Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Izvori

Na zalogi
SKU
9789617050714
Dodaj v primerjavo
Cena 24,90 €

VELIKA USPEŠNICA SUNDAY TIMESA! Ko govorimo o človeški zgodovini, se običajno osredotočamo na ključne voditelje, množične selitve in odločilne vojaške spopade. Vendar se pod vsem tem pretaka globlje vprašanje: kako je naš planet, s tem, kakršen je in iz česa je, določil potek razvoja človeške civilizacije? Kako nas je Zemlja naredila v dobesednem pomenu?

Dodaj na seznam želja

Izvor

Kot živa vrsta smo se oblikovali glede na okolje, ki nas je obdajalo. Geološke sile so bile gonilo naše evolucije v Vzhodni Afriki; gorska pokrajina je bila pomemben razlog za oblikovanje demokracije v Grčiji; današnje volilno telo in njegovo obnašanje v Ameriki korenini v zakonitostih antičnega morja. Zgodba človeka je tudi povest teh naravnih sil, od tektonskih plošč in klimatskih sprememb do zračnega in oceanskega kroženja. To je proces, ki še ni končan, saj tudi sile narave nenehno prinašajo kaj novega in vplivajo na naš način življenja.

Lewis Dartnell nam s knjigo Izvori nazorno in pregledno izpisuje zgodbo o naših začetkih, o tem, s čim je razpolagal človek, ko je začel graditi svojo civilizacijo, pa naj bo to železova ruda ali pa izvori pitne vode. S tem pristopom na unikaten način povezuje znanost in zgodovino, z njim pa njen potek vidimo kot širok nabor povezav, ki so (bili) podlaga za sodobni svet, ob tem pa nam avtor podaja tudi orodje, kako reševati izzive prihodnosti. Od kultiviranja prvih poljščin do ustanavljanja modernih držav, nam knjiga Izvori pokaže mogočen vpliv planeta Zemlje na človeško civilizacijo, s čimer je enkratna sintetična študija o vplivanju okolja na človeka in njegov razvoj.

Od kultiviranja prvih pridelkov do ustanavljanja sodobnih držav, nam Izvori razkrivajo izjemen učinek Zemlje na oblikovanje človekove civilizacije vse do današnjih dni.


O KNJIGI SO DEJALI:

»Izvori so ena tistih redkih knjig, ki razblinijo skrivnosti z učinkovito uporabo čudovite razumljivosti.« – Times

»Privlačno branje ... prvovrstna knjiga – in še kako pomembna.« – Observer

»Navdušujoč in briljanten zgodovinski pregled ne samo razvoja naše vrste, temveč tudi sveta nasploh.« – Peter Frankopan, avtor knjige Svilne ceste

»Izvori so povsem primerljivi s Sapiensom Yuvala Noaha Hararija. Vznemirljivo delo o Veliki zgodovini.« – Sunday Times


IZ VSEBINE

»Celotna človeška zgodovina se je odvila na bolj ali manj statičnem zemljevidu – v zgolj enem samem kadru Zemljinega filma. Toda svet ni bil od nekdaj videti tako kot danes, in četudi se celine in oceani premikajo v počasi minevajočih geoloških obdobjih, so pretekla zemeljska obličja močno vplivala na zgodbo o človeštvu. V knjigi Izvori si bomo pogledali spremenljivo naravo Zemlje in razvoj življenja na našem planetu v zadnjih nekaj milijardah let; evolucijo človeka iz naših človečnjaških prednikov v zadnjih petih milijonih let; povečanje človeških sposobnosti in razširitev po vsem svetu v preteklih več sto tisoč letih; razvoj civilizacije v zadnjih deset tisoč letih; najbolj nedavne trende komercializacije, industrializacije in globalizacije v zadnjem tisočletju; na koncu pa še to, kako smo v zadnjem stoletju začeli razumeti to prečudovito zgodbo o našem izvoru.«

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789617050714
Leto izdaje 2020
Število strani 410
Dimenzije 21,0 x 15,0
Vezava Mehka
Izdal UMco
Avtor Lewis Dartnell
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Izvori
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Izvori

Cena 24,90 €