Zvočne knjige (oziroma govorjene knjige - audiobook) so posnetki na glas prebranih knjig in drugih del. Poznamo zvočne knjige, pri katerih se prebere celotno besedilo, in zvočne knjige, pri katerih se prebere samo del besedila. Prve zvočne knjige so se pojavile v ZDA v 30-ih letih 20. stoletja, kjer so bile predvsem v javnih knjižnicah in šolah na razpolago za slepe (takrat so se imenovale govorjene knjige), zvočne knjige kot izraz pa se je pojavil v 70-ih letih 20. stoletja, ko so se pojavila kasete, kasneje pa tudi zgoščenke.

Seveda se je govorjeno besedo dalo snemati že od leta 1877, ko je Thomas Edison izumil fonograf in se posnel med prebiranjem otroških pesmic. V 70-ih letih 20. stoletja je tehnološki razvoj (tudi prihod kaset v avtomobilske radijske sprejemnike) pripomogel k razširitvi zvočnih knjig med širšo populacijo. Sprva so se snemali predvsem izobraževalni programi, kasneje pa tudi romani, poezija, zvočne knjige za otroke in drugo gradivo. Sredi 90-ih let 20. stoletja se je s pojavom zgoščenk, kasneje pa tudi digitalne tehnologije in interneta, industrija zvočnih knjig močno okrepila. Zvočne knjige - audiobook se danes uporabljajo tudi za pomoč pri branju otrok, veliko odraslih pa jih posluša v avtomobilu in na mobilnem telefonu, saj jim tako ni potrebno vzeti v roke papirnate knjige. Raziskave kažejo, da pomagajo izboljšati stopnjo pismenosti, kjer je otežkočen dostop do fizičnih knjig. Zvočne knjige nas lahko zabavajo ali pa se ob njih izobražujemo in učimo novih znanj in veščin.

Tudi pri nas imamo nekaj slovenskih zvočnih knjig, vendar ne toliko kot v tujini. Slovenske zvočne knjige imajo še prihodnost in se »razvijajo«. Seveda pa se zastavlja tudi vprašanje, kaj to v današnjem hitrem svetu pomeni za klasično knjigo? To bo pokazal čas.

V knjižni rubriki zvočne knjige (slovenske) priporočamo sledeče knjige: Premagajte čustvene in miselne ovire.

Zvočne knjige (slovenske)

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

5 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

5 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top