V vrečki ni artiklov.
Judovska država

Judi

"Zamisel, ki jo razvijam v tem zapisu, je že prastara. Gre za ustanovitev judovske države.

V svetu odmeva proti Judom usmerjeno kričanje, zato se prebuja uspavana zamisel. Jaz osebno si ne izmišljam ničesar novega, in predvsem to je med branjem mojih izvajanj pri vseh točkah treba imeti nenehno pred očmi. Ne izmišljam si skozi zgodovino nastalih razmer, v katerih so se znašli Judi, niti možnih ukrepov za pomoč. Materialni sestavni deli zgradbe, ki jo bom zasnoval tukaj, so dejansko na razpolago, so v resnici na dosegu roke; o tem se lahko vsak sam prepriča. Če torej hočemo z eno besedo opisati poskus za reševanje judovskega vprašanja, ne smemo uporabiti besede »fantazija«, ampak kvečjemu »kombiniranje«.

Na začetku moram zagovarjati svoj načrt, da se ga ne bi obravnavalo kot nekaj utopičnega. S tem bom površne ocenjevalce pravzaprav obvaroval pred morebitnim nespametnim presojanjem. Nikakršna sramota ne bi bila napisati človekoljuben utopičen spis. Sebi bi lahko omogočil lažji literarni uspeh, če bi bralstvu, ki se hoče zabavati, ta načrt opisal v tako rekoč neodgovornem pisanju kakega romana. Vendar moj spis ni kakšna ljubezniva utopija, kakršno so pred Thomasom Moreom in po njem tako pogosto ustvarjali. Prepričan sem, da je položaj Judov v raznih državah tako slab, da so uvodna bolj ali manj resna razglabljanja nepotrebna.

Razliko med utopijo in mojim načrtom moram narediti prepoznavno z omembo zanimive knjige iz zadnjih let: »Freiland« je napisal dr. Theodor Hertzka. Gre za pomenljivo domišljijsko pisanje sodobnega, državno ekonomsko izobraženega duha, ki je  tako neživljenjsko kot gora na ekvatorju, kjer naj bi se nahajala ta država. »Freiland« je zapleten ustroj z mnogimi kolesci in zobniki, ki se prepletajo. Toda prav nič mi ne dokazuje, da je ta stroj možno spraviti v pogon. Čeprav bom morda doživel nastanek takih združenj svobodne države, se mi bo zdelo, da gre le za šalo.

Pričujoči osnutek pa nasprotno vsebuje uporabo dejansko prisotne pogonske sile. Zobnike in kolesa stroja, ki ga je treba zgraditi, bom le skromno nakazal. Zavedam se svojih omejenih sposobnosti in upam, da ga bodo znali sestaviti bolje usposobljeni mehaniki kot sem jaz sam."

Odlomek iz knjige

9789616282680 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/7fcb6c8101ee80c32a9da7dd78e8d271/j/u/judovska-drzava.jpg 9789616282680
16.26 EUR 2021-12-03 Zaloga: Na zalogi

Judovska država

Judovska država Theodor Herzl

Theodor Herzl je bil izjemno plodovit judovski novinar in avtor v nekdanji Avstro-Ogrski monarhiji. Bil je prepričan, da so Judi ljudstvo, ki bo nekega dne moralo ustanoviti lastno državo. Velja za glavnega tvorca političnega sionizma.
Cena: 16,26 €

Podrobnosti artikla Judovska država

ISBN 9789616282680
Leto izdaje 2019
Število strani 65
Dimenzije 20,6 x 12,8
Vezava Mehka vezava
Izdal Mavrica d.o.o.
Avtor Theodor Herzl

O avtorju Judovska država

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).