki, ki namesto kosila dobijo zunaj doma pico ali sendvič in od tega je le korak do alkohola.

Kako z veseljem se sestra Vandelina spominja svojih kuharskih tečajev, ki so jih obiskovale tudi najstnice. Mame so ji prišle čez čas povedati, kako je hčerka spekla kruh, pripravila golaž ali okusno juho. Namesto tečajev naj jih zdaj uči, spodbuja in veseli nova knjiga sestre Vandeline.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789619303054
Leto izdaje 2018
Število strani 400
Dimenzije 18,5 x 24,5
Vezava Mehka
Izdal Ognjišče
Avtor Edvina Novak, Marija Ilc
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Zmeraj sestra Vendelina (2. izdaja)
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Zmeraj sestra Vendelina - Osnove dobre domače kuhinje (6. Ponatis)

Cena 24,90 €