Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Mantre, meditecije in filozofije vzhoda

Mantre so zvoki, zlogi, posamezne besede ali več besed, ki imajo poleg besednega pojmovanja tudi energijsko moč kreativne transformacije, ki deluje na vsa energijska telesa kot tudi na fizično realnost. Sodobna znanost nas uči, da ima zvok vpliv tudi na reprogramiranje DNK. Meditacija je poglobitev vase, v svoj subjektivni svet kot tudi v svet soočanja s poljem univerzuma. Meditacija je molitev, zatopljenost v lastne misli, kjer ne gre za prepuščanje konfuznim begajočim mislim, temveč za opazovanje ali tudi osredotočanje na posamezno misel, ki jo vzdržujemo v svoji zavesti.
Dodaj na seznam želja

V pričujoči knjigi je opisanih preko 170 manter različnih tradicij v različnih jezikih, 40 tradicionalnih in tudi sodobnih meditativnih tehnik ter filozofije indijskega hinduizma, budizma, džainizma ter kitajskega taoizma.

BESEDA AVTORJA: V knjigi sem želel slovenskemu bralcu predstaviti in na ta način približati svete zvoke, zloge in besede, ki imajo v našem življenju velik pomen. Zvok se širi v obliki elektromagnetne frekvence in na ta način vpliva na materialne in očem nevidne energijske strukture, kar pomeni, da vpliva na človeka tako organsko kot tudi na celotno energijsko polje.
 
Zvok ni le to, kar mi slišimo – območje elektromagnetnega valovanja med 20 in 20 000 Hz (Hertz je enota za merjenje elektromagnetne frekvence, gre za število nihajev v eni sekundi), temveč obstajajo tudi nižje (infrazvok) in višje (ultrazvok) frekvence zvočnega valovanja, ki jih lahko občutimo tudi fizično, predvsem pa v našem energijskem sistemu, ki seveda pogojuje materialno sfero človeka. Tako se mantre ali svete zvoke lahko uporablja glasno, mrmrajoče, potiho pa tudi mentalno. Sodobna znanost kvantna mehanika nas uči, da je vse v vesolju elektromagnetno valovanje – energija, tudi materialne oblike. Torej je tudi misel, namen, želja, odločitev, ideja, prošnja ali zahvala ena sama energija, ki se izraža z določenim frekvenčnim valovanjem. Na ta način spoznamo, da svetih zvokov ne izražamo obvezno na glas, temveč tudi mentalno in na ta način spremenimo namen in cilj zvočne – energijske vibracije. Glasno izražen zvok občutimo prvenstveno na fizičnem nivoju, medtem ko mentalno izražanje manter vpliva bolj na ostala – nematerialna telesa posameznika.

Mantre – sveti zvoki niso naključje, temveč so večinoma sestavljeni pred tisočletji z namenom, obenem pa so skozi čas postali tudi sestavni del kolektivne zavesti, kar pomeni, da v vsakem primeru – ali jih mi razumemo ali ne – delujejo. Seveda se pri izgovorjavi besede, katere pomen nam je znan in blizu, izraža več emocionalne energije, kar bi lahko opredelili kot vključevanje potenciala srca v mentalno energijo in s tem »močnejšo« manifestacijo zvoka na celovito strukturo posameznika, vendar lahko popolnoma verjamete, da mantra deluje, tudi ko pomena besede ne poznamo. Mantre niso naključne. So do neke mere vezane na določeno religijo ali filozofijo, vendar gre le za tisto, kar sem prej že napisal – za stopnjo emocionalnega »naboja« v mantri. Mantre delujejo na način, ki ga danes na zahodu teže razumemo. Delujejo po sistemih, ki niso del naše kulture, vendar je dejstvo, da učinke potrjujejo dolgoletne raziskave sodobne znanosti.
 
Enako velja za meditacije, ki pomenijo objem duše, pot »domov« k samemu sebi, učenje duše, raziskovanje svoje notranjosti, spoznanje svojega namena bivanja – svoje biti, spoznanje in občutenje Enosti … Tudi vpliv meditacij na človekovo materialno in psihično sfero je potrjen z več kot pol stoletja trajajočimi raziskavami. Budizem je znanost duha, meditacije pa so orodje in način »razbrati« nauke univerzuma. Torej slediti svojemu namenu – evoluciji duše v življenju.
 
V knjigi sem za lažje razumevanje različnih izvorov in namena manter na kratko opisal tudi nekaj religij (filozofij), iz katerih posamezne mantre izhajajo. Filozofije Indije, Tibeta, Kitajske, Japonske itd. so prva zapisana oblika vsebine, ki govori o meditacijah in mantrah. To ne pomeni, da jih zahod ni poznal, pomeni pa, da so bile na zahodu precej manj prakticirane in tudi dodelane. Morda bo kdo pomisli, da filozofije daljnih krajev in narodov ne moremo vključiti v lastno življenje v Evropi, vendar gre v večji meri za univerzalne nauke in vodila, ki veljajo za vsa živa bitja ter za vsa področja sveta – so nauki univerzuma.
 
Upam, da bo knjiga komu pomagala pri osebnostnem razvoju, da bo laže prešel čez siva jutra in viharne dni, ki med vsem ostalim sestavljajo naša življenja. Imamo sonce in imamo dež, imamo zdravje in bolezen, imamo budnost in sen. Vsak pojem ima svoje nasprotje in vse ima svoj pomen in tudi namen. Tega pa laže spoznamo, če se v meditaciji ozremo vase in uporabimo mantro, s katero imamo možnost transformacije slabih stvari v nevtralne, dokler ne pridobimo izkustvene – temeljne vsebine naše duše. Ta odreja stopnjo naše zavesti duše – transcendentne zavesti, ki pomeni manifestacijo duhovne evolucije. Ta pa je naš temeljni namen obstoja. Mantre in meditacije pomenijo »zemljevid«, ki nam kaže pot skozi evolucijo duše – slediti svojemu namenu na podlagi spoznanj. Vsem želim veliko duhovnega in srčnega veselja ter spoznanje resnice o samem sebi. Ko spoznaš sebe, spoznaš vse. Vsi smo Eno.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-2763-48-0
Leto izdaje 2012
Število strani 195
Dimenzije 17,0 x 24,0
Izdal Samozaložba
Avtor Matjaž Bogdan Zepan
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Mantre, meditecije in filozofije vzhoda
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Mantre, meditecije in filozofije vzhoda

Cena 23,00 €